Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Εφαλτήριο για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αξιοποιήσει σαν «επιτυχία» της πολιτικής της τις κοινοτικές αποφάσεις, αν και η έξοδος από την επιτήρηση δεν επιφυλάσσει τίποτε το θετικό για τα λαϊκά στρώματα

Το σίριαλ της άρσης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Το σχετικό θέμα συζητήθηκε, τόσο στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας των «27» (Γιούρογκρουπ) όσο και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας των «16» ( ΕΚΟΦΙΝ), οι οποίες πραγματοποιούνται στο Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τυπική διαδικασία, καθώς την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς μη υπερβολικού ελλείμματος την είχε προαναγγείλει με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Χ. Αλμούνια, ο οποίος είχε κάνει και τη σχετική θετική εισήγηση προς τα αρμόδια κοινοτικά όργανα στις 16 του προηγούμενου Μάη.

Τις άγριες και επιθετικές διαθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για λήψη νέων μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, επισήμανε στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του «Γιούρογκρουπ», ανέφερε ότι «ως σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και από τα έως τώρα αποτελέσματά του, είμαστε ικανοποιημένοι. Απομένει τώρα να πραγματοποιηθεί και το δεύτερο στάδιο, στη διάρκεια του οποίου θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας και στο κοινωνικό κράτος». Αν στη θέση της λανθάνουσας φράσης «ανάπτυξη της οικονομίας» βάλουμε τη σωστή «ανάπτυξη του κεφαλαίου», καταλαβαίνουμε τι σχεδιάζει η ΝΔ για την επόμενη περίοδο.

Ετσι, από όλες τις πλευρές ομολογείται - με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση - ότι το νέο δημοσιονομικό περιβάλλον που δημιουργείται με τις κοινοτικές αποφάσεις, δεν εγκυμονεί τίποτα το θετικό για τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, μάλιστα, η έξοδος της χώρας από τη δημοσιονομική επιτήρηση, θα αξιοποιηθεί δεόντως από την κυβέρνηση σαν μια «επιτυχία» της οικονομικής της πολιτικής, στην άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομίας - όταν είχε πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για τη λήξη της ...τιμωρίας που επιβλήθηκε το 2004 στην Ελλάδα - είχε κάνει λόγο για ...δικαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς επανέφερε τα δημόσια οικονομικά σε τροχιά ελέγχου. Φυσικά, δε λένε την παραμικρή κουβέντα ότι η επιτευχθείσα δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχτηκε σε άγριες πολιτικές περικοπής δαπανών και αύξησης των φορολογικών βαρών των λαϊκών στρωμάτων. Τη στιγμή μάλιστα που για τις επιχειρήσεις θεσπίζονταν νέα προκλητικά προνόμια.

Αν παρακάμψουμε το «αγκάθι» της επιτήρησης, που αποτέλεσε το αίτιο προστριβών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας αυτό που άλλαξε στην εφαρμοζόμενη δημοσιονομική και γενικότερα οικονομική πολιτική από το Μάρτη του 2004 μέχρι σήμερα ήταν το χρώμα της λιτότητας. Η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί συνέχεια των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ευθύνονται για τη χειροτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Οσο για τη συνέχεια, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Το σκηνικό έχει ήδη στηθεί. Τα δύο κόμματα εξουσίας, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα επιδοθούν σε ένα όργιο ψηφοθηρίας και προβολής εκβιαστικών διλημμάτων προς τα λαϊκά στρώματα για να ξαναβγούν τα μαχαίρια αμέσως μετά τις εκλογές. Ασφαλιστικό, εργασιακά, Παιδεία, Υγεία, Δημόσια Διοίκηση, είναι τα θύματα που θα πρέπει να θυσιαστούν, για να εξευμενιστούν οι αιμοχαρείς θεοί της ανταγωνιστικότητας... Τον τόνο της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης, έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο οποίος με ωμό τρόπο περιέγραψε τις απαιτούμενες αναγκαίες περικοπές που θα πρέπει να λάβουν χώρα...

  • Την ικανοποίησή του εξέφρασε με χτεσινές δηλώσεις ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Χ. Αλμούνια, για το επίπεδο συνεργασίας της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή (ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ). Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε στην τελευταία φάση των απαιτούμενων διαπιστώσεων για την ενσωμάτωση των συστάσεων της Eurostat στη μεθοδολογία της ΕΣΥΕ και αμέσως μετά η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ