Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Φαινόμενο ... οικογενειακό

Σκηνή από την ταινία του Ατόμ Εγκογιάν «Family viewing»
Σκηνή από την ταινία του Ατόμ Εγκογιάν «Family viewing»
Ο Ατόμ Εγκογιάν υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της καναδικής ταινίας «Family viewing», που θα προβληθεί απόψε στις 24.00 από την ΕΤ-1.

Ο Βαν ζει μαζί με τον πατέρα του Σταν, ξετρελαμένο με το βίντεο, και με την ερωμένη του. Το διαμέρισμα είναι γεμάτο με τηλεοράσεις, κάμερες, μαγνητοσκόπια, που ο Σταν χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, και για τις ερωτικές του δράσεις. Η μητέρα του Βαν έχει φύγει εδώ και πολλά χρόνια, και το αγόρι έχει ως μόνο αναμνηστικό της ένα βίντεο. Εικόνες μιας οικογενειακής ευτυχίας παντοτινά χαμένης. Επισκέπτεται τακτικά τη γιαγιά του, που είναι κλεισμένη σε άσυλο. Εκεί συναντά την Αλίν, που επισκέπτεται τη μητέρα της...

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ατόμ Εγκογιάν. Σ' αυτήν τη μαύρη κωμωδία, που αγγίζει τα όρια του παραλόγου, ο Εγκογιάν παρακολουθεί τον κατακερματισμό της ζωής στη σύγχρονη μεγαλούπολη. Οικογένειες διαλυμένες, γέροι «παρκαρισμένοι» σε άσυλα, άνθρωποι ξετρελαμένοι από τα ομοιώματα ζωής που εκπέμπουν και ανακλούν ακατάπαυστα οι αναπαραγόμενες εικόνες μιας υπερ-επικοινωνίας. Τα μέσα επικοινωνίας κατακτούν ολόκληρο το πεδίο της καθημερινής ζωής, αναιρούν τελικά κάθε νόημα, αφού οι εικόνες της τηλεόρασης και του βίντεο αλληλοσυγκρούονται σε ζάπινγκ ασφυκτικό. Στο τέλος, δε γνωρίζουμε καλά καλά ποιος καταγράφει και ποιος καταναλώνει. Ο νεαρός γιος ζει την οιδιπόδεια διαδρομή του εν ψυχρώ, φτιάχνοντας ένα παράξενο home movie, που δημιουργεί από την οπτική σύγχυση συνεχείς φυγές. Ενα φιλμ της απελπισίας, που θαρρείς τη διαπερνά προς μια νέα ελπίδα. Παίζουν: Αϊνταν Τίρνεϊ, Ντέιβιντ Χέμπλεν, Αρσινέ Καντζιάν, Γκαμπριέλ Ρόουζ.

«Ιφιγένεια». Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η Κλυταιμνήστρα φτάνει με την Ιφιγένεια στην Αυλίδα για να ετοιμάσει το γάμο της κόρης της με τον Αχιλλέα. Γρήγορα, όμως, καταλαβαίνει ότι ο σκοπός του ταξιδιού ήταν η θυσία της Ιφιγένειας, ώστε να μπορέσει ο ελληνικός στόλος να εκστρατεύσει στην Τροία... Ο Μιχάλης Κακογιάννης κλείνει την τριλογία του Ευριπίδη με τη μεταφορά της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι». Βρίσκεται, όμως, μακριά από την αυστηρή λιτότητα της «Ηλέκτρας», ακόμα και από τη δραματική ένταση των σπουδαίων ερμηνειών που είχε αποσπάσει στις «Τρωάδες». Παίζουν: Τατιάνα Παπαμόσχου, Ειρήνη Παππά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς («ΒΟΥΛΗ», 22.10).

«Το φαινόμενο της πεταλούδας». Αμερικάνικη ταινία - θρίλερ σε σκηνοθεσία Ερικ Μπρες και Τζ. Μάκι Γκρούμπερ.

Τώρα πια, οι διαλείψεις που ταλαιπωρούσαν τον Αϊβαν Τρέμπορν σε αρκετά μικρή ηλικία αποτελούν παρελθόν. Τουλάχιστον έτσι αισθάνεται ο ίδιος, φοιτητής πια, που κάποια στιγμή αποφασίζει να ανατρέξει στο ημερολόγιο που κρατούσε την εποχή που βίωνε αυτά τα αινιγματικά μπλακάουτ. Τη στιγμή της ανάγνωσής τους, ο Αϊβαν ξαναβιώνει την ίδια εμπειρία... Παίζουν: Αστον Κάτσερ, Εϊμι Σμαρτ, Ελντεν Χένσον, Γουίλιαμ Λι Σκοτ, Ερικ Στολτζ («STAR», 23.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ