Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στην ημερήσια διάταξη κυβέρνησης - ΕΕ

Αποκαλυπτικός ο γνωστός και μη εξαιρετέος επίτροπος Β. Σπίντλα μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας

-- Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην απασχόληση συνδέεται με την παράταση του χρόνου εργασίας μέσω αλλαγών στο Ασφαλιστικό;

-- Βεβαίως, βεβαίως. Σε όλη την Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή στην ασφάλιση...

Αυτή ήταν ερώτηση δημοσιογράφου και η απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση, Β. Σπίντλα, στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Απασχόλησης, Β. Μαγγίνα. Μια απάντηση που προοιωνίζεται νέα πιο σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Και αποκαλύπτει ταυτόχρονα το ρόλο που παίζει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για το οποίο χτες το βράδυ το υπουργείο πραγματοποίησε εκδήλωση εορτασμού των 50 χρόνων ίδρυσής του.

Ο υπουργός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είπε ότι το Ασφαλιστικό θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση και ότι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην απασχόληση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τη μείωση της ανεργίας, χωρίς όμως να αποκλείει και την παράταση του χρόνου παραμονής στην εργασία που τη χαρακτήρισε «θετική επίπτωση»!

Κατά τ' άλλα, στη συνέντευξη αναγγέλθηκε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007 - 2012 που φέρει τον τίτλο «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Πίσω από τις εκλεπτυσμένες εκφράσεις κρύβεται η επιδίωξη γενίκευσης των ευέλικτων μορφών εργασίας (ή όπως σημείωσε ο Επίτροπος αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις «πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης στις μεταβολές. Για αυτό δημιουργήσαμε αυτό το πλαίσιο»), έντασης των προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, παράτασης του χρόνου εργασίας, δημιουργίας συνθηκών που θα προσφέρουν ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Σε αυτή τη λογική αποσκοπεί και το μέτρο υπαγωγής των θυγατρικών Ανωνύμων Εταιρειών του ΟΑΕΔ - Παρατηρητήριο Απασχόλησης και Επαγγελματική Κατάρτιση - απευθείας στο υπουργείο, αλλά και η υποχρέωση του ΟΑΕΔ να προωθήσει τα λεγόμενα συμβόλαια ενεργητικής απασχόλησης σε άλλους φορείς (π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιώτες και άλλους).

Ο Β. Σπίντλα συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, όπου διαπιστώθηκε ότι «κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, συμφωνούν στη διάγνωση, οπότε δεν υπάρχουν και διαφορές». Από τις δηλώσεις και των δυο πλευρών, προκύπτει ότι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα προώθησης νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στα πλαίσια της διαβόητης «ευελφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ