Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Φράγμα» στη λειψυδρία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, που καθημερινά λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και απειλεί με απερήμωση ολόκληρες περιοχές, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ ΓιάννηςΠατάκης, ΝίκοςΓκατζής και ΑντώνηςΣκυλλάκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση του Κόμματος, «στη Θεσσαλία, το ελάχιστο νερό που υπάρχει παρέχεται με το σταγονόμετρο και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών παραμένουν απότιστα ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για την ύδρευση πόλεων και χωριών της Θεσσαλίας.

Στο Νομό Λάρισας πάνω από 20.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών έχουν καταστραφεί, ενώ περισσότερα από 100.000 στρέμματα που αρδεύονται από τον Πηνειό απειλούνται άμεσα με καταστροφή, αφού το ποτάμι έχει μετατραπεί πλέον σε βούρκο. Ορατά είναι και τα πρώτα σημάδια της οικολογικής καταστροφής που επιφέρει η έλλειψη νερού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών και επιστημονικών φορέων, που μελετούν το πρόβλημα της λειψυδρίας, στη Θεσσαλία τα τελευταία 25 χρόνια η πτώση της υδροφορίας κυμαίνεται - ανάλογα με την περιοχή - από 5 μέχρι και 70 μέτρα, ενώ την τελευταία 8ετία η πτώση συνεχίζεται με πιο γοργούς ρυθμούς».

«Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση - υπογραμμίζεται στο κείμενο της Ερώτησης - φέρουν αποκλειστικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δεν ικανοποίησαν το χρόνιο και πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος και των φορέων της Θεσσαλίας, για την κατασκευή των απαραίτητων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Εργα που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, όπως η εκτροπή του Ανω Ρου Αχελώου, το φράγμα Σμοκόβου, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας κλπ. Επίσης, για το Νομό Λάρισας έπρεπε να γίνουν τα έργα διαπλάτυνσης του Πηνειού, κατασκευή σύγχρονων φραγμάτων, μεγάλων και μικρών ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών, τσιμενταυλάκων για να μη χάνεται νερό».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να δοθεί πλήρης αποζημίωση και έγκαιρα σε όσους έπαθαν ζημιά από την ξηρασία. Ζητούν επίσης ενημέρωση σχετικά με το τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την κατασκευή των αρδευτικών έργων (Αχελώος - Σμόκοβο - Κάρλα), καθώς και για τα έργα στο Νομό Λάρισας, όπως η διαπλάτυνση Πηνειού, η κατασκευή σύγχρονων φραγμάτων, μεγάλων και μικρών ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών, τσιμενταυλάκων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ