Ως ...«επτασφράγιστο μυστικό» κρατά ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ιωάννης Λασκαρίδης τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί από την εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET AE» και αφορούν τη σύνθεση και το μετοχικό της κεφάλαιο, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί τελικά η αίτηση θεραπείας της εταιρείας για την απόφαση ανάκλησης της άδειας του «ΠΛΑΝΕΤ» από το ΕΣΡ.
Η άρνηση του προέδρου του ΕΣΡ να κοινοποιήσει τα έγγραφα τόσο στις Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ όσο και σε μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις, προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Ιδίως από τη στιγμή που οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί της ιδιοκτήτριας εταιρείας αναδεικνύουν - σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζόμενων στον ραδιοσταθμό - παρατυπίες και συνεχείς μεταβολές του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να εμφανιστεί ότι η επιχείρηση μειώνει σταδιακά τις ζημιές της (που ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ) και αυτό να αποτελέσει τη βάση για αποδοχή από το ΕΣΡ της αίτησης θεραπείας.
Ερωτήματα προκαλεί και η ιδιότυπη συμμετοχή στην επιχείρηση της Τράπεζας Πειραιώς, που εμφανίζεται ως «μερισματούχος» των μετοχών, προκειμένου να αποφύγει το ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μέτοχο Μέσου Ενημέρωσης και εργολήπτη του δημοσίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι αν και η απόφαση του ΕΣΡ για αναστολή της λειτουργίας του «ΠΛΑΝΕΤ» ελήφθη στις 13 Φλεβάρη επί δύο και πλέον μήνες δεν εκτελέστηκε. Στη συνέχεια, το ΕΣΡ αποδέχτηκε να παράσχει νέα δίμηνη παράταση στην εταιρεία προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για το μετοχικό κεφάλαιό της, καθώς και στοιχεία που να στηρίζουν την αίτησή της για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου παρά τη «γενναιόδωρη» παροχή χρόνου στους ιδιοκτήτες του «ΠΛΑΝΕΤ» αρνείται πεισματικά επί 8 μήνες να εξετάσει τα στοιχεία και ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν καταθέσει οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΠΗΕΑ κλπ.) και οι εργαζόμενοι στο σταθμό. Σύμφωνα με αυτά, το πρόγραμμα που εκπέμπει ο «ΠΛΑΝΕΤ» είναι αντίθετο από τους όρους της αδειοδότησής του και αποτελεί αντικειμενική συνέπεια της πρακτικής της εταιρείας που το Σεπτέμβρη του 2004 σταμάτησε τις πληρωμές στους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του σταθμού και εκδίωξε το 90% του προσωπικού της, χωρίς καν την καταβολή αποζημιώσεων.
Οι υπό ομηρία εργαζόμενοι στον «ΠΛΑΝΕΤ» έχουν πολλάκις καταγγείλει ότι η πρακτική της πλειοψηφίας του ΕΣΡ, αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Επικρατείας και Εργασίας στηρίζουν τις αντεργατικές πρακτικές της ιδιοκτησίας του ραδιοσταθμού. Επίσης μετατρέπουν το δημόσιο αγαθό μίας ραδιοσυχνότητας σε ...περιουσιακό στοιχείο προς διαπραγμάτευση και πώληση στα χέρια συγκεκριμένων επιχειρηματιών και συμφερόντων.