Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμιο μνημείο η παλιά Κέρκυρα

Αποψη της παλιάς πόλης
Αποψη της παλιάς πόλης
Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας ανακηρύχτηκε το 17ο ελληνικό μνημείο στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η απόφαση πάρθηκε στην 31η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Ζηλανδίας.

Η κήρυξη (που περιλαμβάνει και τα δύο φρούρια, παλαιό και νέο) έγινε σύμφωνα με το κριτήριο IV, ως ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σύμβολο, που εκπροσωπεί μια σημαντική ιστορική περίοδο και υιοθετήθηκε ομόφωνα, μετά από σχετική θετική εισήγηση του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων - Τοποθεσιών).

Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας εκπροσωπεί μια σημαντική ιστορική περίοδο. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα καλύπτουν μια ευρύτητα περιόδων, από την ενετοκρατία έως και τον 19ο αιώνα, με σημαντικότερες φάσεις αυτές του 16ου και 17ου αιώνα. Σύμφωνα με αρχειακό υλικό στην ίδια θέση βρισκόταν βυζαντινός οικισμός του 6ου και 7ου αιώνα μ.Χ.

Μεταξύ άλλων μνημείων που εντάχθηκαν στον κατάλογο είναι και η αρχαία πόλη της Σαμάρας (Ιράκ), που αμέσως μετά την εγγραφή της χαρακτηρίστηκε ως τόπος που κινδυνεύει να καταστραφεί. Το πιο πρόσφατο κρούσμα συνέβη στο μαυσωλείο της Σαμάρας, 120 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, έναν από τους πλέον ιερούς τόπους των σιιτών, που υπέστη σοβαρές ζημιές από βομβιστική επίθεση στις 13 Ιουνίου. Οι δυο μιναρέδες του μαυσωλείου κατέρρευσαν μετά την επίθεση, έπειτα και από την καταστροφή του θόλου του, το Φεβρουάριο του 2006 σε παρόμοια επίθεση. Στα μέσα Ιουνίου η ιρακινή «κυβέρνηση» υπέγραψε συμφωνία με την UNESCO για την ανοικοδόμηση του σιιτικού μαυσωλείου της Σαμάρας. Βέβαια, όσο διαρκεί η ιμπεριαλιστική κατοχή, η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ θα κινδυνεύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ