Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Εγγύηση μακροχρόνιας κερδοφορίας

Με τις προωθούμενες Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα για το λαό. Εκατοντάδες αναγκαία μικρότερα έργα θα χρυσοπληρωθούν από το λαό και για την κατασκευή και για τη χρήση, ενώ οι ιδιωτικοί όμιλοι θα αποκτούν εγγυημένα κέρδη για δεκαετίες.

Ο λαός θα πληρώνει πολλαπλάσια τα έργα αυτά ακόμη και από την κατασκευή τους, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες προκηρύξεις των έργων αυτών.

Παράδειγμα 1ο: Η κατασκευή έξι υπηρεσιών και ενός σταθμού Πυροσβεστικής, δημοπρατούνται από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με 3.250 ευρώ το τ.μ., δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς!

Παράδειγμα 2ο: Η κατασκευή πέντε κτιρίων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με συνολικό εμβαδόν 39.000 τ.μ., με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ θα κοστίσει 84 εκατ. ευρώ (2.154 ευρώ το τ.μ.), ενώ την ίδια στιγμή στην Τρίπολη κατασκευάζεται τώρα κτίριο του ίδιου Πανεπιστημίου 6.140 τ.μ. με 4,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή με 798 ευρώ το τ.μ.

Παράδειγμα 3ο: Ο ΟΣΚ θέλει να κατασκευάσει 27 σχολεία στην Αττική με κόστος κατασκευής 105,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή με 2,9 εκατ. ευρώ το ένα, όταν σήμερα παρόμοια σχολεία που κατασκευάζει ο ΟΣΚ δεν υπερβαίνουν τα 1,6 ευρώ το ένα. Αν όμως υπολογιστεί το κόστος συντήρησης που περιλαμβάνεται στις συμβάσεις αυτές, το κόστος ασφάλισης και «βαριάς συντήρησης», ο προϋπολογισμός των 27 σχολείων φτάνει στα 171,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4 φορές πάνω από το σημερινό!

Τα έργα είναι «κομμένα και ραμμένα» για τις ίδιες μεγάλες εταιρείες, όπως έδειξαν οι «φωτογραφικοί» όροι που περιέχονται στο διαγωνισμό για τους πυροσβεστικούς σταθμούς, τους οποίους καταγγέλλει ο ίδιος ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ