Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΙΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Τα κέρδη τους... απαιτούν «να είσαι εκεί»

Στο σημερινό εμπορευματοποιημένο αθλητισμό δεν επιτρέπεται η ανάπαυση... Ούτε καν για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές που εγκλωβισμένοι στα μεγάλα συμβόλαιά τους είναι υποχρεωμένοι να δίνουν αγώνες είτε με τους συλλόγους τους είτε με τις εθνικές τους, 12 μήνες το χρόνο. Και εάν γι' αυτούς δεν υπάρχει ανάπαυση πόσο μάλλον δε θα πρέπει να υπάρξει χαμένος χρόνος για τους φιλάθλους ή τους οπαδούς που αποτελούν την καταναλωτική μάζα...

Η νέα μόδα στην Ελλάδα απαιτεί νέα κόλπα. Δυο - τρεις ή και τέσσερις μεταγραφές ηχηρών ονομάτων τη λεγόμενη νεκρή περίοδο (Ιούνης), δηλώσεις για υψηλούς στόχους από τους αρμοδίους (προπονητή, παίκτες διοίκηση), μια χολιγουντιανή φιέστα της επίσημης έναρξης της προετοιμασίας και όλα παίρνουν το δρόμο τους. Ο κόσμος θα παραβρεθεί να δει απλά μια προπόνηση και θα είναι 3, 5 ή 9 χιλιάδες, αλλά προηγουμένως οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν περάσει από τις μπουτίκ για να αδειάσουν τα ράφια από τα σουβενίρ και μάλιστα σε διόλου ευκαταφρόνητες τιμές. Κάποιοι άλλοι ίσως λίγο πιο... προνοητικοί θα έχουν φροντίσει να δώσουν αρκετά ευρώ για να εξασφαλίσουν τη μόνιμη είσοδο στο στάδιο (εισιτήρια διαρκείας), αφού θα δε θα πρέπει να απουσιάζουν από όλη την παράσταση που θα δοθεί. Και όπως έχουν υποσχεθεί οι αρμόδιοι, αυτή η παράσταση θα είναι μοναδική.

Στη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία των ψευδαισθήσεων και των προβλημάτων μεγαλώνει η ανάγκη των ανθρώπων να... ανήκουν κάπου. Και οι εξέδρες ενός σταδίου, καθώς και οι πανηγυρισμοί προσφέρουν το άλλοθι. Την ίδια ώρα κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους... Αν προλάβουν δηλαδή να τα τρίψουν, αφού το μέτρημα των πακέτων με τα εκατομμύρια ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία τους, απαιτεί πολύ δουλιά... οπότε, πού καιρός... Ισως και να είναι τόσα τα εκατομμύρια όσα η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία πριν λίγα χρόνια (ή πριν πολλά, ανάλογα με την περίπτωση) χρωστούσε στους δημόσιους οργανισμούς αλλά δεν πλήρωσε ποτέ, αφού η πολιτεία των διαχειριστών του συστήματος (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) πρόσφερε απλόχειρα τη βοήθεια του κρατικού κορβανά για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες. Αλλωστε και οι εκάστοτε κυβερνώντες έχουν το κέρδος τους. Μια φανέλα, ένα διαρκείας, ένας πόθος για την επιτυχία... πού καιρός για να ασχοληθεί κάποιος με τα πραγματικά προβλήματα.

Ποδόσφαιρο - εμπόρευμα και καπιταλιστικό σύστημα σε μια σχέση αλληλοβοήθειας. Τη στιγμή που σου κλέβουν τα λεφτά σου από τα ασφαλιστικά ταμεία, εσύ δίνεις τα υπόλοιπα για να ζήσεις την εικονική πραγματικότητα της λήθης. Τη στιγμή που σου καίνε τα δάση για να τα μετατρέψουν σε τσιμέντο, εσύ αγωνιάς για το ποιος παίκτης θα αποκτηθεί. Την ώρα που σου κλέβουν τη δουλιά, εσύ σκέφτεσαι το αύριο σαν πρωταθλητής. Αφού τους πλήρωσες μια φορά (άρθρο 44 για χρέη) σε υποχρεώνουν με τον τρόπο τους να τους ξαναπληρώσεις δυο και τρεις φορές... Σε θέλουν εκεί από την αρχή της χρονιάς. Από τον Ιούλη μέχρι το Μάη. Μην πας αλλού και σε χάσουν... Γιατί θα χάσουν. Μέχρι και την έναρξη της προετοιμασίας μιας ομάδας τη μετατρέπουν σε κάτι... μαγικό. Και εάν γίνει η «στραβή» και κάτι δεν πάει καλά, πάλι κάτι θα βρουν. Η διαιτησία, το κατεστημένο των άλλων, οι επιλογές που δεν έγιναν... για να φας το παραμύθι. Και εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο και μετατραπεί σε βία και πάλι υπάρχει η λύση. Η καταναλωτική μάζα μετατρέπεται σε ένοχο περιθώριο προκειμένου κάποιοι να... νίψουν τας χείρας τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους γυρίσεις την πλάτη και να απαιτήσεις αυτά που σου ανήκουν!


Μπ.ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ