Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΟΡΕΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η ΒΙΒΑΡΤΙΑ η ΜΑΡΦΙΝ και το μονοπώλιο

Με «ζεστό» χρήμα 5,2 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, η ΜΑΡΦΙΝ αγοράζει τα πάντα. Απόκτησε τη ΒΙΒΑΡΤΙΑ και έπεται συνέχεια...

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Η είδηση για την εξαγορά της ΒΙΒΑΡΤΙΑ από τη ΜΑΡΦΙΝ ΙΝΒΕΣΤΜΕΝΤ ΓΚΡΟΥΠ, μπορεί να μην ήταν αναμενόμενη, αλλά από καιρό οι φήμες στην αγορά οργίαζαν για την επικείμενη μεγάλων διαστάσεων εξαγορά, που θα προκαλέσει σεισμό. Σεισμός βεβαίως δεν προκλήθηκε, είναι όμως απόλυτα βέβαιο, ότι με τη συγκεκριμένη εξαγορά, το τίμημα της οποίας εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ, άνοιξε μία καινούρια σελίδα στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων μεγάλων, αυτή τη φορά, επιχειρηματικών ομίλων.

Ολόκληρη την τελευταία δεκαπενταετία, την περίοδο του μετασχηματισμού της ΕΕ και της αποθέωσης της επιχειρηματικότητας, ένα από τα συνθήματα - στόχοι που έτυχαν ιδιαίτερης προβολής από τους κυβερνώντες, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήταν η ανάγκη να αποκατασταθεί ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» και να εξασφαλιστεί η «απελευθέρωση των αγορών». Πρόκειται για καραμπινάτα ψευτοϊδεολογήματα της άρχουσας τάξης, οι εκπρόσωποι της οποίας χρησιμοποιώντας όρους όπως «ελευθερία» και «απελευθέρωση», απέβλεπαν σε ένα και μοναδικό στόχο: Να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τις επιδιώξεις τους, να συσκοτίσουν τα πράγματα γύρω από τους σχεδιασμούς τους, να αποκρύψουν τις πραγματικές συνέπειες που θα είχαν για τους λαούς της ΕΕ, τέτοιου είδους «ελευθερίες».

Κεφάλαιο και ανταγωνισμός

Καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να υπάρξει. Η αγορά, ως τόπος υλοποίησης των αποτελεσμάτων της παραγωγής, λειτουργεί με τους κανόνες, τους όρους και τις απαιτήσεις εκείνων που ελέγχουν την παραγωγή και ό,τι πηγαίνει προς την αγορά. Δηλαδή, η αγορά ελέγχεται πλήρως από τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι όχι μόνο υπαγορεύουν τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και εξασφαλίζουν, μέσω των διαφόρων κυβερνήσεων, ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο, που ισχύει κάθε φορά. Και ο πρώτος νόμος, τον οποίο αποδέχεται το σύνολο των εκπροσώπων του κεφαλαίου, είναι ότι στην αγορά επιβιώνει ο πιο ισχυρός, ενώ ο οικονομικά ασθενέστερος πολύ συχνά χάνει τα πάντα. Μόνο που ο πιο ισχυρός με την πάροδο του χρόνου γίνεται ισχυρότερος και από ένα σημείο και μετά, αρχίζει να... καταβροχθίζει έναν προς έναν τους ανταγωνιστές του. Οπως και στην πράξη αποδεικνύεται, όσο πιο «ελεύθερος» είναι ο ανταγωνισμός, στη σύγχρονη φάση εξέλιξης του συστήματος, τόσο πιο γρήγορα διαμορφώνονται - σχηματίζονται τα μονοπώλια και μονοπωλούνται οι αγορές. Ετσι έγινε με τη ΒΙΒΑΡΤΙΑ, κάπως έτσι έγινε και με τη ΜΑΡΦΙΝ ΙΝΒΕΣΤΜΕΝΤ ΓΚΡΟΥΠ, που κατά κύριο λόγο, όπως λέγεται, εκπροσωπεί συγκεκριμένα σαουδαραβικά κεφάλαια. Με αφορμή, μάλιστα, αυτό το τελευταίο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την παρουσία και τις δραστηριότητες της ΜΑΡΦΙΝ με την εμφάνιση του Αιγύπτιου μεγιστάνα Σαουΐρις, για να διατυπώσουν την άποψη ότι η αγορά της Ελλάδας αναδεικνύεται σε θέατρο ανταγωνισμού για αραβικά κεφάλαια.

Το φαινόμενο των επιχειρηματικών εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν είναι καινούριο. Είναι μια διαδικασία αέναη, σύμφυτη με την έννοια κέρδος και τον ίδιο τον καπιταλισμό. Υπήρχαν και θα συνεχίσουν να γίνονται, όσο θα υπάρχει το κεφάλαιο και ο ανταγωνισμός του και η προσπάθεια των εκπροσώπων του, να αποσπάσουν μεγαλύτερη ισχύ και μερίδια αγοράς. Αν το καλοσκεφτούμε, το «πάντρεμα» επιχειρήσεων δεν είναι τίποτα άλλο, από την ενσάρκωση της ίδιας της ύπαρξης του καπιταλισμού, που είναι η γιγάντωση του κεφαλαίου. Μία γιγάντωση που πετυχαίνεται τόσο με την επέκταση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, όσο και με την απόκτηση ή συνένωση δύο ή και περισσοτέρων. Μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων το κεφάλαιο στην πραγματικότητα επιλύει προβλήματα που του δημιουργούν οι ίδιες οι αντιθέσεις του συστήματος. Πρώτα και κύρια το «πρόβλημα» της τοποθέτησης των τεράστιων κερδών που έχουν αποσπαστεί στην πορεία της πολυετούς εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Βέβαια, η διαδικασία των εξαγορών και συγχωνεύσεων, οδηγεί σε νέα επίπεδα την κοινωνικοποίηση της εργασίας, οξύνοντας έτσι τις αντιθέσεις του συστήματος, ενώ παράλληλα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων και θέτει υπό αμφισβήτηση καταχτήσεις που είχαν κερδίσει στο προηγούμενο διάστημα.

Ο κλάδος του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι από τους πλέον χαρακτηριστικούς κλάδους, όπου η μονοπώλησή του, χάρη στον... «ελεύθερο ανταγωνισμό», διαπιστώνεται διά γυμνού οφθαλμού. Ο κλάδος μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '80 αποτελούνταν από χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας, κύρια οικογενειακού χαρακτήρα. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η αύξηση των ημερών που το γάλα, μέσω της διαδικασίας της παστερίωσης, θεωρείται φρέσκο και η ανάπτυξη των δικτύων διανομής, μαζί με την εισαγωγή νέων κεφαλαίων στον κλάδο, δρομολόγησαν την οικονομική απαξίωση της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρών μονάδων. Από το 1979, η δεκαεφτάχρονη τότε ΔΕΛΤΑ, καταφέρνει να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά γάλακτος και ένα χρόνο αργότερα, κυριαρχεί και στην αγορά του παγωτού. Από εκεί και πέρα, ακολούθησε την πορεία που συνήθως αποκτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο της η... ΜΑΡΦΙΝ.

Εξαγόρασε τα πάντα

Μέχρι τη συμφωνία της προηγούμενης βδομάδας και πριν ακόμα η ΔΕΛΤΑ μετονομαστεί σε ΜΑΡΦΙΝ, ο όμιλος του προέδρου του ΣΕΒ, είχε... καταφέρει να αποκτήσει, δηλαδή να καταβροχθίσει στην κυριολεξία, δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, οι σημαντικότερες των οποίων είναι και οι:

  • ΦΡΟΖΑ, κατεψυγμένα είδη
  • Μπαρμπα-ΣΤΑΘΗΣ, κατεψυγμένα είδη
  • VITALACT (Βουλγαρία)
  • ΒΙΓΛΑ Ολύμπου, τυροκομείο
  • Παγωτά ΔΩΔΩΝΗΣ
  • ΓΚΟΥΝΤΙ'ς (αλυσίδα εστίασης)
  • Κυλινδρόμυλοι ΠΑΠΑΦΙΛΗ
  • ALFA FOODS (Δανία)
  • ΤΣΙΠΙΤΑ (σνακς)
  • HELLINIC CATERING
  • COMPACGHIE GERVAIS DANONE
  • CHARALAMBIDES DAIRIES (γαλακτοβιομηχανία Κύπρου)
  • Α. & Σ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ (γαλακτοβιομηχανία Κύπρου)
  • ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ
  • ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ («Βλάχας»)
  • CREAM LINE Ομιλος
  • ROYAL FOODW (Βουλγαρία)
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΕΒΕ
  • EUROMERCHANT BALKAN FUND
  • ELDI (Ρωσία)
  • KRASNOSELSKAYA (Ρωσία)
  • FOOD & SNACK (Γερμανία)
  • FLOCAFE
  • GENARAL FOOD OOD
  • AGROTEAM EOOD
  • GRENN FOOD
  • SOPEXHO ALLIANCE
  • CHRISTEAS DAIRIES PUBLIC

Ο όμιλος - μαμούθ του Δ. Δασκαλόπουλου, όπως τον παρουσίασε ο ίδιος την 1η του Ιούνη που μας πέρασε, αποτελεί την 1η επιχείρηση στον κλάδο των τροφίμων, τη 2η στον κλάδο τροφίμων και ποτών, την 7η στον κλάδο της βιομηχανίας, τη 16η στην Ελλάδα και 35η στην Ευρώπη...

Είναι πολλά τα λεφτά...

Μπορεί ο ΒΙΒΑΡΤΙΑ να είναι αυτό που είναι, αλλά η ΜΑΡΦΙΝ, η εταιρεία που πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκε στη χώρα μας από το πουθενά, δεν είναι όποια κι όποια. Αρκεί να σημειώσουμε ότι πριν λίγες μόνο βδομάδες και αφού κατάφερε να απορροφήσει την ΕΓΝΑΤΙΑ και τη ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου της κατά 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ!!! Για να καταλάβουμε το μέγεθος των κεφαλαίων που εισέρευσαν στον όμιλο, αρκεί να πούμε ότι το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας!!! Οπως μάλιστα εξηγούν επιτελικά της στελέχη, στόχος του ομίλου είναι μέσα στην επόμενη διετία να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα εξαγορές επιχειρήσεων, ύψους 2 - 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα το χρησιμοποιήσουν για εξαγορές σε γειτονικές χώρες. Και ο νοών νοείτω...

Η ΜΑΡΦΙΝ πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας ως εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δηλαδή, κάτι λιγότερο και κάτι περισσότερο από χρηματιστηριακή εταιρεία. Εταιρείες που εκείνη την περίοδο είχαν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια, αλλά αργά ή γρήγορα έκλεισαν. Η εξέλιξη της ΜΑΡΦΙΝ ήταν διαφορετική. Κάποια στιγμή το 51% των μετοχών της «περνάει» στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, προφανώς μετά από συμφωνίες που είχαν κλειστεί ανάμεσα σε διάφορα επιχειρηματικά λόμπι που βρίσκονταν πίσω από τη ΜΑΡΦΙΝ. Το 2002, όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος του παροξυσμού με τον χρηματιστηριακό τζόγο, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ παραχωρεί μαζί με την PRIME BANK τη ΜΑΡΦΙΝ στον αρχικό ιδιοκτήτη της, τον Α. Βγενόπουλο, ο οποίος έκτοτε εμφανίζεται και ως τραπεζίτης.

Η διαδρομή της ΜΑΡΦΙΝ συνδέθηκε με σωρεία επιχειρήσεων που λειτούργησαν υπό τη σκέπη της. Ανάμεσά τους οι MARFIN ΑΕΠΕΥ, MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ, MARFIN MAGNUM, MARFIN MOMENTUM, MARFIN CLUB, MARFIN COMM ΑΕ, MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD, MARFIN BANK ΑΤΕ, MARFIN CAPITAL, MARFIN GLOBAL ASSET MANAGEMENT ΕΠΕΥ, MARFIN CLASSIC, COMM GROUP AE, MARFIN CLASSIC ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ και άλλες που δεν είναι απαραίτητο να υπήρχαν όλες ταυτόχρονα. Απλά η εταιρεία, χρησιμοποιώντας διάφορα τρικ που προσφέρονται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, πότε δημιουργούσε και πότε καταργούσε επιχειρήσεις, μέχρι να δημιουργήσει τη MARFIN FINANCIAL GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

Με βάση στοιχεία της, του περασμένου Γενάρη, η MARFIN FINANCIAL GROUP στο ελληνικό Χρηματιστήριο επίσημα ελέγχει:

  • Το 100% της MARFIN BANK
  • Το 61% της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Το 30,86% της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • Το 51% του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ
  • Το 5% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Το 26,61% του ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • Το 28,99% της INTERINVEST ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ
  • Το 42% της EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ
  • Πολλές άλλες εταιρείες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου

Η εταιρεία, είναι πασιφανές ότι έχει επιλεγεί από όμιλο σαουδαραβικών κεφαλαίων να αποτελέσει το «όχημα» για την εδώ παρουσία τους και για διείσδυση στις γειτονικές αγορές. Οι Σαουδάραβες της DUBAI POPULAR GROUP κατέχουν το 33,4% της MARFIN FINANCIAL GROUP, ενώ ως μέτοχος εμφανίζεται και ο γνωστός χρηματοοικονομικός οίκος MORGAN STANLEY (10,1%).

Η αρχική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 13 του μήνα, προέβλεπε ότι η ΜΑΡΦΙΝ, βάσει συμφωνίας με τον Δ. Δασκαλόπουλο, θα αγοράσει το 30% των μετοχών της ΒΙΒΑΡΤΙΑ. Τη Δευτέρα διαπιστώθηκε ότι κατέχει ήδη το 50%. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποκτήσει ολόκληρο τον όμιλο και το 100% των μετοχών του. Με τις κινήσεις αυτές ολοκληρώνεται μία φάση ακόμα μεγαλύτερης συγκεντροποίησης κεφαλαίων και δημιουργείται ένας ακόμα πιο μεγάλος επιχειρηματικός κολοσσός, ενώ οσονούπω θα δούμε και νέα επεισόδια του ίδιου έργου. Για να επιβεβαιωθεί έτσι με τον πιο απόλυτο τρόπο, αυτό που λέμε οι κομμουνιστές και γράφει ο «Ρ», ότι δηλαδή, ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» είναι μια πομφόλυγα στην υπηρεσία της ολιγαρχίας, που οδηγεί στη δημιουργία ακόμα ισχυρότερων μονοπωλίων. Και που αποκαλύπτει ακόμη πιο ανάγλυφα και παραστατικά πως οι υλικές προϋποθέσεις για το πέρασμα στο σοσιαλισμό είναι υπερώριμες...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ