Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρώτη» του απεσταλμένου Μπλερ, χωρίς προσδοκίες

Ισραηλινές επιδρομές σκοτώνουν 4 Παλαιστινίους μαχητές των «Τζιχάντ» - «Χαμάς» στη Γάζα

Σταθερά οξυμένη η ενδο-παλαιστινιακή πολιτική αντιπαράθεση

Οι κηδείες των μαχητών της «Τζιχάντ» μετατράπηκαν χτες σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

Associated Press

Οι κηδείες των μαχητών της «Τζιχάντ» μετατράπηκαν χτες σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τις πρώτες συναντήσεις του ως ειδικός απεσταλμένος του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ - Ρωσία - ΕΕ - ΟΗΕ) είχε χτες βράδυ με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, ο Τόνι Μπλερ. Κατά τη διήμερη περιοδεία του, ο Μπλερ θα συναντηθεί, σήμερα, και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Φαγιάντ, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί επαφή με την κυβέρνηση της «Χαμάς» στη Γάζα. Δεδομένου, πάντως, του εξαιρετικά περιορισμένου, τουλάχιστον προς το παρόν, ρόλου του (υποστήριξη της βελτίωσης των υποδομών και της οικονομίας στα παλαιστινιακά εδάφη), δεν αναμένονται πολλά από την επίσκεψή του.

Αλλωστε, τα πνεύματα οξύνθηκαν, και πάλι, στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις μετά τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων μαχητών, των «Τζιχάντ» και «Χαμάς», την Κυριακή. Οι τέσσερις σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές ισραηλινές επιδρομές. Οι δυο της «Χαμάς» σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς, όπως υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός, προσπαθούσαν να τοποθετήσουν βόμβα στη συνοριακή γραμμή. Οι δύο της «Τζιχάντ» σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην Μπέιτ Χανούν, ώρες αργότερα, μετά από εκτόξευση ρουκετών Κασάμ, εκ των οποίων δύο έπληξαν τη Σντερότ, τραυματίζοντας μία Ισραηλινή. Τις ισραηλινές επιθέσεις καταδίκασαν η «Χαμάς» και η παλαιστινιακή προεδρία.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η ενδο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο. Την Κυριακή, ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, που πρόσκειται στη «Χαμάς», συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να δοθεί ή όχι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Φαγιάντ, η οποία διορίστηκε ως «έκτακτης ανάγκης» από τον Αμπάς. Στο αίτημά του δεν ανταποκρίθηκαν παρά ελάχιστοι βουλευτές, καθώς η «Φατάχ» μποϊκοτάρισε τη σύνοδο (όπως είχε πράξει η «Χαμάς» μία, σχεδόν, εβδομάδα νωρίτερα), αλλά δεν εμφανίστηκαν ούτε βουλευτές της «Χαμάς». Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Χασάν Χράισεχ κατηγόρησε και τις δύο οργανώσεις για «την παράλυση της βουλής».

Από την άλλη, υπέρ των πρόωρων εκλογών τάχθηκε και ο νούμερο 2 του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που απελευθερώθηκε, την Παρασκευή, μαζί με άλλους 255 κρατουμένους από το Ισραήλ. Ο Αμπντέλ Ραχίμ Μαλούχ χαρακτήρισε «καταδικαστέα» την κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα από τη «Χαμάς» διά των όπλων.

Η «Χαμάς» δεν έκανε σχόλιο. Αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι για να αντιμετωπίσει την παράλυση της δικαιοσύνης στη Λωρίδα της Γάζας συστήνει «δικαστική επιτροπή», της οποίας θα προεδρεύει διοικητής της Εκτελεστικής της Δύναμης, δηλαδή του επίλεκτου στρατιωτικού της σώματος. Η κίνηση δε μείωσε τις διαμαρτυρίες για «συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια» κατά πολιτικών αντιπάλων. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπάς ζήτησε από όλους τους δημοσίους λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών, να μη συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με «τους πραξικοπηματίες της Χαμάς στη Γάζα».

Αργά το βράδυ, άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν από τους ελάχιστους βουλευτές της «Φατάχ», Ασχράφ Τζόμα, που παραμένουν στην πόλη της Γάζας. Η «Φατάχ» κατηγόρησε τη «Χαμάς», η οποία διέψευσε κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της συμπληρώνοντας ότι «ερευνά το περιστατικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ