Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Παράθυρα» στο δικομματισμό

Η πάγια τακτική των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, να «δίνουν» σχεδόν όλο το χρόνο τους μέσα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων στα δύο μεγάλα κόμματα, είναι εμφανής και από τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.

Το διάστημα αυτό, όλος σχεδόν ο τηλεοπτικός χρόνος πηγαίνει στην κυβέρνηση - ΝΔ - και στο ΠΑΣΟΚ. Παρατηρείται μια ασήμαντη αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς που σε προηγούμενες μετρήσεις το ΚΚΕ ήταν ανύπαρκτο. Οι παραβιάσεις της πολιτικής πολυφωνίας σε βάρος των μικρών κομμάτων, πάντως, συνεχίζονται παρότι το ΕΣΡ έχει επιβάλει πρόστιμα σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση της πολυφωνίας σε βάρος του ΚΚΕ. Στα στοιχεία του ΕΣΡ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη φαίνεται επίσης ότι τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ είναι «αφιερωμένα» στο κυβερνητικό έργο. Σε σχέση, ακόμα, με προηγούμενα στοιχεία του ΕΣΡ, αισθητή είναι αυτή τη φορά η παρουσία του ΛΑ.Ο.Σ., αφού για παράδειγμα στο MEGA έχει ποσοστό 3,46%.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση γνωμοδότησε θετικά για τον Χρήστο Παναγόπουλο, ο οποίος είναι πλέον και τυπικά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ και όχι αναπληρωτής πρόεδρος όπως ήταν μέχρι χτες που η θητεία του είχε λήξει. Η γνωμοδότηση έγινε μετά από έγγραφο του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου προς το ΕΣΡ, το οποίο έπρεπε να διατυπώσει τη γνώμη του. Συνυποψήφιος ήταν και ο Βασίλης Βάμβας. Για για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ προκηρύσσεται διαγωνισμός, ο οποίος είναι τυπικός, αφού η εκάστοτε κυβέρνηση διορίζει η ίδια τον πρόεδρο της κρατικής τηλεόρασης. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι η Ολομέλεια διατύπωσε θετική γνώμη, θεωρώντας ότι το έργο του Χρήστου Παναγόπουλου είναι «ικανοποιητικό», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο αρμόδιος υπουργός δε δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ.

Χτες είχαν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για το θέμα του τρόπου που κάλυψαν το ναυάγιο το Sea Diamond. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι το ΕΣΡ τους κάλεσε γιατί επιχείρησαν να υποκαταστήσουν τις ανακριτικές αρχές, ενώ άφηναν αιχμές και υποστήριζαν ότι δεν αποκλείεται το ναυάγιο να το προκάλεσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Οι εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε τίποτα επιλήψιμο και τα γεγονότα δόθηκαν δημοσιογραφικά.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ στον «Μακεδονία T.V.» για εκμετάλλευση δεισιδαιμονιών. Ο τηλεοπτικός σταθμός πρόβαλε εκπομπή με αστρολογία και χαρτομαντεία.

Σε ό,τι αφορά τον ραδιοφωνικό σταθμό Plannet στο ΕΣΡ μετά την αγορά του σταθμού από την Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, είπε ότι ακόμα δεν έχει φθάσει στο ΕΣΡ η οριστική σύμβαση και παραμένει το προσύμφωνο.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με το ΕΣΡ ζήτησε η ΕΕΤΤ για να συζητηθούν προβλήματα που ανακύπτουν από το νέο νόμο για τη «συγκέντρωση και την αδειοδότηση» που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΕΣΡ, τέλος, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, όλες αυτές τις μέρες παρακολουθεί τις ειδησεογραφικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων, προκειμένου να δει εάν υπάρχουν «υπερβολές και παρεκτροπές» στον τρόπο μετάδοσης του μεγάλου θέματος που έχει προκύψει με τις πυρκαγιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ