Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να λειτουργήσει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

Με επιστολή - υπόμνημα που στάλθηκε στο Δήμαρχον και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, το οποίο έστειλε και στον «Ρ», ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης Μπάμπης Γκολέμας επισημαίνει:

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης και ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση βλέπουν ότι αν και πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που τελείωσαν όλες οι εργασίες του κτιριακού συγκροτήματος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, δεν άρχισε ακόμα να λειτουργεί σαν Μουσείο, όπου θα παρουσιάζονται οι αγώνες του ελληνικού λαού, οι θυσίες, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις χιλιάδων Ελλήνων από τους ξένους κατακτητές, Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους.

Αντί αυτού, λειτουργεί για άλλες εκδηλώσεις που προσβάλλουν αυτόν τον ιερό χώρο, εκδηλώσεις όπως δημοπρασίες, πλειστηριασμοί, γύρισμα τηλεοπτικών σίριαλ, και πολλά άλλα άσχετα με το σκοπό για τον οποίο κτίστηκε το Μουσείο.

Τακτικά το χώρο τον επισκέπτονται απλοί πολίτες, νέοι, οδηγούμενοι από τις πινακίδες που έχει ο δήμος «προς Μουσείο Εθνικής Αντίστασης», για να μάθουν για αυτό το μεγαλειώδες Επος του ελληνικού λαού. Απογοητεύονται όμως όταν βλέπουν ότι είναι κλειστό ή λειτουργεί για εκδηλώσεις άσχετες με το περιεχόμενο που θα έπρεπε να έχει.

Εξήντα χρόνια τώρα από τότε που τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τα σχολικά βιβλία δε γράφουν τίποτε για τους ηρωισμούς των Ελλήνων ενάντια στους κατακτητές, και δεν υπάρχει ούτε ένα μουσείο στο οποίο οι νέοι μας αλλά και οι μεγαλύτεροι, να βλέπουν σήμερα φωτογραφικό υλικό, ταινίες, αντικείμενα όπως όπλα, τυπογραφικό εξοπλισμό και ό,τι άλλο μέσο χρησιμοποιήθηκε από τον ελληνικό λαό για τον αγώνα του. Κυρίως όμως να παρουσιαστούν οι ήρωες αυτού του αγώνα, οι οποίοι είναι χιλιάδες. Από την παρουσίαση όλου αυτού του υλικού, να γαλουχούνται οι νέοι από τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Μεγάλη μας επιθυμία είναι να λειτουργήσει το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης το συντομότερο δυνατόν, και να μάθει ο ελληνικός λαός την πραγματική αλήθεια για αυτό το έπος, σε αντίθεση με όσα παρουσιάζονται διαστρεβλωμένα από τα ΜΜΕ και από αρκετά βιβλία.

Οι επισκέψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, των δημοτικών παρατάξεων και των αντιστασιακών οργανώσεων με υπομνήματα στους εκάστοτε υπουργούς Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα για να λειτουργήσει κάποτε αυτό το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Για το λόγο αυτό, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, προκειμένου να λειτουργήσει το Μουσείο, προτείνουν μια λύση, όπως μας είχε υποσχεθεί και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Να αναλάβει τη λειτουργία του ο δήμος της Ηλιούπολης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πραγματικών αγωνιστών των οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων που θα συνεχίσουν να φροντίζουν για τη λειτουργία του Μουσείου περισσότερο από όλους μας.

Η χρηματοδότησή του να εξασφαλιστεί από το ταμείο του Δήμου Ηλιούπολης με ειδικό κωδικό εξόδων στον προϋπολογισμό του δήμου μας, χωρίς να επεμβαίνουν ξένοι χρηματοδότες, χορηγοί, χωρίς να εξυπηρετεί η λειτουργία του Μουσείου διαφημιστικούς σκοπούς, αλλοιώνοντας τον τρόπο και το σκοπό λειτουργίας του...

Σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα στη γενική συνέλευση της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ