Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβολή «ποινών» σε ... ανώνυμους παραβάτες

Η ηγεσία της Τράπεζας Ελλάδας ανακοίνωσε χτες την επιβολής συμβολικών κυρώσεων σε εμπορικές τράπεζες κλπ., χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των παραβατών

Αστεία πρόστιμα επέβαλε σε εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς όμως να κατονομάζει - για μια ακόμη φορά - τους παραβάτες. Οπως επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση, μετά την εξέταση πορισμάτων των ελεγκτικών υπηρεσιών, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις, όπου δεν τηρήθηκε η διαφάνεια των συναλλαγών ή ακόμη και τα μέτρα που αφορούν την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ως τιμωρία και πράξη παραδειγματισμού για όλες τις περιπτώσεις παραβάσεων, οι τράπεζες παραβάτες τιμωρήθηκαν με την ποινή άτοκης κατάθεσης 33.400.000 ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας για 6 μήνες και πρόστιμο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου 130.000 ευρώ.

Αν και οι παραβάσεις φαίνονται αρκετά σοβαρές, η Τράπεζα της Ελλάδας - προστατεύοντας τις παρανομούσες τράπεζες - απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι οι τράπεζες στο σύνολό τους - μετά την περιβόητη «απελευθέρωση» του πιστωτικού συστήματος - δρουν ανεξέλεγκτα, αρνούνται να υλοποιήσουν αποφάσεις Δικαστηρίων που δικαιώνουν δανειολήπτες, ακολουθούν ακραίες τοκογλυφικές πρακτικές κλπ. Αν και οι «ποινές» που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας επιβλήθηκαν για παρόμοιες παραβάσεις, ωστόσο οι ποινές αυτές μάλλον κινούνται στη λογική της νομιμοποίησης, καθώς η ληστεία των καταθετών και των πελατών - δανειοληπτών αποτελεί τον κανόνα των πρακτικών του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Σε 8 πιστωτικά ιδρύματα επιβλήθηκε άτοκη κατάθεση συνολικού ύψους 13.200.000 ευρώ για παραβάσεις των κανόνων διαφάνειας των συναλλαγών.
  • Σε 12 πιστωτικά ιδρύματα επιβλήθηκε άτοκη κατάθεση ύψους 20.200.000 ευρώ για παραλείψεις στην εφαρμογή των διαδικασιών για πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Σε 5 πιστωτικά ιδρύματα επιβλήθηκε πρόστιμο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 110.000 ευρώ για τη μη έγκαιρη παροχή στοιχείων σε οφειλέτες, καθώς και για παραβάσεις που αφορούν τον έλεγχο της γνησιότητας τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ