Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε η υπέροχη φωνή του

Ο 84χρονος, σπουδαίος βαθύφωνος λυρικός καλλιτέχνης, με λαμπρή διεθνή καριέρα, Νίκος Ζαχαρίου «έφυγε» και κηδεύεται σήμερα (10π.μ.), δημοσία δαπάνη, από το ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση.

Καθιερώθηκε στο διεθνές μελόδραμα ως ένας από τους πιο μεγάλους βαθύφωνους για τις ερμηνείες του στις όπερες «Ντον Κάρλος», «Αΐντα», «Ερνάνης», «Τροβατόρε», «Η Δύναμη του Πεπρωμένου», «Μήδεια», «Νόρμα», «Μποέμ», «Ντον Τζοβάνι», «Φιντέλιο», «Πελλέας και Μελισάνθη», «Λόενγκριν», «Ιπτάμενος Ολλανδός», «Ναμπούκο» κ.ά. Για την προσφορά του έλαβε πλήθος διακρίσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Νίκος Ζαχαρίου γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1923. Παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα μουσικής και φωνητικής με τον εξαίρετο δάσκαλο Μίλτο Βηθινό, στο Εθνικό Ωδείο. Αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση. Σε ηλικία 20 ετών, προσλήφθηκε στη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το '50 συμμετείχε ως σολίστ σε όπερες και οπερέτες, εντυπωσιάζοντας με το ηχόχρωμα, την ποιότητα, την έκταση της φωνής του και τη σκηνική του παρουσία. Το 1953, μετά από εξετάσεις στη Σχολή της «Σκάλας» του Μιλάνου, κάνει το ντεπούτο του στο σπουδαίο ιταλικό θέατρο. Ξεκινά αμέτρητες εμφανίσεις του, στη «Σκάλα», σε όλα σχεδόν τα λυρικά θέατρα της Ιταλίας, και στα σημαντικότερα της Ευρώπης, Ρωσίας, Αμερικής, Ν. Αφρικής, Αυστραλίας. Το '55, με τη «Σκάλα» τραγουδά στο Φεστιβάλ Βερολίνου, στη «Λουτσία ντι Λαμερμούρ», με την Μαρία Κάλλας και το 1958 πάλι μαζί της στη «Μήδεια» του Κερουμπίνι.

Συλλυπητήρια για το θάνατό του εξέφρασε η διοίκηση της Λυρικής Σκηνής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ