Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ας μη μας επιτρέψουμε να ξεχάσουμε...

Διήμερο εθνικό πένθος και σημαίες μεσίστιες. Συλλυπητήρια μηνύματα. Λογύδρια για την αυτοθυσία και τον άδικο χαμό ...υπέρ βωμών και εστιών.... Εστιών πυρκαγιάς, εμπρησμών, οικοπεδοφάγων, καταπατητών, μεγάλων κατασκευαστικών, εγκληματικών αμελειών και παραβλέψεων, κυβερνητικής αναλγησίας και δασοκτόνας (ή ανθρωποκτόνας) πολιτικής... Αυτών που σήμερα κυβερνούν και αυτών που κυβέρνησαν πριν από αυτούς. Ολοι έχουν ένα έτοιμο λογύδριο για τέτοιες περιστάσεις. Στενάχωρες... και ...λίγο «ατυχείς».

Ατυχείς, γιατί είναι ...δυσμενέστατες οι καιρικές συνθήκες. Φταίει ο κακός μας ο καιρός που τρελάθηκε ακραίως. Φταίει κάποιος, κάποιοι, που ποτέ δεν εντοπίζονται, ποτέ δεν τιμωρούνται, ποτέ δε θα πληρώσουν για το θάνατο των δύο παλικαριών, τώρα, εν ώρα καθήκοντος, για το θάνατο άλλων τριών πριν από μερικές μέρες, άλλων δύο πριν από κάποιες άλλες και πάει λέγοντας. Κανένας δεν πληρώνει για τον αργό θάνατο (ή μάλλον για τον τάχιστο τις τελευταίες εβδομάδες) του φυσικού πλούτου αυτής της χώρας, αυτού του λαού, το δικό μας θάνατο και των παιδιών μας.

Ολοι είναι έτοιμοι να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα. Να εκφράσουν θλίψη και πόνο. Να εμφανιστούν με περίλυπο ύφος για να το διαδεχτεί αμέσως μετά η ...ειλικρινής οργή όταν ανταλλάσσουν κατηγορίες στα τηλεοπτικά παράθυρα παίζοντας την κολοκυθιά για το ποιος φταίει περισσότερο και ποιος έκανε λιγότερα. Και με πέντε ...ηρωισμούς ως χαρακτηρισμούς, στο κάθε ρεπορτάζ, το θέμα λήγει για την τηλεοπτική μας πασαρέλα.

Και μετά έρχεται η λησμονιά. Ο αποπροσανατολισμός και η υποκρισία. Ο χρόνος θα κάνει τη δουλιά του μέχρι την ώρα της κάλπης. Κανείς δε θα θυμάται τους ηρωικούς Δημήτρη και Γιάννη από τη Θεσσαλονίκη που χάθηκαν σε μια φλεγόμενη πλαγιά της Εύβοιας. Κανείς δε θα θυμάται όλους τους άλλους Δημήτρηδες και Γιάννηδες, που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος από το αμπάρι ενός πλοίου στο Πέραμα και το γιαπί μιας οικοδομής, μέχρι τα φυτοζωούντα δημόσια νοσοκομεία και τις ατελείωτες ώρες δουλιάς στους δήθεν ...ανθρώπινους χώρους των εργασιών γραφείου. Γιατί και εκεί τη ζωή μάς απομυζούν, απλώς με αργότερους ρυθμούς...

Ο Δημήτρης και ο Γιάννης από τη Θεσσαλονίκη δε σκοτώθηκαν επειδή το αεροσκάφος τους συνετρίβη. Σκοτώθηκαν επειδή το αεροσκάφος τους καταρρίφθηκε... Καταρρίφθηκε από τις εξαντλητικές υπερωρίες που υποχρεώθηκαν να εργαστούν με αποδοχές και υποδομές ντροπής, γιατί δεν έγιναν οι ανάλογες προσλήψεις και οι ανάλογες αγορές. Καταρρίφθηκε από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που κλήθηκαν να σβήσουν, επειδή κανείς δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, κανένας δεν περιφρούρησε το δημόσιο χαρακτήρα του δάσους έτσι ώστε να εκμηδενίσει το πιθανό κέρδος από την όποια εκμετάλλευσή του. Επειδή ως κόρη οφθαλμού προστατεύεται η ιδιοκτησία του ενός ή του άλλου επιχειρηματία, η τωρινή ή πιθανή επένδυσή του και όχι ο φυσικός μας πλούτος. Επειδή για να υπάρχει κέρδος και δυνατότητα εκμετάλλευσης, εκβιασμού και εξάρτησης, η νομοθεσία κόβεται και ράβεται στα μέτρα τους.

Αυτό λέγεται έγκλημα. Και όσοι ασκούν τέτοια πολιτική είναι εγκληματίες. Είναι ένοχοι για το θάνατο όχι μόνο των δύο παλικαριών, αλλά όλων μας, καταδικάζοντάς μας στους συγκεκριμένους τόπους δουλιάς, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, και διαμορφώνοντας τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής για εμάς ...χωρίς εμάς. Ε, δεν είναι πια καιρός να μιλήσουμε; Εμείς, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Να τους σταματήσουμε. Να μην ξεχάσουμε. Να μην αρκεστούμε στα ...«πένθιμα ηρωολόγια για τους αδίκως πεσόντες». Να μην καθησυχάσουμε. Να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας. Να τους τρομάξουμε ...και στην κάλπη... Και αυτή να είναι μόνο η αρχή.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ