Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Αύριο, 4 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ

Στη μνήμη του οι κόρες του Γιαννούλα και Νίκη προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 31 Ιούλη 2000 ξαφνικά έφυγε από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΜΑΝΤΟΛΑ ΡΗΤΑ.Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Πλατανάκια Σερρών. Καταγόταν από οικογένεια δημοκρατική με αγωνιστικές παραδόσεις. Στην κατοχή, το 1942, οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων. Το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ και πήρε δραστήρια μέρος στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές.

Για την αντιστασιακή δράση της διώκεται, όπως και η οικογένειά της, και αναγκάζεται το 1947 να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Με το τέλος του εμφύλιου, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί εργάστηκε σε εργοστάσιο, παντρεύτηκε τον επίσης αγωνιστή Γιώργο Ρήτα και απέκτησαν δυο παιδιά.

Στο διάστημα αυτό φοίτησε στη Σχολή Μαιών και στη συνέχεια στην Ιατρική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε με ειδικότητα παιδιάτρου. Ως παιδίατρος εργάστηκε ως τη συνταξιοδότησή της. Στη διάρκεια άσκησης του επαγγέλματός της, βραβεύτηκε με τιμητικές επιστολές.

Παράλληλα, στην Τασκένδη, εκλέχτηκε σε κομματικά όργανα και έπαιρνε μέρος σε διάφορες κομματικές εκδηλώσεις.

Επαναπατρίστηκε το 1983, εγκαταστάθηκε στο Μώλο Φθιώτιδας και συνδέθηκε με την τοπική Κομματική Οργάνωση.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της, τα παιδιά και τα εγγόνια της πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο (30 Αυγούστου 1999) της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΠΑΠΠΑ.Για την πατριωτική δράση της είχε εξοριστεί στο Τρίκερι.

Στη μνήμη της τα παιδιά της Σπύρος - Βούλα, Θανάσης - Σούλα προσφέρουν 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΩΜΑΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ήταν μέλος της ομάδας Ιππικού του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσε τη Λάρισα.

Στη μνήμη του τα μέλη του Παραρτήματος Νίκαιας Λάρισας της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.2

Πριν από 6 μήνες έφυγε από τη ζωή απρόσμενα, ο αγαπημένος μας σύντροφος, σύζυγος, πατέρας και παππούς, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ. Υπήρξε σε όλη του τη ζωή αφοσιωμένο, πιστό και δυναμικό στέλεχος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος γενικότερα.

Από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στη συνέχεια του ΔΣΕ πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την προκοπή του λαού.

Με το τέλος του εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα.

Πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για τη δημοκρατία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Εκλέγεται μέλος του ΓΣ και πρόεδρος της ΝΕ Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, θέση που διατήρησε ως το τέλος της ζωής του, με υποδειγματική δραστηριότητα σε όλες τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ και των αντιστασιακών οργανώσεων της περιοχής.

Θα τον θυμούμαστε και θα τον τιμούμε πάντα.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του εγγονού, γιου και αδερφού ΘΑΝΑΣΗ Λ. ΧΑΤΖΑΡΑ, γιατρού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή επίσης ξαφνικά, η συντρόφισσα του Θ. Χατζάρα Θωμαή, οι κόρες του Βούλα και Χριστίνα και τα εγγόνια του, προσφέρουν μέσω της ΝΕ Τρικάλων 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριό του και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», την τίμια και καθαρή φωνή του Κόμματος.

* * *

Φωτ. 2

Η Δέσποινα Παπαλαζαρίδου προσφέρει 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη του συζύγου της ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και λοχαγού του ΔΣΕ, καθώς και στη μνήμη του αδελφού της ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΙΔΗ, επίσης αντιστασιακού και μαχητή του ΔΣΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΠΤΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Δροσάτο Κιλκίς. ΕΠΟΝίτης στην κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Το 1947 στάλθηκε στο Βίτσι - Γράμμο. Τραυματίστηκε βαριά και έμεινε ανάπηρος από το ένα πόδι του. Το 1948 τρομοκράτες δολοφόνησαν στον πατέρα του στα Ρέματα Κιλκίς. Επίσης το 1948 σκοτώθηκε ο αδερφός του Γεώργιος Ραπτίδης, αξιωματικός του ΔΣΕ.

Από το τέλος του εμφύλιου, το 1949, ο Δημ. Ραπτίδης έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στο χωριό του Δροσάτο.

Πέθανε στις 28 Αυγούστου 1996.

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό του τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Πέρασαν 16 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών τους, οι αδελφές του πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αγαπημένων αδελφών μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ (φωτογραφία),ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ και των γονιών μας ΝΙΚΟΥ και ΡΙΝΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗ και ΘΩΜΑ ΤΣΑΚΡΑΛΙΔΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο 10.000 δρχ.

Γιώργης - Ολγα - Ελευθερία

* * *

Φωτ. 2

Τον Αύγουστο του 1949 σκότωσαν στη Μακρόνησο το σύζυγό μου ΙΟΡΔΑΝΗ ΒΛΑΧΟ.

Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΣΧΑΛΟΓΛΟΥ, ο οποίος πέθανε πριν από ενάμιση χρόνο, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Αρτεμης Βλάχου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 12 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στους αγώνες του λαού για την ειρήνη, τη δημοκρατία, πάντα πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού -λενινισμού.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ.

Παναγιώτα Μαυρή

* * *

Φωτ.

Ο χρόνος τρέχει πάντα στην κανονική του πορεία και έτσι πέρασαν 9 μήνες από τότε που έφυγε για το ταξίδι χωρίς γυρισμό ο αγαπημένος μας ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ. Ο σεμνός αγωνιστής, ο αταλάντευτος κομμουνιστής, ο πάντα χαμογελαστός και καλοσυνάτος. Οσα χρόνια και αν περάσουν, δε θα μπορέσουν να σβήσουν τον πόνο του χωρισμού.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 20.000 δρχ.

Η σύζυγός του Γιαννούλα Παπαγεωργάκη

* * *

Η Δέσποινα Ιωακείμ προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη», 100.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα της ΑΛΕΚΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ και του θείου της ΔΗΜΗΤΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, οι οποίοι χάθηκαν στη Μικρασιατική καταστροφή, του αδελφού της ΓΙΩΡΓΗ ΣΟΥΡΑΛΗ, κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του συζύγου της ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, του εξαδέλφου της ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΓΙΩΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στη μνήμη του Ικαριώτη κομμουνιστή ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ, που συμπληρώνονται 9 μήνες από το θάνατό του.

* * *

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του Ικαριώτη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΕΗ

Στη μνήμη του τα μέλη της ΚΟΒ Εργατών Δήμου Κορυδαλλού προσφέρουν, μέσω της ΑΕ Κορυδαλλού, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

ΦΩΤ.

Οι Καρνοφίλης Χατζόπουλος και Χρυσόστομος Κουτσίνας προσφέρουν, μέσω της ΚΟ Σουηδίας, 100.000 δρχ. (2.500 σουηδικές κορόνες) στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο του παλαίμαχου αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ.

* Επίσης στη μνήμη του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ οι Χρήστος Αλεξάξης, Νίκος Γεωργάς, Βαγγέλης Μεγαγιάννης, Κώστας Τουράκης, Ευάγγελος Κωστής, Δημ. Ευθυμιάδης, Αθ. Καραγιώργος, Γεώργιος Ουζονίδης, Βαγγελιώ Παπακώστα, Στέργιος Αλιφτήρας. Δ. Ζαχαράκης, Φώτω Παπά και Σταυρούλα Ανδρεάδου πρόσφεραν στο ΚΚΕ 23.500 δρχ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΓΚΟΥΡΑ. Από τα εφηβικά χρόνια της ως το τέλος της ζωής της αγωνιζόταν για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Ηταν καλή σύζυγος, μάνα και γιαγιά. Δίδασκε πάντα τα ιδανικά και τις αξίες του κομμουνισμού.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο σύντροφός της Γεώργιος Λέγκουρας

Τα παιδιά της Σοφία, Μαίρη, Νέστορας

* * *

Φωτ.

Την 1η Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το χαμό του αξέχαστου ΝΙΚΟΥ ΕΥΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ. Οσοι τον γνώριζαν, εκτιμούσαν την αγωνιστικότητά του και τη συνέπεια στα ιδανικά και το άψογο ήθος του.

Στη μνήμη του η αδελφή του Αριστέα Ευταξοπούλου - Μανωλάκου προσφέρει 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.3

Στη μνήμη των θείων μου ΓΙΑΝΝΗ και ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μαχητών του ΔΣΕ από τη Θίσβη Θήβας. Καθώς και στη μνήμη του άλλου θείου μου ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΖΙΩΤΗ, επίσης από τη Θίσβη, αντιστασιακού και μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε πριν από 2 χρόνια, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου, 100 δολάρια προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Γιώργος Νικολάου, Κλίβελαντ ΗΠΑ

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται σήμερα, 3 Σεπτέμβρη, 6 μήνες με την αισθητή απουσία της αγαπητής φίλης μας ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΑΤΖΟΓΛΟΥ.

Εφυγε, έτσι, σεμνά και αθόρυβα, όπως ήταν σεμνή στη ζωή και στον αγώνα.

Αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τότα και Μόσχος

* * *

Φωτ.

Στις 2 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καναπίτσας Νέου Ηράκλειου.

Η σύζυγος Κωνσταντίνα Γιαννέλη

Η κόρη του Λουκία Χατζή

ο γαμπρός του Σεραφείμ Χατζής

Οι εγγονές του Χρυσούλα και Ντίνα

* * *

Φωτ.

Στις 14 Ιούλη 2000 έφυγε από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1917. Καταγόταν από τον Καύκασο. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του το 1922. Ζούσαν στο χωριό Μεταμόρφωση Κιλκίς.

Ο Β. Χριστοφορίδης ασχολήθηκε με αγροτικές δουλιές και από πολύ νωρίς αντιμετώπισε την εκμετάλλευση και την αδικία.

Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41.

Μέλος της ΟΚΝΕ, το 1942 αναδείχτηκε σε στέλεχος της Οργάνωσης πρώτα στο Κιλκίς και αργότερα στην Παιονία Κιλκίς. Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγήθηκε και αυτός και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας, μετά το τέλος του εμφύλιου, στην αρχή στη Ρουμανία και αργότερα στην Τασκένδη, δούλεψε στην παραγωγή και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του.

Ηταν υποδειγματικός σύζυγος, στοργικός πατέρας και αγαπητός από τους συναγωνιστές και φίλους του.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1981. Εκλέχτηκε πρόεδρος του Παραρτήματος του Νομού Κιλκίς της ΠΕΕΠΠ.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Για τους αγώνες και τις προοδευτικές ιδέες του προσφέρουμε στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο: 50.000 δρχ. στην ΚΟ Κιλκίς, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγός του Κυριακή Χριστοφορίδου

Η κόρη του Φούλα

Ο γαμπρός του Βασίλης

Ο μπατζανάκης του Παύλος

* * *

Φωτ.

Στις 4 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 3 μήνες από τον ξαφνικό θάνατο της αγαπημένης μας ΚΑΙΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στην ΚΟΒ Ζωγράφου 30.000 δρχ.

Νίκος - Γιώργος - Στρατής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ