Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πετσοκόβουν το επίδομα ανεργίας!

Εποχικός εργάτης πήρε φέτος 43 ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι στη βάση νόμου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση

Οι εγκριτικές αποφάσεις που αποδεικνύουν τη μείωση του επιδόματος ανεργίας το 2007
Οι εγκριτικές αποφάσεις που αποδεικνύουν τη μείωση του επιδόματος ανεργίας το 2007
Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος έδωσε ή υπόσχεται τα περισσότερα ψίχουλα σε εργαζόμενους και άνεργους, τα αποτελέσματα της πολιτικής τους μαρτυρούν το πόσο επικίνδυνοι είναι και οι δυο για την εργατική λαϊκή οικογένεια και τις πραγματικές της ανάγκες. Τα έγγραφα που έστειλε στο «Ρ» εποχιακός εργαζόμενος σχετικά με το ύψος του επιδόματος ανεργίας που εισπράττει, κάνουν φύλλο και φτερό την κυβερνητική προπαγάνδα περί «αύξησης των επιδομάτων» και επιβεβαιώνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν την πραγματική προστασία των ανέργων.

Το 2006, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του Ρ») πήρε για την ίδια περίοδο απασχόλησης μεγαλύτερο επίδομα ανεργίας από ό,τι φέτος. Συγκεκριμένα, το 2006, με 125 μεροκάματα και αποδοχές 252 ευρώ το μήνα, πήρε επίδομα ανεργίας 373.46 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται και η προσαύξηση για τα δύο παιδιά του). Φέτος, πάλι με 125 μεροκάματα και λίγο μεγαλύτερες αποδοχές (261,83 ευρώ), πήρε επίδομα ανεργίας, 330.59, δηλαδή μειωμένο κατά 43 ευρώ!

Η μείωση αυτή οφείλεται στο νόμο 3552 που ψήφισε το Απρίλη του 2007 η ΝΔ και που προβλέπει τη μείωση του επιδόματος ανεργίας:

  • κατά 50% για όσους δε δουλεύουν με πλήρη απασχόληση και έχουν αποδοχές μικρότερες ή ίσες με το εξαπλάσιο του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 180 ευρώ
  • κατά 25% για όσους δε δουλεύουν με πλήρη απασχόληση και έχουν αποδοχές μεγαλύτερες από 180 ευρώ και μικρότερες ή ίσες από τα 352,68 ευρώ (το 12πλάσιο του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη).

Αφού λοιπόν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαναγκάζουν μεγάλο τμήμα των εργαζομένων στη μερική απασχόληση, τους τιμωρούν και από πάνω πετσοκόβοντας ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη για τους χιλιάδες άνεργους και υποαπασχολούμενους, όταν μετά τις εκλογές μπουν σε πλήρη εφαρμογή τα σχέδια για αφαίρεση του επιδόματος ανεργίας, ακόμα και της ιδιότητας του ανέργου, αν ο τελευταίος αρνηθεί δυο φορές απασχόληση που θα του προτείνει ο ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ