Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Οι αγώνες συνεχίζονται

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής επαγρύπνησης, έγινε την περασμένη Κυριακή το πρωί, στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944 που διοργάνωσαν οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και ο Δήμος Νίκαιας.

Στην κεντρική ομιλία ο δήμαρχος Νίκαιαςμ, Στέλιος Μπενετάτος, αναφέρθηκε στο χρονικό της θυσίας για τη λευτεριά και τη λαοκρατία και τόνισε πως στις σημερινές συνθήκες, τις πιο μίζερες, υπάρχει ανάταση: η καθημερινή συλλογική δράση. Αφού επισήμανε το ξαναγράψιμο της Ιστορίας που επιχειρείται με προτροπή της ΕΕ όπου εξυμνούν τους συνεργάτες των ναζί και επιχειρούν να εξισώσουν θύτες και θύματα, αναφέρθηκε στη θυσία των παλικαριών της Εθνικής Αντίστασης που «έδωσε καρπούς και θα καρπίσει και πάλι» δείχνοντας πως «όσο κι αν η μηχανή των ναζί έσπερνε τον όλεθρο, ηττήθηκε γιατί οι λαοί αποφάσισαν να αντισταθούν». Και επισήμανε πως καμία χρυσωμένη ετικέτα του εκσυγχρονισμού δε βολεύει τις ανάγκες του λαού για μόρφωση, εργασία, γνώση.

«Είμαστε εδώ προσκυνητές της θυσίας και 63 χρόνια κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για λευτεριά, κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε στην ομιλία του ο Μανώλης Χατζηευσταθίου, μέλος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς επισημαίνοντας πως η ηρωική θυσία «αποδεικνύει τη δύναμη των λαών να αντιστέκονται και θα αντιστέκονται μέχρι να ολοκληρωθούν τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας». Τόνισε την ανάγκη για νέους αγώνες «με πρώτο στόχο να βγει ανίσχυρος ο δικομματισμός στις 16 Σεπτέμβρη και ισχυρό το ΚΚΕ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, μαζικών φορέων, συλλόγων, συγγενείς εκτελεσμένων και πλήθος κόσμου. Ανάμεσά τους οι βουλευτές Πειραιά του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παν. Μακρής, ο σημερινός και πρώην δήμαρχος του αδελφοποιημένου με τη Νίκαια Δήμου Κάτω Πολεμηδίων Κύπρου, Γιώργος Γεωργίου και Κώστας Θωμάς αντίστοιχα και ο Γραμματέας της ΚΟ Κοκκινιάς-Ρέντη, Παν. Κατηφές.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η βουλευτής και πρώην δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαΐδου ενώ κατατέθηκαν επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, των οικογενειών των εκτελεσθέντων, της Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας, της ΚΝΕ, του Δήμου Νίκαιας, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας», του συλλόγου φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κ.ά.

Ακολούθησε πορεία στο χώρο του Κοινοτάφιου του Γ΄ Νεκροταφείου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Μπλόκο σήμερα (7 μ.μ.-12 μ.μ.) θα διεξαχθεί Τουρνουά Σκακιού, στο χώρο της Μάνδρας και από την Πέμπτη 23 Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από τις 5 μ.μ.-10 μ.μ. θα διεξαχθεί το 15ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά, σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ