Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Αντίθετα ροκέ

Αρκετά συχνά σε παρτίδες που έχουν γίνει αντίθετα ροκέ, παρουσιάζεται το γεγονός να διεξάγουν και οι δύο αντίπαλοι ταυτόχρονα τις επιθέσεις τους σε διαφορετική πτέρυγα με τελικό στόχο τον αντίπαλο βασιλιά. Παράλληλα, βέβαια, επιδιώκουν να αναλάβουν, όσο περισσότερο γίνεται, την πρωτοβουλία στην περιοχή που υπερέχουν και να παίρνουν αμυντικά μέτρα προς αντιμετώπιση των αντίστοιχων σχεδίων του αντιπάλου.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου θα δούμε μια παρόμοια περίπτωση κι έναν αγώνα δρόμου, ο οποίος κρίνεται την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα νικητής να αναδειχτεί αυτός που ενήργησε σύντομα και αποτελεσματικά.

Μετά τα αντίθετα ροκέ και τις επιθέσεις με κομμάτια και πιόνια, προέκυψε αυτή η θέση με τα λευκά να υπερέχουν απόλυτα στη στήλη «η», ενώ τα μαύρα υπερέχουν στη στήλη «γ» και απειλούν ματ στο «γ2».

Μπορείτε να ανακαλύψετε τον όμορφο συνδυασμό, όπου ο λευκός θα αποτρέψει το ματ του μαύρου, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την επίθεση στη στήλη «η»;

Στη θέση που ακολουθεί με αλγεβρικά σύμβολα, τα λευκά φαίνεται να υπερέχουν σε χώρο και άμεσες απειλές ακόμα και με το βασιλιά τους. Παίζουν όμως τα μαύρα κι όχι μόνο εξουδετερώνουν τις απειλές του λευκού, αλλά φτάνουν και στη νίκη. Λευκά: Ρη5, Βζ6, Πε7, Ιθ5, Στρ. α2, β3, ζ3, η4 (8). Μαύρα: Ρη8, Βθ2, Πζ8, Ιθ6, Στρ. α7, ζ7, η6, θ7 (8).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ