Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για «μόνιμη λύση»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται σε Βελιγράδι και Πρίστινα λίγο πριν από την έναρξη των νέων συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις 30 του μήνα. Χτες, μετέβη στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας (που προεδρεύει της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο) Λουίς Αμάδου. Ο Αμάδου, μετά το τέλος συναντήσεων που είχε στο κτίριο της πορτογαλικής πρεσβείας με Σέρβους υπουργούς, δήλωσε πως «ευθύνη για την αναζήτηση μόνιμης λύσης στο Κοσσυφοπέδιο έχει η ΕΕ», την οποία χαρακτήρισε «κλειδί» για ...το γεφύρωμα των διαφορών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Αργότερα, είχε παρόμοιες συναντήσεις στην Πρίστινα με εκπροσώπους της ΝΑΤΟικής KFOR, της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) και την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Το ίδιο 24ωρο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντώντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό Φέρενς Γκουρτσάνι δήλωσε ότι δε θα συζητήσει καν την πιθανότητα ναυαγίου των νέων συνομιλιών της τρόικα της Ομάδας Επαφής (ΟΕ) στη Βιέννη, καταλήγοντας ότι «μία λύση είναι προς το καλύτερο συμφέρον» Βελιγραδίου και Πρίστινας... Ο Ούγγρος πρωθυπουργός απάντησε με νόημα πως «η Ουγγαρία έχει ευθύνη να μην επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να ξεχάσει ότι πρέπει να υπάρχει και ειρήνη στη Σερβία»...

Σήμερα και αύριο (Παρασκευή), αναμένεται σε Βελιγράδι και Πρίστινα ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα της ΟΕ Γερμανός, Βόλφανγκ Ισινγκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ