Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέο «βιεννέζικο βαλς» ... διαπραγματεύσεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ενας ακόμη στημένος διπλωματικός «μαραθώνιος», με διαφαινόμενη ημερομηνία λήξης τη 10η Δεκέμβρη, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη στη Βιέννη, υπό την αιγίδα της τρόικα της Ομάδας Επαφής (ΟΕ) για το Κοσσυφοπέδιο. Οι επίσημες προσκλήσεις στις υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών έχουν δοθεί. Ο στόχος υποτίθεται πως είναι η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής, συναινετικής λύσης, που θα καθορίσει το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης παραμένει επισήμως «άγνωστο» και ρευστό, εξαιτίας των διφορούμενων και ενίοτε αντιφατικών δηλώσεων των τριών αξιωματούχων, που απαρτίζουν την τρόικα της ΟΕ.

Για τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην ΟΕ Φρανκ Ουίσνερ και τον Γερμανό εκπρόσωπο της ΕΕ Βόλφανγκ Ισινγκερ, «επίκεντρο» διαπραγμάτευσης θα είναι το σχέδιο Αχτισαάρι που προτείνει καθεστώς ψευδο-ανεξαρτησίας υπό την κηδεμονία ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Ισινγκερ, έριξε και μάζεψε («ψυχομετρώντας» αντιδράσεις...) και το σενάριο της διχοτόμησης, με το οποίο έσπευσαν να διαφωνήσουν οι Σέρβοι και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Οχι, όμως, και ορισμένα ηγετικά στελέχη των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην αυτονομιστών...), που φάνηκαν διατεθειμένοι να το συζητήσουν υπό τον όρο «ανταλλαγής» εδαφών της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο. (Πράγμα που μεθερμηνεύεται σε συνοριακές αλλαγές τύπου ντόμινο σε όλα τα Βαλκάνια - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας...).

Για τον Ρώσο εκπρόσωπο στην ΟΕ, Αλεξάντερ Μπότσαν - Χαρτσένκο, το «επίκεντρο» διαπραγμάτευσης δε θα είναι το σχέδιο Αχτισαάρι, αλλά η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρεται σαφώς στα κυριαρχικά εδαφικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, για τη Μόσχα «ανοιχτό» είναι και το θέμα της διάρκειας των συνομιλιών. Για Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες οι συνομιλίες - οι οποίες στην αρχή θα διεξαχθούν με ξεχωριστές συναντήσεις της τρόικα με κάθε μία αντιπροσωπεία από Βελιγράδι και Πρίστινα - θα κρατήσουν 120 μέρες, ώσπου να παραδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ η έκθεση της τρόικα στις 10 Δεκέμβρη. Για τη Μόσχα, όμως, οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν «χωρίς χρονοδιαγράμματα», καθώς θεωρείται μείζον θέμα η εξεύρεση συναινετικής λύσης και όχι η επιβολή του σχεδίου Αχτισαάρι, που παραβιάζει βασικές αρχές του υποτιθέμενου «διεθνούς δικαίου» και της Χάρτας του ΟΗΕ. Οπως πρότεινε προ ημερών το γνωστό ιμπεριαλιστικό φερέφωνο «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (ICG), που ζητούσε από την ΕΕ να αποκτήσει «επιτέλους» ...κοινή πολιτική για το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας - τι άλλο... - την ανεξαρτησία του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Εντούτοις, είναι έκδηλο πως πίσω από το παιχνίδι αντιπαραθέσεων Ουάσιγκτον - Βρυξελλών και Μόσχας, σχετικά με πρακτικά και τεχνικά ζητήματα των νέων διαπραγματεύσεων της Βιέννης, βρίσκονται γνωστές, βαθιές, ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις γύρω από ζητήματα ευρύτερης γεωπολιτικής σημασίας. Φραγμό στα επίδοξα σχέδιά τους και στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειές τους για τα Βαλκάνια μπορούν να βάλουν μόνον οι λαοί με τους αγώνες τους για ειρήνη...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ