Οι «ενέσεις» ρευστότητας από τις μεγάλες, διεθνείς τράπεζες και η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, φαίνεται να έδωσαν μια ανάσα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, εν μέσω της κρίσης που ξέσπασε στα χρηματιστήρια, εξαιτίας της κρίσης στην αμερικανική αγορά ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη και ενώ τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ασία κινούνταν κανονικά, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι, δήλωσε στη Financial Times ότι «η κρίση δε θα έχει σύντομο τέλος» και πρόβλεψε ότι «θα επιβραδυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας».
Υπολογίζεται ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και Αυστραλίας διέθεσαν σε διάστημα 12 ημερών πάνω από 600 δισ. δολάρια (!) για να διατηρήσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Ομως αυτό που προβληματίζει τους ιθύνοντες είναι ότι καμιά από τις αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα της κρίσης δεν έπαψε να υφίσταται. Κυρίως η κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων, η οποία συνεχίζεται με την ίδια ένταση.
Μόλις την περασμένη Τετάρτη ακόμη μία αμερικανική εταιρεία χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, η Accredited Home Lenders, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματάει να δέχεται αιτήσεις για στεγαστικά καθώς και απολύει 1.600 εργαζόμενους.
Ετσι, η όποια εξομάλυνση στα χρηματιστήρια μόνο πρόσκαιρη μπορεί να είναι και αυτό το γνωρίζουν οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Τους επόμενους μήνες η κρίση θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και θα εκφραστεί στην ανάσχεση των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας. Το ζήτημα για τα επιτελεία των τραπεζών και των κυβερνήσεων είναι αν θα διατηρήσουν υπό έλεγχο την κρίση αυτή.