Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αποφασιστικά στη μάχη για το μεροκάματο

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο ΓΕΝΕ, καθώς οξύνονται οι συνέπειες της φιλεφοπλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών ενάντια στην πολιτική της ανεργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών ενάντια στην πολιτική της ανεργίας
Μάχη για μπάρκο έχουν ξεκινήσει άνεργοι ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, στρέφοντας ταυτόχρονα τα αγωνιστικά τους πυρά ενάντια στην πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τους πετάει έξω από τα καράβια για να κερδίζουν οι εφοπλιστές. Συσπειρωμένοι στην Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με τις κινητοποιήσεις τους απαιτούν την απορρόφηση όλων των ανέργων και την ουσιαστική τους προστασία για όσο καιρό βρίσκονται στην ανεργία. Χτες η Επιτροπή, μετά την καθιερωμένη πλέον σύσκεψη που γίνεται κάθε Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών, έκανε παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).

Κατέθεσαν στον διευθυντή του ΓΕΝΕ δειγματοληπτική λίστα με 14 μεσογειακά τουριστικά πλοία και 3 επιβατηγά οχηματαγωγά, στα οποία, όπως προέκυψε από ελέγχους που διενήργησαν οι άνεργοι μαζί με τις Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, οι αρμόδιες αρχές του ΥΕΝ και οι λιμενικές, εκδίδουν άδεια απόπλου παρά το γεγονός ότι στα 17 πλοία παραβιάζονται ακόμα και αυτές οι ανεπαρκείς - για τις ανάγκες των πλοίων - οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος).

Κατήγγειλαν ότι η παραβίαση των οργανικών συνθέσεων αποτελεί καθεστώς σε όλες ανεξαιρέτως τις πορθμειακές γραμμές, αλλά και στα ποντοπόρα. Απαίτησαν το ΓΕΝΕ να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων, να δράσει ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά στις οργανικές συνθέσεις με τη ναυτολόγηση τώρα των ανέργων και να διενεργηθεί έλεγχος σε όλα τα πλοία. Προειδοποίησαν με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Υπό διωγμό και στα ποντοπόρα

Οπως καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες, οι συνάδελφοί τους στα ποντοπόρα πλοία βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα διωγμού, καθώς οι εφοπλιστές εφαρμόζουν τη νέα εγκριτική πράξη που τους πρόσφερε, αυτή τη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, με την οποία μειώνονται για δέκατη φορά από τη δεκαετία του 1980 οι οργανικές συνθέσεις.

Η νέα εγκριτική πράξη που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2007, προβλέπει, ανάλογα με τη χωρητικότητα των πλοίων, μέχρι έξι Ελληνες στα ποντοπόρα πλοία! Οπως καταγγέλθηκε χτες στη διάρκεια της σύσκεψης της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών, ο εφοπλιστής Αγγελικούσης έχει αρχίσει να πετάει στη στεριά τους Ελληνες μαγείρους, που υπολογίζονται σε 200 (τουλάχιστον δύο σε κάθε ένα από τα 80 πλοία του)!

Παρά τη «σφαγή» που γίνεται στα πλοία, το ΓΕΝΕ παρουσιάζει στους καταλόγους τους 1.250 εγγεγραμμένους άνεργους ναυτεργάτες για τον περασμένο μήνα Ιούλη και 1.312 για τον Ιούνη, ενώ σε γενικές γραμμές για το 2007 παρουσιάζει... μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2006. Για τους αντίστοιχους περσινούς μήνες παρουσιάζει 1.852 και 1.875 ανέργους...

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ανέργων δε γράφεται στους καταλόγους του ΓΕΝΕ, γιατί αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων και η καταβολή του επιδόματος ανεργίας διαρκεί μόλις για 6 μήνες και έχει απαγορευτικές προϋποθέσεις για την καταβολή του. Τον Ιούνη, από τους 1.321 εγγεγραμμένους ανέργους πήραν επίδομα 633 και τον Ιούλη από τους 1.250 πήραν οι 526...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ