Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΗΛΕΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Επενδυτικό όργιο για τα καμένα «φιλέτα»

Η καμένη, σήμερα, περιοχή στη λίμνη Καϊάφα, ένα αυριανό φιλέτο για το μεγάλο κεφάλαιο
Η καμένη, σήμερα, περιοχή στη λίμνη Καϊάφα, ένα αυριανό φιλέτο για το μεγάλο κεφάλαιο
Το όργιο των επενδυτικών προτάσεων για μπίζνες από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους που πολύ καιρό πριν τυλιχτεί στις φλόγες η Πελοπόννησος, είχαν κατατεθεί και βρίσκονταν σε γνώση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε τη βδομάδα που μας πέρασε ο «Ρ». Τα σχέδια αυτά που ήταν έτοιμα ή είχαν δρομολογηθεί αφορούν κυρίως στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας. Τώρα, πριν καλά καλά κατακάτσουν οι στάχτες, έρχονται τα δύο κόμματα με τον πλέον επίσημο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι - με βάση τέτοια σχέδια - οι χρυσοφόρες επιχειρηματικές μπίζνες θα προχωρήσουν.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, την περασμένη Τετάρτη, έκανε λόγο για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και για προτάσεις επιχειρηματιών μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων περιοχών. Ας δούμε, λοιπόν, τι υπήρχε μέχρι τώρα, πολύ πριν σβηστούν από το χάρτη αυτές οι περιοχές.

1. Για την περιοχή της Ηλείας «έτρεχε» σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα, του Κατακόλου και της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Μεταξύ 22 και 23 Αυγούστου, δύο μέρες πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές, εκπρόσωποι μεγάλου πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου και Αμερικανοί επενδυτές είχαν επισκεφθεί το χώρο έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Τα πλάνα τους περιλαμβάνουν: κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην αρχαία Ολυμπία, εκσυγχρονισμός του λιμανιού στο Κατάκολο για να υπάρχουν δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίων.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλου προέβλεπε τη χωροθέτηση στην περιοχή του Καϊάφα, σε περιοχή 1.125 στρεμμάτων, δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων 400 και 200 δωματίων αντίστοιχα, συνδυασμένου με κέντρο θαλασσοθεραπείας, γηπέδου γκολφ στην περιοχή πίσω από τη λίμνη και τουριστικών κατοικιών.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την ίδια περιοχή - όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του - ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης περιλαμβάνει: Γήπεδο γκολφ και ανάπτυξη της μαρίνας Κατακόλου. Αξιοποίηση του βουνού Κατακόλου και παραλίας Κουρούτας με αναθεώρηση σχεδίων και πράξεις εφαρμογής ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για κατασκευή μπαγκαλόους (τουριστικών καταλυμάτων). Κωπηλατικό Κέντρο στη λίμνη Καϊάφα».

2. Για την περιοχή της Μεσσηνίας υπήρχε το περιβόητο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας που την 1η Μάρτη 2007 στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να επικυρώσουν. Η επένδυση ύψους 325 εκατ. ευρώ που πραγματοποιείται περιλαμβάνει: την κατασκευή 6 ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, συνεδριακού κέντρου 1.200 θέσεων, κέντρο θαλασσοθεραπείας και αθλητικό κέντρο και 2 γήπεδα γκολφ.

Στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδ. Καράογλου είχε πει: «Εάν αυτή η τεράστια επένδυση συνδυαστεί με τα σημαντικότατα έργα υποδομής που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στο Νομό και στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα τα έργα που έχουν γίνει ή γίνονται στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα και η ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων, η Ιόνια οδός Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα Μεσσηνίας, που πρόσφατα είχαμε εξαγγελίες από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τότε όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι τα οφέλη για το Νομό Μεσσηνίας θα είναι πολλαπλασιαστικά».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κατσιλιέρης, ήταν εξίσου αποκαλυπτικός: «Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έρχεται να ικανοποιήσει την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων τουριστικών προορισμών σε μια περιοχή στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο». Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, έκανε ...αξιόλογες προσπάθειες να πείσει πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πρώτο είχε προτείνει να γίνει αυτή η επένδυση! Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε το έργο από το 1997 και πως αυτό ήταν που το ενέταξε στο Β' ΚΠΣ...

Υπάρχει, όμως, και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Σε εκείνη τη συζήτηση ο Γ. Δραγασάκης είχε πει: «Η καλύτερη ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι η απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς αβαρίες σε μέτρα και κανόνες, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση όλης αυτής της διαδικασίας αδειοδότησης. Ο δεύτερος τρόπος καλύτερης ενίσχυσης είναι να γίνουν τα έργα υποδομής στον περιβάλλοντα χώρο, στην περιβάλλουσα την επένδυση περιφέρεια. Μπορούν να γίνουν δρόμοι, διαχείριση υδάτων, σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, όπως και αναβάθμιση του αεροδρομίου. Αυτή για μας είναι η πολιτική ενίσχυσης και των επενδύσεων».

3. Ολα αυτά πριν τη φωτιά... Τώρα, κι ενώ οι κάτοικοι ψάχνουν να δουν ποιο θα είναι το μέλλον τους, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση μάχης πάνω στ' αποκαΐδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή και της Αρκαδίας και της Ηλείας βρισκόταν σε εξέλιξη ένα απίστευτο αλισβερίσι με πολλές αγοραπωλησίες μικρών κτημάτων. Ετσι κι αλλιώς, κάποιοι βλέπουν ήδη πάνω στα καμένα τα μελλοντικά φιλέτα και το μοντέλο ανάπτυξης υπό την ταμπέλα του «Αγροτουρισμού».

Επισημαίνεται ότι εδώ και αρκετό καιρό, η «Αγροτουριστική ΑΕ» (σ.σ. ιδρύθηκε το 2001 και εποπτεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) προωθεί 7 «αναπτυξιακά προγράμματα» έχοντας ως σύνθημα: «Αγροτουρισμός ίσον τουρισμός 12 μήνες το χρόνο». Από το Γενάρη του 2005 μέχρι και το Μάη του 2006 είχαν απευθυνθεί στην εταιρεία «Αγροτουριστική ΑΕ» περίπου 600 ενδιαφερόμενοι - υποψήφιοι επενδυτές, με κύριο ενδιαφέρον στην περιφέρεια.

Στο πρόγραμμα δράσης της «Αγροτουριστικής» εξέχουσα θέση έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης, με αντικείμενο την «προώθηση καινοτομικών δράσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Εναλλακτικού Τουρισμού». Συγκεκριμένα, 134 έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου και 98 για τη Στερεά Ελλάδα. Η πλειοψηφία των προτεινόμενων επενδύσεων αφορά σε καταλύματα, πολλά εξ αυτών συνδυασμένα με επισκέψιμο αγρόκτημα και παραγωγή ή και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, παραδοσιακά καφενεία ή εστιατόρια, αναπαλαιώσεις παραδοσιακών κτιρίων.

4. Ο ρόλος του «Καποδίστρια Β'». Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και τα ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα για την κατασκευή των έργων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις και έργα με το νέο σχέδιο για τη μείωση δήμων και νομαρχιών σε όλη τη χώρα, μπορούν να γίνουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και επομένως με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Ας δούμε γιατί. Η κυβέρνηση μιλά για Σχέδιο Ανασυγκρότησης και είναι προφανές ότι τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι ομαδοποιημένα και θα αφορούν τεράστιες εκτάσεις, πέρα από τα όρια ενός, δύο ή τριών δήμων. Ετσι, το μεγάλο κατασκευαστικό και τραπεζικό κεφάλαιο θα επωφεληθεί, αφού οι προϋπολογισμοί των έργων θα είναι μεγάλοι και οι δείκτες ανταποδοτικότητας των έργων λόγω του μεγέθους τους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ