Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
Ψίχουλα από τα υπερκέρδη δεκαετιών

Η δέσμη των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι βέβαιο ότι δεν λύνουν σε καμία περίπτωση τα τεράστια προβλήματα ούτε εκείνων που είδαν τους συγγενείς τους να καίγονται ζωντανοί, αλλά ούτε των δεκάδων χιλιάδων πυρόπληκτων νοικοκυριών που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες. Τι να πρωτοκάνεις, για παράδειγμα, με την οικονομική ενίσχυση (για αποκατάσταση των ζημιών) των 3.000 μέχρι 10.000 ευρώ, όταν η φωτιά σού έχει κάψει το σπίτι, τα ζώα, τις καλλιέργειες, το μαγαζί; Τι να σου κάνουν οι ρυθμίσεις για τα χρέη που τρέχουν (αναστολή πληρωμής των δόσεων από τα ανεξόφλητα στεγαστικά, καλλιεργητικά κλπ. δάνεια ή τους απλήρωτους φόρους και άλλες υποχρεώσεις) όταν το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο μετά από μερικούς μήνες;

Και επειδή ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του γνωρίζουν αυτή την πικρή αλήθεια, γι' αυτό προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά εξαγγέλλοντας, παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων (ιδιωτών και επιχειρήσεων), και τη δημιουργία «Ειδικού Ταμείου στήριξης των πληττομένων από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης»! Με τη δημιουργία ενός ακόμη «Ειδικού Ταμείου» - όπως έγινε πρόσφατα και με την εξαγγελία για την ίδρυση του Ταμείου με σκοπό την αντιμετώπιση της φτώχειας - η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να πετύχει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μία να αποκρύψει τις ευθύνες της για την εφαρμοζόμενη δασοκτόνα και γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και από την άλλη να εξωραΐσει την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, εμφανίζοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες με ...«κοινωνικές ευαισθησίες».

Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση κάλεσε τους ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρηματίες να στηρίξουν τους πυροπαθείς καταθέτοντας τον «οβολό τους» στο Ειδικό Ταμείο. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το οικονομικό και πολιτικό κόστος, αποσιωπώντας το γεγονός ότι στις υποχρεώσεις του κράτους είναι και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντιστάθμισμα των υπέρογκων φόρων που πληρώνουν κάθε χρόνο οι Ελληνες φορολογούμενοι. Αν, μάλιστα, δεν αρκούσαν τα χρήματα που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, για να καλύψει μέρος των καταστροφών των πυρόπληκτων.

Η κυβέρνηση, όμως, απέφυγε να ανακουφίσει τις οικογένειες των πυρόπληκτων με την επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη, για δυο λόγους. Πρώτον, επειδή δε διέθετε την πολιτική βούληση και τόλμη να θίξει τα ιερά και όσια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς μια απόφαση για έκτακτη φορολογία των κερδών θα προκαλούσε τη σφοδρή αντίδραση των κεφαλαιοκρατών. Δεύτερον, γιατί καλώντας πλούσιους και φτωχούς να ενισχύσουν με την εθελοντική τους εισφορά τους πυρόπληκτους, έκανε «πάσα» στους μεγαλοεπιχειρηματίες να εμφανιστούν στην κοινή γνώμη ότι ανεξάρτητα από την κερδοσκοπική ασυδοσία που τους διακρίνει, έχουν και ...«κοινωνικές ευαισθησίες»! Και οι κεφαλαιοκράτες έσπευσαν ν' αποδείξουν την «κοινωνική τους ευαισθησία», καταθέτοντας διάφορα ποσά για την ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Σταγόνα στον ωκεανό

Ομως, οι μερικές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, που προθυμοποιήθηκαν να εισφέρουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στο «Ειδικό Ταμείο», αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των υπερκερδών που απομυζούν κάθε χρόνο χάρη στην εφαρμοζόμενη - σε γαλάζια ή πράσινη απόχρωση - αντιλαϊκή πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι 71 μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν εισηγμένες τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο, αύξησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2007 τα καθαρά τους κέρδη κατά μέσο όρο 31% ή κατά 732,1 εκατ. ευρώ. Από 2.363,2 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη τους το πρώτο εξάμηνο του 2006, εκτινάχτηκαν στο φετινό εξάμηνο στα 3.095,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ανάμεσα στις 71 επιχειρήσεις υπάρχουν και επιχειρήσεις με ποσοστά αύξησης κερδών πολύ πάνω από το μέσο όρο, όπως, π.χ., η Τράπεζα Αττικής, με αύξηση κερδών 2.311,8%!

Εννοείται πως και φέτος τη μερίδα του λέοντος των κερδών την καρπώθηκαν οι τράπεζες. Στις 71 εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις που δημοσιοποίησαν τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, από τις οποίες προκύπτει μέσο ποσοστό αύξησης κερδών 31%, περιλαμβάνονται και 10 τράπεζες. Οπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα, οι 10 τράπεζες που δημοσίευσαν μέχρι στιγμής τους ισολογισμούς τους (πλην της Εθνικής) κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 αύξηση κερδών κατά 438 εκατ. ευρώ ή 35,6%. Συγκεκριμένα, τα καθαρά προ φόρων κέρδη αυτών των 10 τραπεζών εκτινάχτηκαν στα 1,67 δισ. ευρώ από 1,23 δισ. ευρώ που είχαν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006. Για παράδειγμα, οι τράπεζες Γιούρομπανκ του ομίλου Λάτση και Πειραιώς (που πρόσφεραν για ενίσχυση των πυρόπληκτων 60 εκατ. ευρώ η πρώτη και 11 εκατ. ευρώ η δεύτερη) αύξησαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 τα κέρδη τους κατά 99 εκατ. ευρώ η μία και κατά 111,7 εκατ. ευρώ η άλλη...

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως με τα «ειδικά ταμεία» και πολιτικές, που στηρίζονται σε εισοδηματικές ενισχύσεις - «φιλοδωρήματα», «φιλανθρωπικές» παροχές ή και «τηλεμαραθώνιους», δε λύνονται τα προβλήματα των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως δε λύθηκαν με παρόμοιες πολιτικές που εφάρμοσαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση, ας πούμε, των σεισμοπαθών του 1999. Κοντεύουν 10 χρόνια από το σεισμό στην Πάρνηθα και αρκετές οικογένειες σεισμόπληκτων ζουν ακόμη σε κοντέινερ.

Εννοείται πως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να πλειοδοτούν σε προεκλογικές υποσχέσεις και παροχές, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου από τους πυρόπληκτους και γενικότερα τους εργαζόμενους, αποσιωπώντας τα σενάρια αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζονται να επιβάλουν μετά τις εκλογές οι μονομάχοι του δικομματισμού, φορτώνοντας και πάλι το λογαριασμό στους εργαζόμενους. Μία από τις προϋποθέσεις, για να μπει φραγμός στην εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών σχεδίων - που θα δικαιολογηθούν με την επίκληση χρηματοδότησης είτε του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών είτε του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, κλπ. - είναι να βγουν αδυνατισμένοι σε ψήφους από τις κάλπες της 16ης Σεπτέμβρη τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όσο και οι κάθε είδους συνοδοιπόροι τους και παράλληλα να ενισχυθεί ουσιαστικά η δύναμη του ΚΚΕ και στη Βουλή και στο λαό.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ