Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Προτάσεις για την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Με αφορμή τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, η ΔΗΚΕΒΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΔΗΚΕΒΕ συμπαρίσταται στα βάσανα που επέφεραν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα λαϊκά στρώματα μεγάλων περιοχών της χώρας.

Οι επιπτώσεις από την πύρινη λαίλαπα θα επιδεινώσουν απότομα τις συνθήκες διαβίωσης αγροτών, εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ κύρια της υπαίθρου.

Προστίθενται στις μακρόχρονες επιπτώσεις από την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Μια πολιτική που οδήγησε στη σταδιακή ερήμωση της υπαίθρου και την αποπομπή μεγάλου τμήματος του αγροτικού πληθυσμού από τη γη, με την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού προκάλεσε και τη συρρίκνωση της παράπλευρης οικονομικής δραστηριότητας, που στηριζόταν κύρια στις μικρές επιχειρήσεις και εξαρτιόταν άμεσα από τη μικρή αγροτική παραγωγή.

Η σημερινή καταστροφή έχει άμεση σχέση και με τις δυσοίωνες κλιματικές αλλαγές που επέφερε κύρια η ληστρική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων που υποτάσσεται στη λογική του άμεσου και του μέγιστου κέρδους και αδιαφορεί για την ουσία της ανθρώπινης ζωής.

Τις συσσωρευμένες επιπτώσεις θα τις πληρώσει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και όχι μόνο των πυρόπληκτων περιοχών.

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ να οργανώσουν την πάλη τους σε συντονισμό με τις οργανώσεις των αγροτών και των εργαζόμενων με βάση το παρακάτω γενικό πλαίσιο θέσεων.

  • Αμεση οικονομική στήριξη του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων στις πληγείσες περιοχές μέχρι το όριο της στοιχειώδους διαβίωσης.
  • Αμεση και πλήρη αποζημίωση για την αποκατάσταση των οικονομικών δραστηριοτήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές άμεσα ή έμμεσα.
  • Αμεσα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τη διατάραξη του οικοσυστήματος. Θέσπιση δέσμης μέτρων για την πλήρη αποκατάσταση των δασών είτε κάηκαν πρόσφατα είτε στο παρελθόν. Μέτρα για την αποτελεσματική διαφύλαξη όσων δεν καταστράφηκαν. Κατάργηση των αντιδασικών νόμων και ματαίωση της αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος.
  • Το όποιο οικονομικό κόστος να επιβαρύνει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων που είναι οι φυσικοί αυτουργοί των καταστροφικών εξελίξεων.

Ειδικότερα για τις μικρές επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν η ΔΗΚΕΒΕ διαπιστώνει τα παρακάτω.

Κάθε φυσική καταστροφή επιταχύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και παραγωγής γιατί οι μικρές επιχειρήσεις δε διαθέτουν εφεδρείες που θα τους επιτρέψουν ανακάμψουν. Γι' αυτό είναι απαραίτητα ειδικά μέτρα για την επιβίωση τους. Διαφορετικά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άνεργοι χωρίς καμία κοινωνική προστασία.

Μια μικρή επιχείρηση σε μια πυρόπληκτη περιοχή δεν μπορεί να επιβιώσει, ακόμα και αν οι εγκαταστάσεις της παρέμειναν ανέπαφες, γιατί η οικονομική δραστηριότητα γύρω της κατέρρευσε. Επομένως, τα όποια μέτρα δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο σε αυτές που κάηκαν.

Η επιλεκτική στήριξη περιοχών φιλέτων κύρια για τουριστική αξιοποίηση δεν αποτελεί λύση για τις μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτές τις περιοχές μπορεί να επενδύσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια που διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των φιλομονοπωλιακών κυβερνήσεων. Τα σχέδια είναι ήδη έτοιμα. Ο ρόλος του δορυφόρου γύρω από τέτοιες μεγάλες επενδύσεις δε θα αναπληρώσει το εισόδημα που χάθηκε αν δεν κρατηθούν στη γη τους οι αγρότες.

Με βάση τα παραπάνω η ΔΗΚΕΒΕ θεωρεί τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές ανεπαρκή, περιορισμένα και αποσπασματικά. Μέτρα που κύρια απευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις και αγνοούν την πραγματικότητα των μικρών επιχειρήσεων. Αλλωστε, μυρίζουν έντονα προεκλογικές παροχολογίες που εξανεμίζονται την επομένη των εκλογών. Στην ίδια ρότα βρίσκονται και οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ που δε διαφέρουν ουσιαστικά από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η ΔΗΚΕΒΕ προτείνει τα παρακάτω μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ των πυρόπληκτων περιοχών.

  • Επίδομα ανεργίας ίσο με το κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τα συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών για όσο διάστημα δε λειτουργεί η επιχείρηση.
  • Διακοπή των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ πλήρη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αναγνώριση του συντάξιμου χρόνου για το ίδιο διάστημα.
  • Διαγραφή των χρεών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους δήμους αφού αυτά δημιουργήθηκαν από μια οικονομική δραστηριότητα που καταστράφηκε χωρίς την ευθύνη των οφειλετών.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 20.000 ευρώ. Κατάργηση του ΦΠΑ στις συναλλαγές των πυρόπληκτων. Κατάργηση κάθε είδους φορολογίας κρατικής ή δημοτικής μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ατοκα δάνεια με μακρόχρονη αποπληρωμή και την εγγύηση του δημόσιου για την αποκατάσταση των ζημιών σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και εμπορεύματα. Κεφάλαια κίνησης με τους ίδιους όρους. Ειδική μέριμνα για τη δημιουργία συνεταιρισμών όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Μειωμένα τιμολόγια των οργανισμών κοινής ωφέλειας.
  • Το κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων να προέλθει από ειδικό ταμείο με πόρους από την αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η ΔΗΚΕΒΕ εκτιμά ότι μόνο τέτοια μέτρα μπορούν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Ομως δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν χωρίς την ένταση των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος. Πολύ περισσότερο απαιτείται στις επερχόμενες εκλογές η καταδίκη των εκπροσώπων του δικομματισμού από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ όλης της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ