Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Δυναμικές βασίλισσες στο σκάκι

Οπως είναι γνωστό, το ισχυρότερο και περισσότερο λειτουργικό κομμάτι στη σκακιέρα είναι η βασίλισσα, αρκεί να υπολογίσουμε αυτή τοποθετημένη στο κέντρο μιας άδειας σκακιέρας και να ελέγχει σχεδόν τη μισή - 27 τετράγωνα για την ακρίβεια!

Πολλοί αρχάριοι σκακιστές, κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να γίνει μια επιτυχημένη επίθεση κατά του αντίπαλου βασιλιά, χωρίς τη συμμετοχή της βασίλισσας.

Βέβαια, σ' αυτό υπάρχει και μια δόση αλήθειας, αφού τόσο στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, όσο και στη θέση με τα αλγεβρικά σύμβολα, παρατηρούμε περιπτώσεις όπου αρκεί η συνεργασία της βασίλισσας μ' ένα κομμάτι, για να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Αλλοτε, πάλι, ενώ όλα μας τα ελαφρά κομμάτια έχουν τις καλύτερες δυνατές θέσεις και συνεργάζονται αρμονικά, το τελικό χτύπημα γίνεται μόνο με τη δυναμική είσοδο της πανίσχυρης ντάμας.

Στο διάγραμμα, τα μαύρα, με την προώθηση των πιονιών «η» και «θ», κατάφεραν να αδυνατίσουν την άμυνα του λευκού Ρουά. Πώς θα αντιμετωπίσουν τα μαύρα αυτή την αδυναμία;

Στη 2η θέση ο μαύρος Ρουά είναι στη μέση της σκακιέρας, αλλά δε φαίνεται να κινδυνεύει από τη βασίλισσα «η6». Πώς θα παίξει ο λευκός; Λευκά: Ρη2, Βη6, Ια6, Αη8, Στρ. α4, β5, δ4, ε3, ζ2, η3 (10). Μαύρα: Ρδ6, Βζ8, Ια5, Αδ7, Στρ. α7, β6, δ5, ε6, ζ6, η5 (10).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ