Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχώνευση με ιδιωτικοποίηση και απολύσεις

Την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στον κόσμο, συγκροτούν οι γαλλικές «Gaz de France» και «Suez» μετά την απόφαση για τη συγχώνευσή τους, την περασμένη Τρίτη.

Η συμφωνία ήρθε ύστερα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων και η νέα εταιρεία θα προκύψει από την ανταλλαγή 21 μετοχών της «Gaz de France» (GDF) με 22 μετοχές της «Suez». Ο νέος όμιλος θα έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 78 δισ. ευρώ. Επίσης, βάσει των όρων της συμφωνίας, η «Suez» θα διαχωρίσει τις δραστηριότητες ύδρευσης και διαχείρισης σκουπιδιών, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 18 με 20 δισ. ευρώ.

Η συγχώνευση των δύο γαλλικών μεγαθηρίων του κλάδου της ενέργειας έγινε με τις ευλογίες της γαλλικής κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Επί της ουσίας, αυτή η εξέλιξη συνιστά την ιδιωτικοποίηση της GDF, κατά της οποίας είχαν γίνει μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις την περασμένη χρονιά.

Η ιδιωτικοποίηση γίνεται γιατί μετά την ανταλλαγή των μετοχών το γαλλικό δημόσιο θα ελέγχει μόνο το 35% του ομίλου, ενώ στη GDF είχε συμμετοχή 80%.

Μάλιστα, ο Νικολά Σαρκοζί όταν ζήτησε τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, το 2005, είχε δεσμευτεί ότι ο έλεγχος του Δημοσίου δε θα μειώνονταν κάτω του 70%.

Τα εργατικά συνδικάτα στην ανακοίνωσή τους εκτιμούν ότι η συγχώνευση εκτός της ιδιωτικοποίησης θα έχει ως αποτέλεσμα μαζικές απολύσεις και μεγάλη άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι του ενεργειακού κλάδου θα συντονίσουν τις αντιδράσεις τους με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων και με πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ