Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χρονίζουν τα προβλήματα σχολικής στέγης

Με τμήματα υπεράριθμα, αίθουσες ακατάλληλες, έλλειψη προαύλιων χώρων και αιθουσών για άλλες χρήσεις ξεκινούν τα σχολεία στο Νομό Θεσσαλονίκης. Οι ελλείψεις στα σχολεία καταγράφονται και στα προγράμματα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του ΟΣΚ ΑΕ. Το πρόγραμμα της ΝΑΘ, που ακόμα δεν έχει εγκριθεί, καταγράφει ως ανάγκες του Νομού Θεσσαλονίκης 213 νέα σχολεία, προσθήκες αιθουσών σε 107 διδακτήρια, αγορά 93 νέων οικοπέδων. Επίσης, απαριθμεί 83 έργα, τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα κι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το πρόγραμμα του ΟΣΚ ΑΕ, που «τρέχει» παράλληλα, καταγράφει την ανάγκη για κατασκευή 75 σχολικών μονάδων, εκ των οποίων τα 20 επιλέγει να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ.

Για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νομό της Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, σημειώνει: «Μέσα από μία συνειδητή πολιτική υποβάθμισης, περιορισμού των πιστώσεων κι απαξίωσης των σχολικών υποδομών, επιδιώκουν να δώσουν βάρος στις συμπράξεις με ιδιώτες». Και εξηγεί ότι η αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική σχολικής στέγης, σε συνδυασμό με την προωθούμενη νέα οργανωτική δομή της ΤΑ (βλ. μητροπολιτικούς δήμους), οδηγεί στο να παρεμβαίνει ο ιδιώτης με τους δικούς του όρους στη «σύμπραξη» πριν από την οικοδόμηση, να εκμεταλλεύεται το κτίριο για 25 με 30 χρόνια, και, φυσικά, με παράλληλες δραστηριότητες προς όφελός του.

Ελλείψεις και στον Πειραιά

Αντιμέτωποι με τα προβλήματα της διπλοβάρδιας, των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων και των υπεράριθμων τμημάτων έρχονται με το άνοιγμα των σχολείων και οι μαθητές στον Πειραιά. Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά, 56 σχολεία του ευρύτερου Πειραιά, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Δεκαεννιά λειτουργούν σε διπλοβάρδια και τρία σχολεία, το 15ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου, το 38ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και το 25ο και 48ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν κηρυχτεί άγονοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ