Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «απογείωση» του ευρώ

Η κρίση που ξέσπασε στα διεθνή χρηματιστήρια με επίκεντρο την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ είχε ως συνέπεια την εκτίναξη της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Την περασμένη Τετάρτη, το ευρώ ξεπέρασε τα 1,39 δολάρια και έφτασε τα 1,3915 δολάρια. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε φτάσει τελευταία φορά στο ρεκόρ των 1,3850 δολαρίων στις 24 Ιούλη.

Στη νέα «απογείωση» του ευρώ συνέτεινε και η φήμη ότι την ερχόμενη Τρίτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέα μείωση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης και της αποτροπής της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Η κρίση με τα επισφαλή δάνεια για αγορά κατοικίας οδήγησε στη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, γεγονός που κατέστησε λιγότερο ελκυστικό το δολάριο. Ομως, το αμερικανικό νόμισμα δε δέχεται πλήγμα μόνο από τα επιτόκια. Μια άλλη πηγή πιέσεων είναι τα υπερβολικά ελλείμματα.

Εξαιτίας των παραπάνω, η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου αυξήθηκε σημαντικά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ομως, αυτή η άνοδος μειώνει την «ανταγωνιστικότητα» της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς γίνονται ακριβότερες οι εξαγωγές και φθηνότερες οι εισαγωγές. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν ληφθεί υπόψη ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και η όποια μείωση των εξαγωγών μπορεί να αναιρέσει τις ισχνές αναπτυξιακές της προοπτικές.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, σε άλλη κλίμακα, η Γαλλία. Γι' αυτό, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία ζητάει έγκαιρη παρέμβαση για την πιθανή μείωση των αντίστοιχων «ευρωεπιτοκίων». Ο φαύλος κύκλος του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ