Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
!
Δεν είναι ίδιοι! Είναι χειρότεροι!

Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, τους το οφείλουμε, τέτοιοι που είναι και μέρα που είναι! Αλλωστε, εμείς πρέπει να κυριολεκτούμε! Στην πολιτική δε χωράνε ...γενικότητες. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Σωστά διαμαρτύρονται τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία. Αυτά τα δυο κόμματα, πράγματι, δεν είναι ίδια. Διαφέρουν! Το ένα είναι χειρότερο από το άλλο. Τρισχειρότερο, μάλιστα. Ομως, μην ψάχνετε να βρείτε ποιο είναι το λιγότερο κακό και ποιο το τρισχειρότερο. Ο ρόλος τους είναι εναλλασσόμενος. Τη μία τρισχειρότερο είναι το ΠΑΣΟΚ και την άλλη η Νέα Δημοκρατία.

Αυτή η ...εναλλαγή συμπίπτει (ή είναι αποτέλεσμα) με τη θέση που έχει το κάθε κόμμα από αυτά κάθε φορά. Οταν είναι αντιπολίτευση, για παράδειγμα, είναι το λιγότερο κακό. Οταν είναι κυβέρνηση είναι το χειρότερο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα δυο αυτά κόμματα, πράγματι, δεν είναι ίδια. Εννοώ ίδια την ίδια στιγμή! Και με αυτή την έννοια έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Το σωστό θα ήταν να λέγαμε, κύριοι, διαφέρετε όσο ο Αννας από τον Καϊάφα!

Ομως, και εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε δίκιο. Και δεν το λέω αυτό σαν δικαιολογία, όσο για να αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Κάποιες φορές, όταν οι εντολές είναι επείγουσες, όταν η Ουάσιγκτον ή ΕΕ παραγγέλλουν, με παραγγελία express, τα δυο αυτά κόμματα ξεπερνάνε τους προκαθορισμένους ρόλους τους και γίνονται ένα! Μπροστά στο ...γενικό συμφέρον, αφήνουν στην άκρη τα ...κομματικά και ταυτίζονται! Τόσο πολύ μάλιστα, που δε γνωρίζει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Για την ακρίβεια, ανταγωνίζονται και συναγωνίζονται στις υποκλίσεις και στα χειροφιλήματα (για να μην πω τα κωλοφιλήματα, που είναι και το σωστότερο και παρακαλώ να μη σας προβληματίζει η λέξη!).

Ρε, το ΠΑΣΟΚ είσαι; ρωτάς απορημένος. Οχι, η Νέα Δημοκρατία! σου αποκρίνονται. Τι να κάνεις και εσύ, να τρέχεις για DNA; Οι αποφάσεις τους, αυτές άλλωστε που μετράνε, είναι που σου ανοίγουνε τα μάτια! Τι να τους κάνεις τους μάρτυρες, αφού έχεις τις πράξεις! Αφού έχεις τις ατράνταχτες και τις διαχρονικές αποδείξεις. Τη μια τετραετία ψηφίζει νόμους το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη τετραετία τους εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία. Και τούμπαλιν! Τέτοια αλλαξοκ..., πάλι μου έρχεται κακιά λέξη στο στόμα, δεν έχει ματαγίνει! Αφού και η ντροπή έπαψε, πια, να ασχολείται μαζί τους. Εστρεψε τα μάτια της αλλού από ...ντροπή και εξαφανίστηκε. Τους άφησε μόνους να βράζουν στο ζουμί τους!

Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Μάαστριχτ, Λισαβόνα, ΝΑΤΟ, διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, πόλεμος στο Ιράκ, άδεια για το πέρασμα ξένων στρατευμάτων από το έδαφός μας για να επιτεθούν σε γείτονες, «σχέδιο Ανάν», Ελληνοτουρκικά και πάει λέγοντας! Αλλά και στην αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, τη συμφωνία για τα ιδιωτικά και ξένα πανεπιστήμια... Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Δυόμισι εκατομμύρια Ελληνες κάτω από όριο της φτώχειας, ανεργία, πορνεία, ναρκωτικά, πυρκαγιές. Απύθμενα κέρδη στις τράπεζες, στους εφοπλιστές και στους βιομηχάνους. Αλλά και διαφθορά, τζόγος στα χρηματιστήρια, ομόλογα, κουμπαριές, κότερα, βίλες... Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι! Οι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Ιδιες αναθυμιάσεις! Να πιάνεις τη μύτη σου!

Ομως, για να είμαστε αντικειμενικοί, πέρα από τις απέραντες ομοιότητες, για τις οποίες δεν πρέπει να γίνεται λόγος (ή να υπάρχουν αμφιβολίες), υπάρχουν και διαφορές. Η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, είναι πιο μπρούτα, πιο αυταρχική, πιο αστυνομική, πιο αλαζονική! Είμαι δεξιά, λέει, και χορταίνει το στόμα της. Αντε, κάτω από κακές συνθήκες, να υποχωρήσει μέχρι το Κέντρο! Το ΠΑΣΟΚ, από τη μεριά του, ενώ, αποδεδειγμένα, διαθέτει όλα τα παραπάνω προσόντα, και μάλιστα στο δεκαπλάσιο όταν το ευνοούν οι συνθήκες, είναι, οπωσδήποτε, πιο τρυφερό! Κατ' άλλους πιο πονηρό! Θέλει και συναίσθημα, δεν μπορεί έρωτα για τον έρωτα! Στολίζει ή ραντίζει, λοιπόν, τις πράξεις του με «σοσιαλιστική» ορολογία και «σοσιαλιστική» κολόνια, για να μην πονάνε και για να μη βρωμάνε!

Να κυριολεκτήσουμε, λοιπόν, για να ξέρουμε τι λέμε! Τα δυο αυτά κόμματα δεν είναι ίδια. Διαφέρουν! Είναι το ένα χειρότερο από τ' άλλο!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ