Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κράτησα τη ζωή μου

«Κράτησα τη ζωή μου, κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας / ανάμεσα σε κίτρινα δέντρα κατά το πλάγιασμα της βροχής / σε σιωπηλές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξιάς / καμιά φωτιά στην κορυφή τους βραδιάζει». Ενα αφιέρωμα στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη θα μεταδώσει η ΕΤ-1 στις 20.00. Η παραγωγή είναι του Γιώργου Σγουράκη.

Η ταινία, η οποία στηρίζεται στο προσωπικό ημερολόγιο του ποιητή, γυρίστηκε στους χώρους που αγαπούσε ιδιαίτερα. Στη βίλα «Γαλήνη» στον Πόρο, όπου γράφτηκε η «Κίχλη», στην Αίγινα, στην Αθήνα, στην Καισαριανή, στη μονή Αστερίου, στον Κεραμεικό και στο σπίτι του, στην οδό Αγρα.

Το σύνολο σχεδόν του φωτογραφικού υλικού προέρχεται από το προσωπικό του αρχείο. Στην ταινία παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη από τα παιδικά του χρόνια στη Σκάλα, από τη νεανική ηλικία στην Κορυτσά, από την Κρήτη το '40, από τη θητεία του στη Μέση Ανατολή, όταν ήταν υπεύθυνος Τύπου, από το Λονδίνο με τον Εζρα Πάουντ, το σπίτι της οδού Αγρα και από τη διπλωματική του καριέρα.

Το κινηματογραφικό υλικό αφορά στα χρόνια μετά το 1963. Την απονομή του βραβείου Νομπέλ, συνεντεύξεις και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ γυρισμένα στη Σουηδία, αφιερωμένα στον ποιητή.

Αλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ταινία είναι το πρώτο σχέδιο της δήλωσης που έκανε το 1969 από το BBC (χειρόγραφο), το προσωπικό του ημερολόγιο-σημειωματάριο, που συμπλήρωσε η σύζυγός του Μαρώ, σελίδες από τα χειρόγραφα ημερολόγιά του, από τα οποία άλλα έχουν εκδοθεί και άλλα είναι ανέκδοτα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά, καθώς επίσης και αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» με τον Μάνο Κατράκη, σε απόδοση Νίκου Μαμαγκάκη. Στην ταινία ακούγεται η φωνή του Γιώργου Σεφέρη να απαγγέλλει τα ποιήματά του, μέσα από δίσκους που ηχογράφησε στο Χάρβαρντ και δίσκους που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα.

Για τον ποιητή μιλούν η σύζυγός του Μαρώ, η οποία αναφέρεται στη γνωριμία τους τις μέρες του '40-'41, στη μετάβασή τους στην Κρήτη, στην αναχώρησή τους στη Μέση Ανατολή, στο Νόμπελ και πώς αντιμετώπισε τη διάκριση αυτή, στη συνάντησή του με τον Εζρα Πάουντ, στα πρώτα χρόνια της επταετίας και στο θάνατό του. Για τη συνεισφορά του Σεφέρη στη νεοελληνική ποίηση και το πόσο καθόρισε την εξέλιξή της η ποιητική του παρουσία, μιλά ο Οδυσσέας Ελύτης.

Στην ταινία ακούγονται αποσπάσματα από έργα κλασικών συνθετών, ιδιαίτερα του Ιγκόρ Στραβίνσκι, του Γκούσταβ Μάλερ και του Γιόχαν Πέτερσον. Αφηγητής είναι ο Γιάννης Βόγλης. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Καριπίδη και η μουσική επιμέλεια του Γιώργου Παπαδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ