Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Παράταση στο δικαστικό Γολγοθά και στην ομηρία

Παράταση στο δικαστικό Γολγοθά χιλιάδων εργαζομένων συμβασιούχων δίνει ο Αρειος Πάγος, καθώς χτες η μικρή Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου (από 23 αρεοπαγίτες) ομόφωνα παρέπεμψε την υπόθεση των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ στη μεγάλη Ολομέλεια (50 αρεοπαγίτες), με τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Σανιδά, εισαγγελέα του ΑΠ. Αντί για μια πολιτική απόφαση μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συνεχίζεται η περιπλάνηση χιλιάδων ομήρων από δικαστήριο σε δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος τον περασμένο Ιούνη υπό την προεδρία του Ρ. Κεδίκογλου - με τηλεφωνικές ψήφους - ανέτρεψε παλαιότερη απόφαση που είχε ληφθεί πριν οκτώ μήνες. Με τη δεύτερη απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση. Με τη θέση αυτή είχε ταχθεί και ο Γ. Σανιδάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ερωτήματα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπου έχουν σταλεί από τα Πρωτοδικεία Λιβαδειάς και Κρήτης.

Η υπόθεση που συζητήθηκε χτες αφορούσε καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, οι οποίες καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού από το 1990, με πλήρες ωράριο εργασίας και υπέγραφαν διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στη χτεσινή συζήτηση οι νομικοί εκπρόσωποι των συμβασιούχων υποστήριξαν ότι η ανατροπή της πρώτης απόφασης υπέρ των συμβασιούχων (μπορούσαν να μονιμοποιηθούν μετά από δικαστικές αποφάσεις) δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου.

Οσον αφορά την αρεοπαγίτικη απόφαση του Ιούνη υπενθυμίζεται ότι τότε είχε κριθεί πως μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απαγορεύεται ρητά η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ακόμη και στην περίπτωση που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ