Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Οι συνομιλίες στο Λονδίνο

Την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο οι ξεχωριστές συναντήσεις της τρόικας της Ομάδας Επαφής με τις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Εγιναν σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα», ανέφερε το τελικό ανακοινωθέν της τρόικας, που παράλληλα συνιστούσε σε αμφότερες τις πλευρές να αποφύγουν «δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προβοκατόρικες». Υποτίθεται πως οι συναντήσεις του Λονδίνου ήταν «προγύμνασμα» για την πρώτη άμεση συνάντηση Βελιγραδίου - Πρίστινας στις 28 του μήνα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Εντούτοις, η «πρόγευση» που άφησαν οι συναντήσεις της περασμένης βδομάδας ήταν, εν ολίγοις, μία απ' τα ίδια...

Η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών και αυτή τη φορά διατυμπάνισε πως νοιάζεται και προετοιμάζεται «μόνο» για την ανεξαρτησία, που θα κηρυχτεί «σύντομα», χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες με την τρόικα «άσχετες με το τελικό καθεστώς». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Αγκίμ Τσέκου, υπαινίχθηκε πως έχει εξασφαλιστεί η (μονομερής) αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου από τις ΗΠΑ, και από «αρκετές» ισχυρές χώρες της ΕΕ, γι' αυτό και το μόνο που έφερε στο τραπέζι των συνομιλιών του Λονδίνου ήταν ένα «σχέδιο για σχέσεις καλής γειτονίας» με τη Σερβία, στη βάση διακρατικών σχέσεων «ανεξάρτητων κρατών». Το σχέδιο, που προτείνει σχέσεις συνεργασίας σε «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» - όπως προστασία μειονοτήτων, ανεύρεση αγνοουμένων και επιστροφή προσφύγων κλπ., αλλά και στην «εφαρμογή του κοινού οράματος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» - απορρίφθηκε από το Βελιγράδι ως τουλάχιστον «απαράδεκτο».

Γι' αυτό και ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε από την Τσεχία πως το Βελιγράδι δεν προτίθεται να θυσιάσει το Κοσσυφοπέδιο (ισούται με το 15% του σερβικού εδάφους) για μία θέση στην ΕΕ... Εντούτοις, η σερβική αντιπροσωπεία παρουσίασε στο Λονδίνο ένα σχέδιο πέντε σημείων, που μοιάζει σαν «απονευρωμένο» σχέδιο Αχτισάαρι, με τη διαφορά πως το προτεκτοράτο προτείνεται να μην τεθεί υπό την κηδεμονία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά υπό εκείνη του ΟΗΕ...

Σύμφωνα, λοιπόν, με δηλώσεις του Σέρβου υπουργού για το Κοσσυφοπέδιο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, το σερβικό σχέδιο πέντε σημείων αναφέρεται:

  • Στην επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, που προτείνεται να είναι «ουσιαστική αυτονομία στο πλαίσιο της Σερβικής Δημοκρατίας».
  • Στη συγκεκριμενοποίηση της κατανομής εξουσιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.
  • Στη ρύθμιση οικονομικών θεμάτων με «σεβασμό» στις συμφωνίες του Κοσσυφοπεδίου «με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Ανάληψη περιφερειακών πρωτοβουλιών (δίχως άλλη «διευκρίνιση»).
  • Συνέχιση της παρουσίας της «διεθνούς κοινότητας» στο Κοσσυφοπέδιο (όχι υπό την αιγίδα της ΕΕ, όπως πρότεινε το σχέδιο Αχτισάαρι αλλά...) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με «πολιτική και στρατιωτική παρουσία» στην περιοχή.

Επί της ουσίας, Βελιγράδι και Πρίστινα συγκλίνουν στο ότι το Κοσσυφοπέδιο «θα παραμείνει αναγκαστικά» προτεκτοράτο, μόνο που διαφωνούν στην (όπως έλεγε και ο Ισινγκερ...) «ταμπέλα» (της «ουσιαστικής αυτονομίας» κατά το Βελιγράδι ή της «ανεξαρτησίας» κατά την Πρίστινα) και στον κηδεμόνα (ΟΗΕ το Βελιγράδι, ΕΕ και ΝΑΤΟ η Πρίστινα)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ