Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Δικά τους είναι...

«

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;» φώναξε, τάχα μου, αγανακτισμένος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη. Οι φωνές του, βέβαια, είχαν καθαρά ρητορικό χαρακτήρα, γιατί ο ίδιος ήξερε, και πολύ καλά μάλιστα, ποιος ήταν ο πραγματικός κυβερνήτης και ποιοι οι πραγματικοί δολοφόνοι του βουλευτή της αριστεράς. Ηταν αυτοί που, από τη μια μέρα στην άλλη, τον έκαναν πρωθυπουργό. Και, που ενίοτε, θα στήριζαν τον πρωθυπουργό ή, όταν κρινόταν απαραίτητο, θα τον εκβίαζαν...

Ηρθε στη μνήμη μου αυτή η παλιά, αλλά όχι ξεχασμένη, υπόθεση, γιατί είδα την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Εκεί που απολάμβανα τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να μην ήταν απόλυτα ικανοποιητικά, ήταν όμως ελπιδοφόρα, είδα ξαφνικά από τα τηλεοπτικά κανάλια να εκτοξεύονται οι πρώτες αναγνωριστικές ομοβροντίες. «Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»! «Γκάλοπ τον φέρνουν πρώτο με 80% αποδοχή. Ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 19%»!

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν οι αριθμοί ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των μελών και των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα μας, άλλωστε, δεν είναι αυτό. Αυτό είναι εσωτερική υπόθεση του συγκεκριμένου κόμματος και εκεί πρέπει να λυθεί. Εμείς πρέπει να σταθούμε στους παράγοντες, στους σκοτεινούς μηχανισμούς, καλύτερα, που ανεβοκατεβάζουν τις αστικές κυβερνήσεις και τους αρχηγούς των αστικών κομμάτων, βέβαια!

Πριν ακόμα βγουν τα εκλογικά αποτελέσματα, πριν ακόμα επισημοποιηθεί η ήττα του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι φρόντισαν να μας γνωστοποιήσουν τα μελλούμενα! Δεν είχαν καν τη διακριτικότητα να περιμένουν να ξημερώσει η Δευτέρα! Αυτοί οι σατανικοί μηχανισμοί, οι κυνικοί επαγγελματίες των πολιτικών διευθετήσεων, είπαν το λόγο τους. «Εμείς θέλουμε Βαγγέλη και Βαγγέλη θα πάρετε»! Ξαναγύρισαν την Ελλάδα πενήντα και εξήντα χρόνια πίσω. Τότε που κανένας απ' αυτούς δεν έμπαινε στον κόπο να κρατήσει τα προσχήματα!

Είναι ασύλληπτος ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία ενεργούν. Εχοντας στα χέρια τους τις σφυγμομετρήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών (δε θέλω να μπω στη συζήτηση και για τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων), έχουν ήδη προχωρήσει στην επόμενη μέρα! Για να είναι και η πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο, για να φορμαριστεί ολόκληρη η «Ελληνική Δημοκρατία», ολόκληρο το αστικό πολιτικό σύστημα, πρέπει να σχηματιστεί ολόκληρη η ιεραρχία! Κυβέρνηση αυτοί και αυτοί αξιωματική αντιπολίτευση ετούτοι και ετούτοι!

Μοιάζει σχηματικό; Είναι! Ομως, θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά βλάκας, για να μην καταλάβει πως ήταν στημένη η δουλιά! Προετοιμασμένη και στημένη! Το τελευταίο πράγμα που ενδιέφερε τον Ελληνα εκείνη τη στιγμή ήταν το ποιος θα είναι ο μελλοντικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Εδώ ξημέρωνε μια ακόμη άσχημη μέρα για τη χώρα και τους κατοίκους της, μια μέρα γεμάτη ακρίβεια, ανεργία, ανασφάλεια, ποιος να νοιαστεί για την πολυθρόνα;

Αλλά, ας δεχτούμε ότι η αντικατάσταση του προέδρου ήταν μια ανάγκη. Βιαστική, ίσως, αλλά ανάγκη! Πώς, όμως, να κλείσουμε τα μάτια και να χωνέψουμε την ξαφνική εμφάνιση των «χωνιών», που βγήκαν, ομαδικά και συντεταγμένα, για να διαλαλήσουν την πραμάτεια; Εμένα, και σε κάθε λογικό άνθρωπο υποθέτω, μου δημιούργησαν την εντύπωση πως όλοι ετούτοι ήταν κλεισμένοι κάπου σε κάποια υπόγα και μόλις πήραν το σύνθημα, ξεχύθηκαν! «Βαγγέλης, Βαγγέλης! Ζήτω ο νέος αρχηγός!» (Σιγά σιγά, αρκετά αργότερα εμφανίστηκε και ο αντίθετος πόλος: «Γιώργος, Γιώργος!»

Ολ' αυτά δικά τους είναι. Δημοκρατία τους είναι η αστική δημοκρατία, ας τα βρουν. Ας τα λουστούνε. Αλλά ας τους λούσει κι ο λαός...


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ