Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμφωνικό «πορτρέτο» του Μ. Θεοδωράκη

Το συμφωνικό «πρόσωπο» του Μίκη Θεοδωράκη αποτυπώνεται στη σειρά έξι cd, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Συμφωνική Μουσική», με την οποία εγκαινιάζεται η κλασική ετικέτα της «Legend». Ενα δισκογραφικό «ψηφιδωτό» με έργα του δημιουργού γραμμένα στη διάρκεια μισού αιώνα, όπου περιλαμβάνονται και οι πέντε συμφωνίες του (εκδίδονται για πρώτη φορά όλες μαζί).

Πρόκειται για τα cd: 1. «Ελληνική Αποκριά» (σουίτα μπαλέτου), με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. 2. «Πρώτη Συμφωνία - Οιδίπους Τύραννος - Ερως και Θάνατος - Το Πανηγύρι της Αση-γωνιάς», με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (σολίστ Μαίρη-Ελεν Νέζη, αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης). 3. «Δεύτερη Συμφωνία (Το τραγούδι της γης)», σε ποιητικό κείμενο Μ. Θεοδωράκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας. 4. «Τρίτη Συμφωνία», σε ποίηση Σολωμού, Καβάφη και κείμενα βυζαντινών ύμνων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Viva (διεύθυνση Μ. Θεοδωράκη). 5. «Τέταρτη Συμφωνία - Των Χορικών», σε κείμενα Αισχύλου και Ευριπίδη, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδιακό σύνολο, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. 6. «Εβδομη Συμφωνία» (Εαρινή), σε ποίηση Γ. Ρίτσου και Γ. Κουλούκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας κ.ά.

Η σημαντική αυτή δισκογραφική έκδοση έρχεται, όπως ανέφερε στη χτεσινή παρουσίασή της ο Μ. Θεοδωράκης, «μετά από τόσα χρόνια, όντας 82 χρόνων, και έχοντας δει δεκάδες έργα μου να κυκλοφορούν στο εξωτερικό με μεγάλες ορχήστρες». Σημείωσε ότι άξιοι συνθέτες πριν από εκείνον δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν το έργο τους να δισκογραφείται, ν' αποκτά αυτό το δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό. Μίλησε για τον καταναλωτισμό και το λαϊκισμό, που έχουν οδηγήσει στην «απομάκρυνση των Ελλήνων από τους πνευματικούς μας φάρους», επισημαίνοντας: «Υπάρχει φως, όμως δεν το βλέπουμε... το σκεπάσανε... Εμείς εξακολουθούμε να δουλεύουμε υπό σκιά». Θυμήθηκε τον Μάνο Χατζιδάκι που «πολύ αγάπησε», όσα τους ένωναν - «ήταν μελωδιστής και συμφωνιστής, όπως κι εγώ» - και τον κοινό τους αγώνα... Μίλησε και για το ρόλο των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών: ...«Ο Μάτσας έβγαλε εκατομμύρια από εμάς. Ομως, δεν έκανε ούτε ένα συμφωνικό δίσκο. Το "Αξιον Εστί" δεν ήθελε να το βγάλει... Σχεδόν φτάσαμε στα δικαστήρια και το έβγαλε ως συμφωνικό έργο... Εισέπρατταν χρήματα από τα λαϊκά μας έργα, όμως δεν ήθελαν να κάνουν συμφωνικό δίσκο...». Μίλησε και για την προσπάθεια που έκαναν οι δημιουργοί να φτάσει η τέχνη τους στο λαό: «Καταφέραμε να σπάσουμε το ταξικό φράγμα και να του δώσουμε το λόγιο έργο. Καταδικαστήκαμε, νεκροί και ζωντανοί, σε "θάνατο". Ποιος πήρε την απόφαση; Δε γνωρίζω...».


Για τον «θυελλώδη μουσικό και άνθρωπο» μίλησε, με καρδιά αλλά και μουσική γνώση, ο Θάνος Μικρούτσικος. «Πρέπει να τολμήσουμε να ονοματίσουμε τους μύθους του σήμερα», είπε, τονίζοντας: «Χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη η ελληνική μουσική θα ήταν αλλιώς. Η περίπτωσή του είναι μοναδική στη χώρα μας». Αναφέρθηκε, επίσης, στην «αδιάσπαστη ενότητα του έργου του» και στη δυνατότητα που έδωσε, μαζί με τον Μ. Χατζιδάκι, «σε τρεις γενιές συνθετών να γράψουν τραγούδια που θα μείνουν παντοτινά χαραγμένα στη συνείδηση των Ελλήνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ