Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Καλλυντικά: Κίνδυνος - θάνατος

Πολλά από τα καλλυντικά είναι καρκινογόνα

Αποκαλυπτικό για όλες τις γυναίκες που χρησιμοποιούν καλλυντικά το άρθρο της Αθηνούλας Πέτρου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διαβάσαμε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της ΟΓΕ και μας εντυπωσίασε και πώς να μην ανησυχούμε, όταν γράφει:

«Τα περισσότερα από τα υλικά προσωπικής φροντίδας - καλλωπισμού, ακόμα και τα αποκαλούμενα "φυσικές ποικιλίες" είναι κατασκευασμένα από τα ίδια τοξικά χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία. Πολλά από τα υλικά αυτά καλλωπισμού και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε είναι καρκινογόνα μείγματα από επικίνδυνα χημικά συστατικά. Οχι μόνο δεν προωθούν την υγεία, αλλά τουναντίον προσθέτουν μια καθημερινή απειλή σε αυτήν».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις βαφές μαλλιών, επισημαίνει:

«Εάν χρησιμοποιείτε μόνιμες ή ημιμόνιμες βαφές μαλλιών αυξάνεται ο κίνδυνος της ανάπτυξης καρκίνου. Μελέτες και σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το σώμα απορροφά γρήγορα χημικές ουσίες που βρίσκονται σε μόνιμες ή ημιμόνιμες βαφές μέσω του δέρματος κατά τη διάρκεια του χρόνου (του περισσότερου από 30 λεπτά) που η βαφή παραμένει στο δέρμα του κεφαλιού. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του '70 αρκετές μελέτες βρήκαν συνδέσεις μεταξύ της χρήσης βαφών μαλλιών και του καρκίνου του στήθους. Μια μελέτη (1976) ανέφερε ότι 87 από τους 100 ασθενείς με καρκίνο του στήθους ήταν χρήστες βαφών για μακρύ χρόνο. Το 1979 από μια μελέτη στην Αμερική βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ της συχνότητας και της διάρκειας της χρήσης βαφής μαλλιών και του καρκίνου του στήθους.

Εκείνες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν της ηλικίας μεταξύ 50 έως 79 χρόνων, πράγμα που δείχνει πως ο καρκίνος χρειάζεται κάποια χρόνια για να αναπτυχθεί. Γυναίκες που άρχισαν να βάφουν τα μαλλιά τους στην ηλικία των 20 χρόνων είχαν διπλάσιο κίνδυνο από εκείνες που είχαν αρχίσει στα 40».

Οσον αφορά τα τοξικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας που χρησιμοποιούμε καθημερινά, παρατηρεί τα εξής άκρως ενδιαφέροντα:

«Οπως ήδη αναφέρθηκε προηγουμένως πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των υλικών καλλωπισμού -καλλυντικών, απορροφούνται από το σώμα μας και εν συνεχεία μπορεί να αποθηκευτούν σε διάφορα όργανα όπως τον λιπώδη ιστό, το συκώτι, τα νεφρά, τα όργανα αναπαραγωγής και τον εγκέφαλο... Εξάλλου χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοβιομηχανία έχουν εντοπιστεί σε μητρικό γάλα. Ουσία που βρίσκεται σε σαμπουάν μπλοκάρει τα νευρικά κύτταρα, δηλαδή εμποδίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

Κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε καθημερινά 9 προϊόντα προσωπικής περιποίησης που όλα μαζί περιέχουν 126 διαφορετικά χημικά συστατικά.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση στη βιομηχανία καλλυντικών ότι θα πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτές πως τα περισσότερα είδη προσωπικής φροντίδας δεν έχουν περάσει από έλεγχο για την ασφάλειά τους.

Η βιομηχανία καλλυντικών απορρίπτει τη δικαιολογημένη ανησυχία. Ομως οι επιστήμονες διαμαρτύρονται ότι εντοπίζουν συντηρητικά σε ιστό όγκων μαστού, βιομηχανικούς πλαστικοποιητές στα ούρα, αντιμικροβιακές και άλλες χημικές ουσίες, όπως κάποιες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοβιομηχανία (π.χ. ξυλένιο), σε μητρικό γάλα».

Σε συνέχεια η Α. Πέτρου εξηγεί ότι τα αρώματα μπορεί να συνδεθούν με το άσθμα, οι καθαριστικές ουσίες στα σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ιστό του ματιού κ.ά. Δεν παραλείπει να συστήσει ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την αγορά προϊόντων προσωπικής φροντίδας, τι πρέπει να προσέξουμε και ποιους κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούμε.

Το θέμα που διαπραγματεύεται η επιστήμονας έχει να κάνει όχι μόνο με την καθημερινή μας υγεία, αλλά και με την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας! Φαντάζεστε ότι οι προειδοποιήσεις της θα μπορούσαν να «φιλοξενηθούν» στα περιοδικά που όλα σχεδόν διαφημίζουν τέτοια προϊόντα και εξαρτούν την επιβίωσή τους από τις διαφημίσεις; Οχι, βέβαια! Ομως το περιοδικό της ΟΓΕ μπορεί...


Κείμενα:
Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ