Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ./

Ενας ακόμη από τους πρωτοπόρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, «έφυγε» από τη ζωή. Γεννήθηκε το 1915 στην Οιχαλία Μεσσηνίας. Σπούδασε δάσκαλος.

Η αντιστασιακή δράση του άρχισε τον Ιούνη του 1941 από την αντιστασιακή οργάνωση «Νέα Φιλική Εταιρεία» (ΝΦΕ). Αργότερα όταν και η ΝΦΕ εντάχθηκε στο ΕΑΜ, συνέχισε την αντιστασιακή δράση του ως Β` Γραμματέας της Επαρχιακής Επιτροπής Ανω Μεσσήνης. Στη συνέχεια πέρασε στην Εθνική Αλληλεγγύη της οποίας ήταν Β' Γραμματέας της Πελοποννησιακής Επιτροπής και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ της ΕΑ.

Γιά την αντιστασιακή δράση του «τιμήθηκε» από το μεταβαρκιζιανό κράτος με διωγμούς. Απολύθηκε από τη θέση του δάσκαλου, από τη δημόσια υπηρεσία.

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος με την πλούσια εμπειρία του απο την Εθνική Αντίσταση, έγραψε αντιστασιακά βιβλία, «Χρονικό από την Εθνική Αντίσταση», «Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και η αθάνατη ΕΑΜική Εποποιία». «Η Καλλιρρόη Μεσσηνίας 5.8.42», «Καλλιρροήτικα Μεσσηνίας».

Εγραψε το βιβλίο «Περεστρόικα ανασυγκρότηση ή κατεδάφιση;».

Επίσης έγραψε βιβλία με ιστορικό, κοινωνικό και λαογραφικό περιεχόμενο, όπως για το χωριό που γεννήθηκε την Οιχαλία, αλλά και άλλα βιβλία με διάφορα διηγήματα.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Πάτροκλος Γιαννόπουλος προσφέρει 20.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», 20.000 δρχ. στη ΝΕ Μεσσηνίας και 10.000 δρχ.στο Παράρτημα Καλαμάτας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Ο Β.Κ. από το Νέο Κόσμο Αθήνας προσφέρει στην ΚΟ Πάτρας, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ 50.000 δρχ. στη μνήμη του αξέχαστου συναγωνιστή του ΜΗΤΣΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ, που «έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

* * *

Μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ του Σωματείου Συνταξιούχων αυτοκινητιστών ΤΣΑ νομού Αττικής προσφέρουν 15.000 δρχ. στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ.

* * *

ΦΩτ.

Πέρασαν περισσότερα από 4 χρόνια από τότε που μας άφησε ο σεμνός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΕΡΑΝΤΕΣ και πάρα πολλά χρόνια από την εκτέλεση - σφαγή αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της Κεφαλονιάς. Οι αγώνες και η θυσία τους θα μένουν ως παράδειγμα για πάντα στην καρδιά και στη μνήμη μας.

Στη μνήμη του Βικέντιου Καλεράντε και όλων των νεκρών αγωνιστών από τα χωριά που αποτελούν τώρα τα Ζερβάτα Σάμης, προσφέρω 5.000 δρχ. για την επιτυχία του 16ου Συνέδριου του ΚΚΕ.

Σπύρος Καλογηράτος

* * *

Ο αντιστασιακός Χρήστος Ρήγας εκπαιδευτικός προσφέρει 20.000 δρχ. στη ΝΕ Μεσσηνίας για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ στη μνήμη της αγαπημένης συζύγου του ΜΑΡΙΑΣ, με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατό της.

* * *

Προσφέρουμε 70.000 δρχ. στο Παράρτημα Αχαρνών - Βάθης της ΠΕΑΕΑ στη μνήμη των συντρόφων μας αγωνιστών: ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ αντιπροέδρου του Παραρτήματος και ΜΗΤΣΟΥ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ προέδρου της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Παραρτήματος. Καθώς και στη μνήμη των πρωταγωνιστών του Παραρτήματος που «έφυγαν» πρόσφατα από τη ζωή και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να κρατήσουμε ψηλά το Παράρτημά μας.

Πηγή Ανυφαντή, Γιώργος Γεωργιάδης, Μαρία Καφαντάρη, Μήτσος Κούρτης, Ρένα Λασιανού, Πετρούλα Νικολοπούλου, Γιώργος Πίστας και Μπάμπης Τσιάμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ