Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάνουν το συνεταιρισμό «εμπορικό κέντρο»

Ανακοίνωση - καταγγελία της προσπάθειας στελεχών της ΝΔ στην ΕΑΣ Λάρισας, που φιλοδοξούν - αξιοποιώντας νόμο του ΠΑΣΟΚ - να κάνουν «μπίζνες» με το συνεταιρισμό σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς

«Την πλήρη μετατροπή της ΕΑΣ Λάρισας σε ανώνυμη εταιρεία προωθούν τα στελέχη της ΝΔ που κυριαρχούν απόλυτα στο ΔΣ "ελέω" καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου. Αφού τροποποίησαν το καταστατικό, προσαρμόζοντάς το στον αντισυνεταιριστικό νόμο 2810, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις 9 Μάρτη του 2000, τώρα έχουν λυτά τα χέρια να κάνουν "μπίζνες" με την περιουσία της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Αυτά τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι αναφέρει: «Δημιούργησαν θυγατρική εταιρεία, την Gaea Lifestyle Center, όπου, διά μέσου αυτής, έβαλαν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους για δημιουργία Εμπορικού Κέντρου στη Λάρισα. Ξεπούλησαν 6.500 τ.μ. οικόπεδο δίπλα στην Ενωση, συν 4 εκατ. ευρώ που έδωσαν στο χέρι στις κατασκευάστριες εταιρείες, προκειμένου να χτίσουν το Εμπορικό Κέντρο για να βγάλουν, λέει, κέρδη από τη διαχείρισή του και να στηρίξουν έτσι το αγροτικό εισόδημα. Είναι η λογική που κυριάρχησε και στην "αξιοποίηση" των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με τα γνωστά αποτελέσματα, με τα "δομημένα" και τα ομόλογα».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ομως τι σχέση έχει ο μικρομεσαίος αγρότης που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της νέας ΚΑΠ με τα "επιχειρηματικά" σχέδια των διοικούντων στην Ενωση; Αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή των συνεταιριστικών οργανώσεων και της Ενωσης;

Αντί να στραφεί σε αγωνιστική διεκδίκηση διάσωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών, των μεγάλων πολυκαταστημάτων και των πολιτικών που τα προωθούν, χτίζουν μεγάλα εμπορικά κέντρα, που όχι μόνο θίγουν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και των μικροεπαγγελματιών και μικρομάγαζων.

Αντί να διεκδικήσουν χρήματα για τη δημιουργία μεγάλου κρατικοσυνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος, για να στηρίξει τους μικροκτηνοτρόφους, αυτοί ξεπούλησαν το εργοστάσιο "Ολυμπος" και συνεχίζουν να ξεπουλούν την περιουσία της Ενωσης, χτίζοντας Εμπορικά Κέντρα. Ξεπούλησαν το μεγάλο οικόπεδο δίπλα στο εργοστάσιο "Ολυμπος". Υπολειτουργούν τα εναπομείναντα συνεταιριστικά εργοστάσια, με άμεσο κίνδυνο να κλείσουν και αυτά, γιατί τα ενδιαφέροντα και η δράση των διοικούντων βρίσκονται στις "μπίζνες" και στην "επιχειρηματικότητα"».

Και καταλήγει: «Είναι φανερό πως η Διοίκηση της Ενωσης Λάρισας, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά έχει μετατραπεί σε στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της ΕΕ που ιδιωτικοποιεί, ξεπουλώντας ό,τι συνεταιριστικό και δημόσιο και προωθώντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μέσα από το ξεκλήρισμα των πολλών που είναι οι μικρομεσαίοι.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και το λαό του νομού Λάρισας να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματα από αυτές τις πολιτικές της Διοίκησης της Ενωσης Λάρισας αλλά και των κυβερνήσεων που ακριβώς αυτές τις πολιτικές επιδιώκουν και θέλουν.

Θα πρέπει σε κάθε χωριό σε κάθε συνεταιρισμό να σηκωθεί κίνημα ενάντια τόσο στις γενικότερες αντιαγροτικές πολιτικές, όσο και στις συγκεκριμένες των Διοικούντων την Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ