Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΚΝΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Για το δικαίωμα στην πραγματική εκπαίδευση και την εργασία

Από την εξόρμηση στο ΙΕΚ στο Αιγάλεω (στη φωτογραφία συζήτηση με τον διευθυντή του σχολείου)
Από την εξόρμηση στο ΙΕΚ στο Αιγάλεω (στη φωτογραφία συζήτηση με τον διευθυντή του σχολείου)
Με μια σειρά συζητήσεις σε χώρους εκπαίδευσης, όπου συγκεντρώνονται παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, παιδιά που ωθούνται στην υποβαθμισμένη και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα κατάρτιση, με στόχο να είναι οι αυριανοί φτηνοί και συνεχώς επανακαταρτιζόμενοι εργαζόμενοι, σηματοδοτήθηκε η χτεσινή πρώτη μέρα των εξορμήσεων της ΚΝΕ στους χώρους των Δημοσίων ΙΕΚ.

Από νωρίς το απόγευμα, ΚΝίτες σπουδαστές των ΙΕΚ, μοιράζοντας την ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ και ανακοινώσεις της ΚΝΕ για την κατάρτιση, μιλούσαν με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες. Με παιδιά που είναι το πρωί στο μεροκάματο, ύστερα στο μάθημα, για ένα «χαρτί» που δεν τους εξασφαλίζει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.

«Στο ΤΕΕ τέλειωσα την ειδικότητα του μηχανικού αυτοκινήτων και δεν έβρισκα πουθενά αξιοπρεπή δουλιά. Τώρα ήρθα στο ΙΕΚ, αλλά και με αυτή τη βεβαίωση δεν κάνεις τίποτα. Πρέπει να πάρεις την πιστοποίηση και μετά να έχεις τουλάχιστον 4 χρόνια ένσημα, για να γίνεις βοηθός, κι έπειτα άλλα τόσα για να πάρεις άδεια από το υπουργείο Απασχόλησης για να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας...», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Ρ» ο Γιάννης, 21 χρόνων.

Πολλοί απ' τους σπουδαστές φορούν την εργατική φόρμα. Ερχονται κατευθείαν απ' το μεροκάματο. Αρκετοί, όπως μας λένε, συνεχίζουν το επάγγελμα του πατέρα ή της μητέρας τους. Αν και οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ωθούν με την πολιτική τους σε μαζική στροφή προς την Κατάρτιση, οι υποσχέσεις και τα ωραία λόγια για ...«σίγουρη δουλιά» και «εξειδικευμένες γνώσεις», καταρρέουν από την ίδια την πραγματικότητα: Τα δίδακτρα στα «δημόσια» ΙΕΚ φτάνουν μέχρι και τα 800 ευρώ. Η έλλειψη των υλικοτεχνικών υποδομών είναι παντελής. Στους σπουδαστές δε δίνονται ούτε βιβλία, ακόμα και τις φωτοτυπίες τις πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Δε δικαιούνται πάσο. Κάνουν την πρακτική τους δουλεύοντας - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - χωρίς ασφάλιση. Αν λείψουν πάνω από 2 βδομάδες, ακόμα κι αν η αιτία είναι ασθένεια ή εργατικό «ατύχημα» χάνουν το εξάμηνο.

Απευθυνόμενος σε σπουδαστές και καθηγητές, ο Π. Παπαγεωργόπουλος Γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, που επισκέφθηκε το ΙΕΚ στο Αιγάλεω σημείωσε: «Για μας, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να είναι αναβαθμισμένη, ενταγμένη σε ένα ενιαίο σύστημα δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν για Ενιαίο 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά και στη συνέχεια, για να υπάρχουν επαγγελματικές σχολές, κρατικές και δωρεάν, που θα παρέχει ουσιαστικά ειδίκευση και πλήρη επάρκεια για ολοκληρωμένη άσκηση του επαγγέλματος».

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ κάλεσε τους σπουδαστές να οργανώσουν το επόμενο διάστημα τον αγώνα τους, να γραφτούν στο Σύλλογο Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ και στα σωματεία τους. Να μην κάνουν βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ