Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ο νόμος-πλαίσιο να μην εφαρμοστεί

Πλήθος δραστηριοτήτων χτες, προετοιμάζεται νέα κινητοποίηση για τις 18 Οκτώβρη

Από το χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας
Από το χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας
Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα προχώρησαν χτες φοιτητές και σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας για επαγρύπνηση για να μην εφαρμοστεί - να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο αλλά και να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, που προβλέπει την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ με αυτών των ιδιωτικών κολεγίων και των ΚΕΣ.

Με συνθήματα κόντρα στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, φοιτητές και σπουδαστές, απέκλεισαν συμβολικά δρόμους, έκαναν πλατιές εξορμήσεις και έδωσαν το αγωνιστικό στίγμα της χρονιάς που έρχεται.

Οι χτεσινές δραστηριότητες σηματοδοτούν ένα πρώτο βήμα, μπροστά και στην προετοιμασία της επόμενης κινητοποίησης που έχει οριστεί για τις 18 Οκτώβρη(για την Αθήνα έχει ήδη ανακοινωθεί συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια). Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν αρκετές συνελεύσεις συλλόγων φοιτητών και σπουδαστών, ενώ ήδη δυο φοιτητικοί σύλλογοι (Νοσηλευτικό και Γεωλογικό της Αθήνας) καλούν στη συγκέντρωση. Επίσης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και τις διοικήσεις των συλλόγων να αποφασίσουν διευκολυντική στάση εργασίας. Απόφαση για συμμετοχή σ' όλες τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν έχει ήδη πάρει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Χτες, συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας στο ύψος των ΤΕΙ Αθήνας στο Αιγάλεω έκαναν σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και φοιτητές της Γεωπονικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με απόφαση Γενικής Συνέλευσης ο σύλλογος σπουδαστών της ΣΓΤΚΣ. Φοιτητές της Παντείου, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΚΣ, έκλεισαν συμβολικά τη λεωφόρο Συγγρού. Στη συνέχεια απέκλεισαν το κτίριο «Σαρίδη» και έστησαν απ' έξω ένα αντίσκηνο, για να συμβολίσουν το μεγάλο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, καθώς και το κτιριακό πρόβλημα του πανεπιστημίου. Από το 1999 το Πάντειο δεν έχει φοιτητική εστία και ελάχιστοι φοιτητές καταφέρνουν να στεγάζονται σε... ξενοδοχείο στην πλατεία Βάθης, με το οποίο έχει σύμβαση το πανεπιστήμιο. Πλατιά εξόρμηση και πορεία έκαναν φοιτητές της Φυσικομαθηματικής, της Φιλοσοφικής και του Πολυτεχνείου, που κατευθύνθηκαν από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου, όπου έκλεισαν συμβολικά για μερικά λεπτά το δρόμο. Οι φοιτητές της Νοσηλευτικής έκαναν εξόρμηση στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα αιτήματά τους.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΚΣ, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, απαιτώντας να πάρει η Σύγκλητος καθαρή θέση ότι ο νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί - θα καταργηθεί. Διαμαρτυρήθηκαν, επίσης, και για την επιχειρηματική συμφωνία του πανεπιστημίου να διοργανώσει σεμινάρια για στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα σε συνεργασία με το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο.

Φοιτητές ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της Πανσπουδαστικής έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία του ΤΕΙ Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ηλεκτρονική εγγραφή των φοιτητών κι έχει ως αποτέλεσμα κοντά στους 5.000 σπουδαστές να μην έχουν ακόμα εγγραφεί στις σχολές τους. Να σημειώσουμε ότι για τους 20.000, συνολικά, σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας υπάρχουν και λειτουργούν μόνο 5 υπολογιστές.

Σήμερα, φοιτητές της Πανσπουδαστικής θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Λάρισας, ζητώντας να πάρει θέση για τα αιτήματα που έχουν θέσει: Δωρεάν σίτιση, δωρεάν συγκοινωνία, ηλεκτρονική εγγραφή, καθώς και να ταχθεί, γενικότερα, κατά της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου.

Στη Θεσσαλονίκη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χτες το πρωί ο σύλλογος φοιτητών του Φυσικού στον πρόεδρο του Τμήματος με αιτήματα για τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής. Το αίτημα για να αγοραστούν από το Τμήμα Φυσικής οι ποδιές των εργαστηρίων Χημείας κι όχι να τα πληρώνουν οι φοιτητές από την τσέπη τους έγινε αποδεκτό, ανεκπλήρωτα μένουν τα αιτήματα για α) σημειώσεις δωρεάν από το πανεπιστήμιο κι όχι από τα φωτοτυπάδικα της οδού Μελενίκου και τις κάρτες (5 ευρώ/κάρτα) στις βιβλιοθήκες, β) μεγαλύτερα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια που να καλύπτουν τον αριθμό των φοιτητών και να μην αναγκάζονται οι τελευταίοι να χάνουν εξάμηνα, γ) υποδομή για φοιτητές με σωματική αναπηρία.

Επίσης, μαζική εξόρμηση για δωρεάν σίτιση και μεταφορά πραγματοποίησαν οι σπουδαστές στο ΤΕΙ Σερρών χτες το πρωί και το απόγευμα. Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας έκαναν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Δράμας με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας μετά από αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΚΣ, απαιτώντας δωρεάν μεταφορά.

Με ορίζοντα την κινητοποίηση στις 18 Οκτώβρη, που έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 το πρωί έξω από το Πολυτεχνείο, οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Γεωλογικού, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ βρίσκονται σε αγωνιστικές διεργασίες, ενώ γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε αρκετούς συλλόγους. Οι σύλλογοι αυτοί έχουν αποφασίσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 17/10 στο Συνέδριο του Γραφείου Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για τις πιστωτικές μονάδες. Την επόμενη Παρασκευή οι τρεις αυτοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ