Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Nestle» και η ΑΣΚΤ

Στο διαφημιστικό «παιχνίδι» της πολυεθνικής «Nestle» μπαίνει η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών σε ένα «καραμπινάτο» παράδειγμα της εισβολής του κεφαλαίου στη δημόσια εκπαίδευση και στη χρησιμοποίησή της για αύξηση της κερδοφορίας του, με «παρελκόμενο» την ιδεολογική χειραγώγηση.

Η εταιρεία ανακοινώνει, ότι ο NESCAFE επιθυμώντας «να ενισχύσει νέους Ελληνες καλλιτέχνες, διοργανώνει (...) το πρώτο Εικαστικό Φεστιβάλ "NESCAFE καφετέχΝΕS 2007"», όπου 22 αριστούχοι απόφοιτοι της σχολής, «θα καταθέσουν τις εικαστικές τους δημιουργίες» (ζωγραφική, γλυπτική, video art) «εμπνευσμένοι από δύο σύμβολα του αγαπημένου στιγμιαίου NESCAFE», δηλαδή... μια κούπα και ένα ποτήρι φραπέ! Η κριτική επιτροπή (καθηγητές της ΑΣΚΤ) «θα επιλέξει τις τρεις πιο εμπνευσμένες συμμετοχές στις οποίες θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία»!

Τα διατροφικά σκάνδαλα της πολυεθνικής (με βρεφικό γάλα το 2005 και παιδικές τροφές το 1998) είναι γνωστά. Λιγότερο γνωστές είναι μερικές «λεπτομέρειες» όπως οι παρακάτω:

  • Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2002 στη Ν. Υόρκη, ο πρόεδρος της «Nestle», Πέτερ Μπράμπεκ - Λαμάρτ, υπενθύμισε: «Ουσιαστικά έχουμε μόνο μια υποχρέωση που συνίσταται στο να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη αξία για τους επενδυτές». Δηλαδή, μοναδικός στόχος των επιχειρήσεων είναι το κέρδος.
  • Το 1998, κατά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της Ενωσης Γερμανών Ανέργων, οι διαδηλωτές στο Ντόρτμουντ «ντύθηκαν» με σκουπιδοσακούλες, παραπέμποντας στη ρήση μεγαλοστελέχους της «Nestle» που χαρακτήρισε τους άνεργους «σκουπίδια της ευημερίας», κερδίζοντας το «βραβείο κυνισμού» της χρονιάς.
  • Το 2005 στη Μανίλα, ανάμεσα στις διαδηλώσεις που κατέστειλαν οι αρχές ήταν και των συνδικαλιστών που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Διοσδάδο Φορτούνα, ενός 50χρονου συνδικαλιστή της «Nestle», έξω από εργοστάσιο πλαστικών. Η δολοφονία χαρακτηρίστηκε «πολιτική» και πράξη εκφοβισμού των 660 εργαζομένων στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Καμπουγιάο, όπου πραγματοποιούσαν απεργίες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Για πόσο η τέχνη θα ενσωματώνεται, αντί να αποκαλύπτει;


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ