Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αγωνιστικό «μάθημα» σε πολλά σχολεία

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν οι μαθητές σε διάφορα σχολεία της χώρας, με αιτήματα που έχουν συνδετικό κρίκο την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και την απαίτηση «να μη βάλουν οι γονείς μας ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους».

Αντιμετωπίζοντας ήδη τις μεγάλες ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές και προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, οι μαθητές μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων τους προχωρούν σε πορείες, αποχές, καταλήψεις και συγχρόνως παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις. Διεκδικούν: Την άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε βιβλία, καθηγητές, υλικοτεχνική υποδομή. Να μην πληρώνουν βιβλία, αναλώσιμα, μεταφορικά κλπ.Να μείνουν έξω οι εταιρείες από τα σχολεία. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο.Λύση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία. Να παρθούν πίσω οι αποβολές που έχουν δοθεί στους μαθητές που αγωνίζονται.

Και για όσους σπεύδουν να μετρήσουν για προπαγανδιστικούς λόγους τις «χαμένες» ώρες από τις κινητοποιήσεις, οι μαθητές υπενθυμίζουν ότι οι ώρες που χάνονται για κάθε καθηγητή που δε διορίστηκε, για κάθε πλημμυρισμένη αίθουσα και κοντέινερ, είναι πολύ περισσότερες. Αποκωδικοποιώντας τα επιμέρους αιτήματα είναι φανερό ότι η πολιτική της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης είναι αυτή που βγάζει για άλλη μια φορά τους μαθητές στο δρόμο. Στο πλευρό τους χρειάζεται να σταθούν οι καθηγητές, οι γονείς που κουράστηκαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να συστρατευτούν στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Κινητοποιήσεις

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν, σήμερα, οι μαθητές της Λάρισας, ανταποκρινόμενοι το κάλεσμα του Συντονιστικού Σχολείων Λάρισας. Στις 12 το μεσημέρι, μαθητές από Λύκεια, Γυμνάσια και ΕΠΑΛ της περιοχής θα συγκεντρωθούν έξω από το 1ο Λύκειο, για να διατρανώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες για ένα άλλο σχολείο, που θα παρέχει ουσιαστική μόρφωση και θ' αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα του νέου ανθρώπου. Οι αποφάσεις για συμμετοχή στη συντονισμένη πάλη λαμβάνονται σε μαθητικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων. Σε αγωνιστική ενεργοποίηση, που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, βρίσκονται, μέχρι στιγμής, οι μαθητές 26 σχολείων στην πόλη της Λάρισας και στις επαρχίες του νομού - 7 Λύκεια, 12 Γυμνάσια, 6 ΕΠΑΛ κι 1 Μουσικό Σχολείο - προβάλλοντας δίκαια αιτήματα και προωθώντας άμεσες διεκδικήσεις.

Σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται και οι μαθητές σε μερικά σχολεία στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρονται στην Αθήνα το 4ο Λύκειο και 6ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε σχολικά βιβλία. Στο 24ο Λύκειο Αθηνών οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη καθώς εδώ και χρόνια το σχολείο λειτουργεί σε διπλοβάρδια. Στο 72ο Γυμνάσιο Αθηνών, οι μαθητές έπρεπε ή να πηγαίνουν πακέτα χαρτιού για φωτοτυπίες ή ο κάθε μαθητής να πληρώνει 50 λεπτά προκειμένου να έχει τις απαιτούμενες σημειώσεις.

Στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει από προχθές το πρωί, 10 σχολεία του Νομού Ηρακλείου, με κύρια αιτήματα την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και τις ελλείψεις σε βιβλία που ακόμα δεν έχουν παραλάβει οι μαθητές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 8 Γυμνάσιο και 7ο Λύκειο, το Λύκειο Γουβών, το 1ο, 2ο, 3ο, 11ο Λύκειο, το σχολικό συγκρότημα Φιλιππούπολης, το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 5ο ΤΕΕ, το συστεγαζόμενο Γυμνάσιο - Λύκειο Κρουσώνα. Να αναφέρουμε ότι πολλοί μαθητές δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα βιβλία τους, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται όλα τα μαθήματα, όπως τα μαθήματα κατευθύνσεων που πρόκειται να εξεταστούν στο τέλος του χρόνου. Σοβαρά κενά παρουσιάζονται και στους εκπαιδευτικούς σε όλα σχεδόν τα σχολεία του νομού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να καλυφθούν τα κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 120 αναπληρωτών. Συγκεκριμένα, σε 30 ανέρχονται οι κενές θέσεις σε φιλολόγους, 30 φυσικών, 10 μαθηματικών, 10 θεολόγων, 10 ξένων γλωσσών και 30 των υπολοίπων ειδικοτήτων.

Σε κατάληψη βρίσκονται το 7ο και 8ο Λύκειο της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ στο 5ο Λύκειο που τελούσε επίσης υπό κατάληψη επισπεύστηκε ακόμη και η Πυροσβεστική για να κόψει τις αλυσίδες και να «σπάσει» την κινητοποίηση των μαθητών.

  • Με απόφαση του 15μελούς το 7ο ΕΛ Καλαμαριάς προχώρησε σε κατάληψη του σχολείου, ενώ στις 24 Οκτώβρη το ΣΑΣΘ καλεί στην πρώτη μαθητική κινητοποίηση, στις 12.30 μ.μ, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ