Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Αγωνιστική «υποδοχή» από τους εργαζόμενους

Με μεγάλη διαδήλωση υποδέχονται σήμερα τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ οι εργαζόμενοι στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας

Από τη χτεσινή παρουσίαση του ΚΚ Πορτογαλίας των δραστηριοτήτων ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής. Στο βήμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας, Τζερόνιμο ντε Σόουζα

Associated Press

Από τη χτεσινή παρουσίαση του ΚΚ Πορτογαλίας των δραστηριοτήτων ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής. Στο βήμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας, Τζερόνιμο ντε Σόουζα
Με διαδήλωση, που αναμένεται να είναι μεγάλη, υποδέχονται οι εργαζόμενοι της Πορτογαλίας στην πρωτεύουσα της χώρας Λισαβόνα, σήμερα Πέμπτη, την έναρξη των εργασιών της άτυπης διήμερης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη» («ευρωσύνταγμα»), για να οδεύσει αυτή μετά προς τα εθνικά Κοινοβούλια.

Με τη συγκεκριμένη συνθήκη, ενισχύεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ γίνεται ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησής της και τη δημιουργία συνθηκών να δρα πιο αποφασιστικά ως ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Η «μεταρρυθμιστική συνθήκη», ως «ευρωσύνταγμα», το 2005, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ είχε καταψηφιστεί από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας σε δημοψηφίσματα που είχαν διενεργηθεί. Οι ιθύνοντες κύκλοι της ΕΕ επανέρχονται σ' αυτό έπειτα από δύο χρόνια, αλλάζοντας την ονομασία, προκειμένου να μην υποχρεωθούν σε δημοψηφίσματα. Το περιεχόμενο, όμως, έμεινε ατόφιο και προβλέπει, μεταξύ άλλων, υιοθέτηση του δόγματος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού περί «προληπτικού πολέμου», παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών στα διακρατικά όργανα της ΕΕ, κατάργηση του βέτο και καθιέρωση της ειδικής πλειοψηφίας με άμεσες επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία των χωρών - μελών. Συνολικά, μεγαλύτερους περιορισμούς στα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ ενάντια στα λαϊκά κινήματα και για τη μεγαλύτερη θωράκιση των μονοπωλίων.

Ωστόσο και τώρα δε λείπουν οι αντιδράσεις. Ηδη, από τον περασμένο Ιούλη, 23 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από χώρες της Ευρώπης συνυπέγραψαν έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης να απορρίψουν τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη». Τη Δευτέρα, το ΚΚΕ, με συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, παρουσίασε τις θέσεις του, προτρέποντας σε ένα διπλό ενιαίο ΟΧΙ προς τη Συνθήκη, αλλά και την ΕΕ και την πολιτική της.

Χθες, συνεδρίασε στη Λισαβόνα η ευρωομάδα της GUE, όπου συμμετείχε και η ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Η «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» υπήρξε ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της GUE, στην οποία οι συμμετέχοντες συντριπτικά την καταδίκασαν, ενώ υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις κυρίως από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επίσης, οι συμμετέχοντες της συνεδρίασης ασχολήθηκαν και με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αφρική και μπροστά στη Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Παράλληλα, χτες δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα η κοινή θέση των κομμουνιστικών, εργατικών, προοδευτικών και αριστερών κομμάτων σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας - σημειώνεται ότι η χώρα κινείται εδώ και καιρό σε αγωνιστικούς ρυθμούς - αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη χώρα, η οποία διοργανώνεται από τη συνδικαλιστική οργάνωση CGTP Intersyndical.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ