Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα χρέη συσσωρεύονται στα νοσοκομεία

Νέα χρέη συσσωρεύονται στα νοσοκομεία, πριν ακόμα κλείσουν τα τρία χρόνια από την τελευταία ρύθμιση των χρεών που έγινε το Δεκέμβρη του 2004. Σαν αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες και της μετάθεσής τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στις πλάτες των ίδιων των ασφαλισμένων, αλλά και των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων και άλλων υγειονομικών υλικών, με ευθύνη του κράτους.

Τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων μόνο προς τις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έχουν φτάσει τα περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με το συνολικό ύψος των χρεών προς τους προμηθευτές (αναλώσιμα, φάρμακα κλπ) να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ!

Στα χρέη των νοσοκομείων προς τις εταιρείες φαρμάκου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Διονύσης Φιλιώτης, σε συνέντευξη για την παρουσίαση του «Κώδικα Πρακτικής και Δεοντολογίας στην Ιατρική Ενημέρωση». Ο Δ. Φιλιώτης επανέλαβε την απαίτηση των φαρμακευτικών εταιρειών για εξόφληση εντός 90 ημερών, σύμφωνα με το νόμο.

Με δεδομένο ότι την προώθηση των φαρμάκων ελέγχουν οι ίδιες οι εταιρείες, το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό - που έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από το κράτος - μετατρέπεται σε εμπορικό προϊόν με υπέρογκα κέρδη. Ετσι, ο Κώδικας που παρουσιάστηκε χτες επιδιώκεται από το ΣΦΕΕ να λειτουργήσει ως το «κανονιστικό πλαίσιο» στην προώθηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αφορά κυρίως τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας από τους ιατρικούς επισκέπτες, καθώς και το πλαίσιο που πρέπει να ακολουθείται για θέματα χορηγιών και δωρεών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ