Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «περιπέτειες» του Μπους στοιχίζουν πάνω από ένα τρισ. δολάρια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα στοιχίσουν στον αμερικανικό λαό οι «πολεμικές περιπέτειες» του Τζορτζ Μπους, όπως έγραψε την περασμένη Τετάρτη η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποσό που δαπανήθηκε συνολικά για τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην Κορέα και το Βιετνάμ.

Και όπως φαίνεται η «όρεξη» του Μπους και των πολεμικών βιομηχανιών δεν κόπηκε καθόλου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την περασμένη Δευτέρα από το Κογκρέσο πρόσθετη χρηματοδότηση για το Πεντάγωνο, ύψους 46 δισ. δολαρίων. Ζήτησε, μάλιστα, αυτό το ποσό να εγκριθεί έως τα Χριστούγεννα, προκειμένου να διατεθεί για την αναβάθμιση του βομβαρδιστικού «Β-2 Stealth». Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση έχει άμεση σχέση με τα σχέδια επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Για να προσδώσει, μάλιστα, στο αίτημά του «πατριωτική» χροιά, ο Μπους διατύπωσε την πρότασή του κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης της αμερικανικής σημαίας στην οικογένεια πεζοναύτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ.

Παρά τους αντιπολεμικούς λεονταρισμούς της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, θεωρείται βέβαιο ότι το αίτημα του Μπους θα ικανοποιηθεί. Εστω και αν, όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, με το κόστος 40 ημερών πολέμου στο Ιράκ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 10 εκατομμυρίων παιδιών για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο μόνος πόλεμος που θα μπορούσε να συγκριθεί ως προς το οικονομικό κόστος είναι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι μεγάλες κερδισμένες αυτής της κούρσας των πολεμικών δαπανών είναι, φυσικά, οι πολεμικές βιομηχανίες, οι οποίες απορροφούν τεράστια ποσά για την εξέλιξη των οπλικών τους συστημάτων. Ειδικότερα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι τη μερίδα του λέοντος παίρνουν τώρα οι βιομηχανίες παραγωγής πολεμικών αεροσκαφών.

Η «Ιντιπέντεντ» υπογραμμίζει τη σημασία της παραγωγής του «Β-2 Stealth», του τεράστιου βομβαρδιστικού, που θα μπορεί να ρίχνει βόμβες 30 τόνων, οι οποίες θα καθοδηγούνται προς το στόχο από δορυφόρους. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, το «Β-2 Stealth» θα χρησιμοποιηθεί σε επίθεση κατά του Ιράν, αφού θα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει και να καταστρέψει όπλα μαζικής καταστροφής σε υπόγειες αποθήκες. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, όπου άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή τεράστιων υπόστεγων.

Οι τεράστιες πολεμικές δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν γίνει αισθητές για τους φτωχότερους Αμερικανούς, αφού η κυβέρνηση Μπους για να χρηματοδοτήσει τα πολεμικά της σχέδια περικόπτει τις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα απαραίτητα έργα υποδομής. Θυμίζουμε ότι οι φονικές πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη, με τον τυφώνα «Κατρίνα», οφείλονταν στο πάγωμα της χρηματοδότησης των αντιπλημμυρικών έργων στο Μισισιπή και τη μεταφορά των σχετικών κονδυλίων στο Πεντάγωνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ