Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Χρονικό Μικρασία 1919-1922»

Ενα DVD για τη Μικρασιατική καταστροφή παραγωγής του «902 TV» και του «902 Αριστερά στα FM»

Το παρασκήνιο της απόφασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής για την απόβαση των ελληνικών δυνάμεων κατοχής στα παράλια της Μικράς Ασίας, αποκαλύπτει το DVD «Χρονικό Μικρασία 1919-1922», που διατίθεται εδώ και λίγες ημέρες από το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή».

Η παραγωγή ανήκει στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του «902 Αριστερά στα FM» και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Το DVD, που έχει διάρκεια 102 λεπτά, αποτελεί ένα δραματοποιημένο οδοιπορικό για τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, με κείμενα, μαρτυρίες, τραγούδια και σπάνια οπτικά ντοκουμέντα της εποχής. Η απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη έγινε στο διάστημα από τις 2 έως τις 15 Μάη του 1919 μετά από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων. «Η Ελλάς εκλήθη υπό του Συνεδρίου της Ειρήνης να καταλάβη την Σμύρνην ίνα ασφαλίση την τάξιν», έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο διάγγελμά του. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην ημερήσια διαταγή του προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που θα πραγματοποιούσαν την απόβαση, σημείωνε: «Η Συνδιάσκεψις δεν απεφάσισεν ακόμη οριστικώς επί των εθνικών μας διεκδικήσεων, αλλ' η τιμή την οποία μας κάμνει, να μας εμπιστευθή την εξασφάλισην της τάξεως εις την μητέρα της Ιωνίας, αποδεικνύει ποίαν προς ημάς έχει εμπιστοσύνην και της εμπιστοσύνης αυτής είμαι βέβαιος θα αποδειχθήτε άξιοι...». Οι ισχυρές δυνάμεις της εποχής - κυρίως η Αγγλία - αναζήτησαν και βρήκαν στο πρόσωπο της Ελλάδας τον «αστυνόμο» που θα έφερνε σε πέρας την αποστολή, προκειμένου να μοιρασθούν στη συνέχεια τα Στενά του Βοσπόρου και την Εγγύς Ανατολή, μαζί με τα πετρέλαια της Μοσούλης και της Μεσοποταμίας. Η ελληνική αστική τάξη και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της ανέλαβαν συνειδητά το ρίσκο της Μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησε στην καταστροφή, για να αποκομίσουν και κάποια οφέλη στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού τους. Οι κομμουνιστές διαφώνησαν ανοικτά και μέσω του ΣΕΚΕ (που μετονομάστηκε στη συνέχεια σε ΚΚΕ) κατήγγειλαν τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα της εκστρατείας και προειδοποίησαν για τους μεγάλους κινδύνους. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής δολοφονήθηκαν περίπου 100 χιλιάδες Μικρασιάτες, ενώ ενάμισι εκατομμύριο βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Την ώρα που ο κεμαλικός στρατός ήταν απασχολημένος με την εκδίωξη και τη σφαγή των Ελλήνων, οι Εγγλέζοι καταλάμβαναν ανενόχλητοι τη Μοσούλη και οι ΗΠΑ αναλάμβαναν την προστασία του κεμαλικού καθεστώτος. Από τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή κάποιοι κέρδισαν. Οχι πάντως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στην κασετίνα του DVD υπάρχει και ένα CD με 16 τραγούδια που έγραψαν σπουδαίοι στιχουργοί και συνθέτες για τη Μικρασιατική καταστροφή και ερμηνεύουν οι Στέφανος Ψαραδάκος, Γιάννης Λάρδης και Ρία Απέργη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ