Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
Κάλεσμα για αντίσταση και ουσιαστικές λύσεις

Οι μαζικές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες από την Επιτροπή Αγώνα για το μολυσμένο νερό του Ασωπού, με αφορμή το οξυμένο αυτό πρόβλημα, δείχνουν πως οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν ουσιαστικές και οριστικές λύσεις.

Η Θήβα, η Αυλίδα, τα Οινόφυτα και το Δήλεσι, ήταν οι πρώτοι «σταθμοί», ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν και άλλες συγκεντρώσεις. Στις συγκεντρώσεις αυτές, η Επιτροπή Αγώνα προχώρησε σε δύο παράλληλες δράσεις: Αφ' ενός, ενημέρωσε τους κατοίκους για το τι σημαίνει τοξινομένο και μολυσμένο νερό, ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων. Αφ' ετέρου, κάλεσε τους κατοίκους και τους εργαζομένους της περιοχής σε συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος.

Το κυριότερο, όμως, ήταν ότι ανέδειξε το σύνολο των υπευθύνων. Το μολυσμένο νερό δεν προέκυψε από το πουθενά. Οι δράσεις των βιομηχανιών είναι οι βασικοί και κύριοι υπεύθυνοι για την τοξίνωση του νερού και τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η ανεξέλεγκτη δράση τους, όμως, δεν έρχεται από μόνη της - αντίθετα κάποιοι την ανέχτηκαν και την προώθησαν. Και αυτοί οι «κάποιοι», δεν είναι άλλοι από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που, αν και γνώριζαν το πρόβλημα, το άφησαν να φτάσει στο απροχώρητο.

Από το 1996, υπάρχουν μελέτες, οι οποίες κάνουν λόγο για μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Ωστόσο, αγνοήθηκαν τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και τις Δημοτικές αρχές. Φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα, το υπουργείο Υγείας, να ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Δήμο Οινοφύτων ότι το νερό είναι ακατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση.


Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι η φυσική κατάληξη της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής που ακολουθείται για δεκαετίες. Πολιτική που ως γνώμονα και άξονά της δεν έχει την υγεία των εργαζομένων, αλλά τα κέρδη των βιομηχάνων, που ως «ανάπτυξη» αντιλαμβάνεται την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δράση και την εκμετάλλευση όχι μόνο της εργατικής τάξης, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν και τώρα επηρεάζονται χιλιάδες κάτοικοι της παρα-Ασώπειας περιοχής, από τον Ωρωπό μέχρι την Αυλίδα ακόμη και τη Θήβα.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε συγκεκριμένες δράσεις. Και πρώτα απ' όλα, ζητά - πέρα απ' τα άμεσα ζητήματα όπως να υπάρξει υγειονομικός έλεγχος όλων των κατοίκων, να συνδεθεί με το καθαρό νερό της ΕΥΔΑΠ το σύνολο της περιοχής κλπ. - να μπει φρένο σε αυτή την ανεξέλεγκτη δράση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το πλαίσιο η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Βοιωτίας κάλεσε τη διοίκηση της Νομαρχίας να ανακαλέσει όλες τις άδειες που έχουν οι βιομηχανίες της επαρχίας Θήβας για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων και να τις επανεξετάσει όλες η υπηρεσία Υγείας της Νομαρχίας, ξαναδίνοντας μόνο όσες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η διοίκηση της Νομαρχίας (ΠΑΣΟΚ) και η παράταξη της ΝΔ, επί της ουσίας αρνήθηκαν να το κάνουν αυτό. Και μόνο απ' αυτό το γεγονός γίνεται φανερό ποιος αγωνίζεται για ποιον...



Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ