Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αλέκος Παπαδάτος
Αλέκος Παπαδάτος
Φωτ.

Ηταν τέλη '46, αρχές '47, η τρομοκρατία στην Αθήνα είχε θεριέψει, μαζί της και οι εκτελέσεις κομμουνιστών. Είχαμε πάρει εντολή να βγαίνουμε τη νύχτα και να τραγουδάμε αντάρτικα για να σπάσουμε την τρομοκρατία. Εγώ ήμουνα γραμματέας της ΕΠΟΝ στο Δρουγούτι και είχα για βοηθό μου τον ΧΡΗΣΤΟ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ένα εξαιρετικό παιδί, που παρόλη τη φτώχεια και τη δυστυχία, είχε το κουράγιο να σπουδάζει στην Ανωτέρα Εμπορική.

Ενα βράδυ, είπα του Χρήστου Λαζαρίδη να πάρει την Ομάδα και να βγουν να κάνουν τη συνηθισμένη περιπολία τραγουδώντας χωρίς εμένα, που είχα μια προσωπική υποχρέωση.

Την άλλη μέρα το πρωί καθώς γύρναγα για το σπίτι μου με είδε ένας χωροφύλακας με το όνομα Μιχαλολιάκος και μου είπε «Χρήστο Τσαφέ εσύ εσκότωσες τον Λαζαρίδη;» Πάγωσα.

Ετρεξα γρήγορα στο σπίτι του, όπου ήταν η μάνα του με τις δυο μικρότερες αδελφές του. Η μάνα του χτυπιότανε και όταν με είδε μου είπε: «Χρήστο σκότωσαν το παιδί μου αντί για εσένα». Ευτυχώς δε με καταράστηκε.

Οντως οι εκτελεστές το προηγούμενο βράδυ είχαν βγει με σκοπό να με σκοτώσουν. Οταν βρήκαν την ομάδα έπεσαν στο Χρήστο Λαζαρίδη, τον ρώτησαν πώς τον λένε και είπε «Χρήστο». Αυτό ήταν αρκετό για να νομίσουν ότι είμαι εγώ και τον εκτέλεσαν επί τόπου.

Στη μνήμη του Χρήστου Λαζαρίδη, προσφέρω 1.500 ευρώ στην ΚΝΕ και 5.000 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λαυρίου.

Χρήστος Τσαφός

* * *

Φωτ.

Στις 23 Οκτώβρη 2007 έκλεισαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή πατέρα μας ΗΛΙΑ ΚΑΡΙΜΑΛΗ. Είχε στρατευτεί στις γραμμές της ΕΔΑ από πολύ νωρίς, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Αγωνίστηκε με το πάθος, που τον κατείχε με αστείρευτη δύναμη, μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες της τάξης του.

Ως το θάνατό του ήταν πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος Ραχών Ικαρίας, πρωτοπόρος στον αγώνα για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Ηταν μέλος του ΚΚΕ και υπερασπίστηκε τα ιδανικά του και τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Εβαζε πάνω από όλα την αγάπη προς τον άνθρωπο και το κοινωνικό συμφέρον. Εφυγε από τη ζωή, αλλά όχι και από το νου των συνανθρώπων και συντρόφων του.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της μητέρας μας, την οποία «χάσαμε» πριν από 11 χρόνια, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αϊ-Γιώργη» Κοκκινιάς.

Τα παιδιά του

Ποιος φταίει σαν η καταπίεση παραμένει; Εμείς.\

Ποιος φταίει σαν η καταπίεση συντριβεί; Εμείς πάλι.\

Οποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί!/

Οποιος χαμένος είναι, να παλέψει!

(Μπέρτολ Μπρεχτ)

* * *

Φωτ.

Στις 9 Νοέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μας και αξέχαστης ΒΑΪΑΣ ΤΟΥΦΑΚΗ. Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Μάνη Εβρου. Μαχήτρια του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγος, οι κόρες και τα εγγόνια

* * *

Φωτ.

Στις 30 Δεκέμβρη κλείνουν 9 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αλεξάνδρα και τα παιδιά του Τόμης και Εφη προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Μπουρναζίου Περιστερίου 50 ευρώ.

Γιώργος Καπετανγιώργος
Γιώργος Καπετανγιώργος
* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «έχασα» τον αγαπημένο σύντροφό μου ΧΡΟΝΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» Ιλιου.

Η γυναίκα του Ελένη Δαμανάκη

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝ. ΚΑΠΕΛΑΚΟΣ, ο οποίος πέθανε στις 17 Νοέμβρη 2005 στον Πειραιά, γεννήθηκε στον Καρβελά Γυθείου το 1926. Ο δημοκράτης δάσκαλος πατέρας του, του ενέπνευσε τα ιδανικά της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Στην Κατοχή, μαζί με άλλους συμμαθητές του στο Γυμνάσιο του Γυθείου, παρακολουθούσε όσους συνεργάζονταν με τους κατακτητές. Αργότερα, μέλος του ΕΑΜ, οργάνωσε το χωριό του, το ανταρτοχώρι της Αντίστασης στη Μάνη.

Για τη δράση του αυτή, τα ξημερώματα στις 6 Νοέμβρη 1943 Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό, συγκέντρωσαν όσους κατοίκους βρήκαν στην πλατεία και με κατάλογο προδοτών, ζήτησαν 25 Καρβελιώτες, μαζί, τον Λευτέρη και τον πατέρα του. Οι κατακτητές εκτέλεσαν μερικούς ηλικιωμένους κατοίκους και έκαψαν το χωριό, και το σπίτι του Λευτέρη, ο οποίος ζήτησε να καταταχτεί στον ΕΛΑΣ. Δεν τον δέχτηκαν όμως γιατί ήταν 17 χρόνων. Συνέχισε την αγωνιστική δράση του ως στέλεχος της ΕΠΟΝ. Το Φλεβάρη 1944, κατατάχτηκε τελικά στον 4ο Λόχο του Τάγματος Σοφιανού. Συμμετείχε στις μάχες που έδωσε το 8ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Λακωνίας στη Νότια Πελοπόννησο. Τραυματίστηκε στη μάχη των Ανωγίων και στη μάχη στο Βουρλιά έξω από τη Σπάρτη.

Πέτρος Γιαλής
Πέτρος Γιαλής
Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας ακολούθησαν συλλήψεις, κρατητήρια, εξορίες, βασανιστήρια, Μακρονήσι.

Ως το τέλος της ζωής του όμως έμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Καίτη και η κόρη του Ευαγγελία προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κοκκινιάς.

* * *

Στις 26 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την «απώλεια» της ΦΟΝΗΣ ΣΚΑΜΠΑΡΙΝΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του γυναικείου κινήματος.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Λευτέρης Σκαμπαρίνας και τα παιδιά της Γιώργος και Μελίνα Μάκρα προσφέρουν 100 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΚΟΡΝΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 100 ευρώ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 7 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου μου στη ζωή και στους αγώνες ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (Τάκη) Στάθη ΚΑΛΙΑΝΙΔΗ. Υπήρξε γραμματέας της ΚΟΒ Αγίου Παντελεήμονα Κιλκίς και αντιπρόεδρος της Κοινότητας Νέας Σάντας για πολλά χρόνια.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Γαλλικού Κιλκίς.

Η σύζυγός του

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την «απώλεια» του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ Αθανασίου ΚΑΠΕΤΑΝΓΙΩΡΓΗ, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Νέας Κρήνης Θεσσαλονίκης 300 ευρώ, στο Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ 150 ευρώ και στο Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς 150 ευρώ.

Η σύζυγος: Νίτσα Καπετανγιώργη

Τα παιδιά: Χαρούλα - Αγαπητός, Ράνια - Γαβριήλ

Τα εγγόνια: Γιώργος, Οδυσσέας, Δέσποινα, Δημήτρης

* * *

Φωτ.2

Στις 4 του περασμένου Απρίλη έκλεισαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε το 1925 στη Βέροια. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε, φυλακίστηκε στο Γεντί Κουλέ Θεσσαλονίκης και αργότερα μεταφέρθηκε στην Ακροναυπλία. Πέρασε από Στρατοδικείο, καταδικάστηκε σε θάνατο και έζησε μελλοθάνατος ως την ανατροπή της χούντας. Από ξυλοδαρμό στο κεφάλι έμεινε ανάπηρος.

Αντώνης Δρογγίτης
Αντώνης Δρογγίτης
Παρά τις ταλαιπωρίες όλα αυτά τα χρόνια, έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της μητέρας του ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, επίσης μέλους του ΚΚΕ, και του αδελφού μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΣΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια του Εμφύλιου, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πασά Κιόσκι Βέροιας.

Σοφία Χατζηδημητρίου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΛΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

Η γυναίκα του: Λαμπρινή

Τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ο Γιάννης Παπαδόπουλος, κάτοικος Κορυδαλλού παρέδωσε από 426 ευρώ στις ΚΟ του ΚΚΕ της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού.

Τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν κατά την επίσκεψη στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη, η οποία οργανώθηκε από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ των παραπάνω περιοχών.

* * *

Φωτ.

Στις 9 Νοέμβρη κλείνει ένας χρόνος από τότε που «λείπει» από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ, συνεπής στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Κανείς και τίποτα, ούτε τα κρατητήρια και τα βασανιστήρια, ούτε το αδυσώπητο κυνηγητό στην παρανομία, ούτε η επικράτηση της αντεπανάστασης και η ανατροπή του σοσιαλισμού - που επέμενε για το πρόσκαιρο του χαρακτήρα τους - δεν κλόνισαν την αγωνιστική στάση ζωής. Και ούτε η επιβαρυμένη υγεία του δεν τον εμπόδισε να συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Κόμματος και της Εθνικής Αντίστασης, στις κινητοποιήσεις.

Αντώνης Χατζησταμούλος
Αντώνης Χατζησταμούλος
Γεννήθηκε το 1927 στη Δρυμαία Λοκρίδας από γονείς φτωχούς αγρότες. Στα 16 του οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και σύντομα, οι ικανότητές του θα τον οδηγήσουν στην Υποδειγματική Διμοιρία της ΕΠΟΝ του 2ου Τάγματος του 36ου Συντάγματος της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Ελαβε μέρος στις μεγάλες μάχες της Ρούμελης. Το 1948 εκτελείται από φασίστες παρακρατικούς τρομοκράτες ο πατέρας του, Γρηγόρης. Μετά τη συγκρότηση του ΔΣΕ πήρε εντολή να βγει στο βουνό, αλλά προδόθηκε και συνελήφθη στην περιοχή του Μπράλου. Βασανίστηκε πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από φυματίωση, ενώ η υγεία του, σε αντίθεση με τις ιδέες του, θα κλονιζόταν για πάντα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», που ήταν ο καθημερινός, απαραίτητος «σύντροφός» του.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ. 2

Στις 6 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΑΝΤΩΝΗ ΔΡΟΓΓΙΤΗ, μέλους του ΚΚΕ από τη Λιθακιά Ζακύνθου.

Συμπληρώθηκαν και 9 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ επίσης από τη Λιθακιά.

Στη μνήμη τους προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Δήμου Λαγανά Ζακύνθου.

Ιωάννα Δρογγίτη

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 4 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΝΤΕ, μέλους του ΚΚΕ. Στην Κατοχή έφυγε στη Μέση Ανατολή και υπηρέτησε στα ελληνικά υποβρύχια. Ελαβε μέρος στο ΕΑΜικό κίνημα, πιάστηκε και κλείστηκε στα «σύρματα». Αφέθηκε ελεύθερος από την Ψιττάλεια το 1945 και συνέχισε τον αγώνα του στην πατρίδα του τη Σάμο. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣ Σάμου. Πιάστηκε και δικάστηκε σε 15ετή κράτηση. Στη διάρκεια της εξορίας του, τοποθετήθηκε στα μαγειρεία του στρατοπέδου και πρόσφερε τις υπηρεσίες του και σε αυτόν τον τομέα με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα.

Ηλίας Καρίμαλης
Ηλίας Καρίμαλης
Οταν αφέθηκε ελεύθερος, δημιούργησε οικογένεια και ανέθρεψε έντιμα τα παιδιά του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Φωτεινή Τσαντέ και τα παιδιά του πρόσφεραν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σπυρίδωνα».

* * *

Ενας ακόμα φίλος, συναγωνιστής και σύντροφός μου ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΒΗΔΕΝΜΑΪΕΡ, πέθανε πρόσφατα.

Φίλοι από παιδιά, συναγωνιστές στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές 1941-44, σύντροφοι στη μεταβαρκιζιανή εποχή ενάντια στους Εγγλέζους και τους Αμερικανούς.

Ο Πρόδρομος πάντα μαζί στις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ Πόλης στην Κατοχή, στις γραμμές των πατριωτικών οργανώσεων, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ και της Κίνησης για την Ειρήνη, είχε κατακτήσει την αγάπη και εκτίμηση όσων τον γνώρισαν.

Για τη δράση του αυτή κυνηγήθηκε, προπηλακίστηκε και φυλακίστηκε από το μεταβαρκιζιανό κράτος. Δεν έχασε ποτέ την πίστη του στα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος και του σοσιαλισμού για τα οποία αγωνίστηκε σε όλη τη ζωή του.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρω στο αγαπημένο μας ΚΚΕ, 60 ευρώ.

Σταύρος Ρωσσίδης, αντιστασιακός


Χρόνης Δαμανάκης
Χρόνης Δαμανάκης

Κορνηλία Δημητριάδη
Κορνηλία Δημητριάδη

Λευτέρης Καπελάκος
Λευτέρης Καπελάκος

Νίκος Τραγγανίδας
Νίκος Τραγγανίδας

Δημήτρης Χατζηδημητρίου
Δημήτρης Χατζηδημητρίου

Αναστασία Χατζηδημητρίου
Αναστασία Χατζηδημητρίου

Δημήτρης Τσαντές
Δημήτρης Τσαντές

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ