Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απολύσεις «ανταγωνιστικότητας»

Κατά χιλιάδες, ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις τις απολύσεις προσωπικού. Το φαινόμενο έχει πάρει ενδημικές διαστάσεις και απλώνεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι ο λόγος των απολύσεων δεν είναι η κακή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά η μειωμένη ανταγωνιστικότητά τους.

Την περασμένη Πέμπτη, η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία «Κράισλερ» ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απόλυση 10.000 ωρομίσθιων υπαλλήλων εντός του 2008. Από αυτές, θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι σε πέντε εργοστάσια της εταιρείας στη Β. Αμερική.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλες 1.000 απολύσεις έμμισθων εργαζομένων της, ενώ θα περιορίσει κατά 37% τις συμβάσεις εργασίας. Οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν στις 13.000 που είχε ανακοινώσει η «Chrysler» τον περασμένο Φλεβάρη, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Η εταιρεία αποφάσισε, παράλληλα, να σταματήσει οριστικά από την επόμενη χρονιά την παραγωγή τεσσάρων μοντέλων της.

Ο λόγος γι' αυτό το πογκρόμ των απολύσεων είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της «Κράισλερ» έναντι των ανταγωνιστών της. Πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία για να αυξήσει το ποσοστό του κέρδους της θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» ένα μέρος του «κόστους εργασίας»...

Μια μέρα πριν, η γαλλοαμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση, πέρυσι το Νοέμβρη, της γαλλικής «Alcatel» με την αμερικανική «Lucent», ανακοίνωσε για τους ίδιους λόγους ότι περικόπτει 4.000 θέσεις εργασίας επιπλέον των 12.500 θέσεων εργασίας που είχε ανακοινώσει ότι θα περικοπούν το Φλεβάρη. Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις αφορούν το 20% των 82.500 εργαζομένων, τους οποίους απασχολεί συνολικά η εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ